укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 30. Матеріали для виконання малярних робіт
13:50
§ 30. Матеріали для виконання малярних робіт

§ 30. Матеріали для виконання малярних робіт

Опорні поняття: матеріалознавство, маркування, ґрунтовки та їх призначення.
Якщо ви вирішили зайнятися малярною справою, вам необхідно перш за все вибрати фарбу та інші супровідні матеріали. На полицях будівельних магазинів представлено широкий асортимент фарб, ґрунтовок та розчинників. Лакофарбові матеріали різняться не лише кольором, а й складом, призначенням, терміном висихання та ще багатьма характеристиками.
Спочатку слід розібратися, для чого фарба призначена, яким способом певний вид фарби краще наносити. Дуже корисно знати середню витрату фарби на фарбування одиниці площі. Це знання позбавить від повторних поїздок до магазину за іншою фарбою, а то й гірше - від пошуків цього виду фарби по різних магазинах і ринках.
При купівлі фарби слід знати, що означають позначення, наявні на етикетці. Наприклад, фарба Е-ВА-17 білого кольору. Перше слово позначення або група слів означає вид матеріалу, з якого зроблена фарба. Це може бути фарба, емаль, ґрунтовка, шпаклівка тощо. Наступна група букв говорить про хімічний склад фарби. Так, МА - масляна фарба, ПФ - пентафталева фарба.
Цифра після тире означає такі види фарб:
• 1,4 - фарбу можна застосовувати для зовнішніх робіт;
• 4 - фарбу можна використовувати як для зовнішніх, так і для внутрішніх робіт;
• 2 - фарбувати можна тільки поверхні всередині будівлі;
• 0 - ґрунтовка;
• 00 - шпаклівка.
Наступні цифри означають порядковий номер, присвоєний фарбі. Вигятком є масляні фарби, у них друга після тире цифра вказує на вид оліфи, на якій приготована ця фарба:
• 1 - натуральна оліфа;
• 2 - оксоль;
• 3 - гліфталева;
• 4 - пентафталева;
• 5 - комбінована, тобто краща за якістю масляна фарба МА-021, виготовлена на натуральній оліфі.
До складу масляних фарб входять пігменти, наповнювачі та оліфні масла (мал. 131). Перед початком фарбування фарбу слід добре перемішати протягом 5- 15 хв, поки суміш не стане повністю однорідною. Для ґрунтування масляну фарбу можна зробити рідшою, розбавивши певним видом розчинника - таким, як скипидар, уайт-спіріт, гас.
Водоемульсійні фарби використовують у більшості малярних робіт. Такий вид фарби можна розводити водою, вони нетоксичнІ. Стеля та стіни, пофарбовані цим видом фарби, добре пропускають вологу та повітря, тобто «дихають». Пофарбовані цією фарбою поверхні можна мити. їх перевага перед масляними фарбами полягає в тому, що водоемульсійні фарби не містять дефіцитних і дорогих масел, а також органічних розчинників. Плівка, утворена водоемульсійними фарбами, пориста, вона не горить і має рівний матовий блиск. Для фарбування такими фарбами краще за все використовувати поролоновий валик.
Водоемульсійні фарби використовують для фарбування заґрунтованого металу, дерева і навіть свіжонанесеної штукатурки (вода випарується через пори фарби). Повне висихання водоемульсійної фарби при температурі 18-22 С відбувається через 1,5-2 год після її нанесення. Водоемульсійні суміші слід наносити на чисту, суху, вирівняну поверхню. Грунтують оброблювану поверхню тією самою фарбою, яку наносять, при цьому фарборозпилювач потрібно рухати спочатку у вертикальному, а потім у горизонтальному напрямі.
Для отримання різноманітних кольорів та відтінків у водоемульсійну фарбу можна додавати будь-які пігменти. Фарбу слід наносити у два шари. Другий шар фарби наносять після того, як перший повністю висохне.
Закінчивши роботу з водоемульсійними фарбами, необхідно одразу ж вимити щітки та посуд, тому що після твердіння ці суміші не відмиваються.
Емалеві фарби - суміш наповнювачів і пігментів у розчині полімерів (лаку), що дає блискуче покриття і, як правило, твердіше, ніж аналогічне покриття водоемульсійної чи масляної фарбами. Цей вид фарби випускають в готовому вигляді під різними назвами. Емалі добре розбавляються різними розчинниками. Емалеві фарби підходять для стін у приміщеннях із підвищеною вологістю, наприклад у кухні, ванні.
До алкідних фарб належать масляні фарби, які виготовляються на основі оліфи, а також фарби на основі лаку - емалеві. Ці фарби застосовують для фарбування поверхонь, що заздалегідь виштукатурюють, як усередині приміщення, так і ззовні. Фарби придатні для фарбування металевих та дерев'яних поверхонь. Вони водо- та світлостійкі, нетоксич-ні. Для розведення фарби використовують уайт-спІріт, оліфу, скипидар.
Силікатні фарби виробляються на основі рідкого скла І тому відносяться до розряду мінеральних. Наявність таких характеристик до цього виду фарб, як рихлість, повітропроникність, слабке реагування на вологу та воду, стійкість до перепадів температур, дозволяє використовувати їх для обробки бетонних, кам'яних, обштукатурених внутрішніх та зовнішніх поверхонь. Силікатні фарби розводять водою.
Виробництво клейових фарб засноване на водних розчинах органічних полімерів: крохмалю, ефіру целюлози, казеїну, полівінілового спирту. За своїми властивостями цей вид фарб близький до емульсивних, але на відміну від них, менш стійкий до вологи. У зв'язку з цим використовуються клейові фарби для забарвлення сухих приміщень.
Розчинники та розбавлювачі для фарби.
Роздавлювані служать для доведення фарб до визначеної, потрібної для нанесення на поверхню в'язкості. Розбавлювач застосовують для розбавлення густотертих або загуслих фарб до стану, придатного до застосування. Вони містять плівкот-вІрні речовини або компоненти, які не впливають на цілісність єднальних елементів фарби.
Розчинники - використовують для поліпшення проникаючих здібностей фарби (мал. 133). Вони розчиняють не лише фарбу, але і плівкотвірну речовину, яка входить до складу фарби, до необхідного стану. Розчинники необхідно застосовувати обережно, керуючись рекомендаціями по застосуванню, які повинні додаватися до фарби.
Скипидар - застосовують як розбавлювач фарби. Використовують в очищеному та неочищеному вигляді. Очищений скипидар має сикативні властивості - сприяє швидшому висиханню масляних фарб. Неочищений, навпаки, стримує і подовжує час висихання фарби (Іноді це потрібно, якщо площа фарбування дуже велика).
Бепзин-розчинник - застосовують для розведення густо-тертих масляних фарб, загуслих лаків для приготування фарбувальних сумішей із матовою поверхнею.
Гас - мало придатний як розчинник через свої жирові домініки, його добре використовувати для «реанімації» дуже старих фарб, але з обов'язковим застосуванням сикативних матеріалів для відновлення плівкотвірної речовини (потрібно відзначити, що відновлена таким чином фарба може сохнути більше 10 днів.).
Фахівці говорять: «Якщо при ремонті приміщення не використовувалася ґрунтовка, значить, його не можна вважати якісним». Грунтування поверхні так само необхідне, як і очищення стелі та стін від старих шпалер, пилу, відстаючих фрагментів колишніх покриттів.
Ґрунтовка - біла непрозора рідина, висихаючи, проникає в мікропори матеріалу і утворює найтоншу плівку всередині нього і на поверхні. Вона включає в себе плівкоутворювальні речовини, пігменти, прискорювачі висихання і різні добавки для додання поверхні тих чи Інших властивостей. Основне призначення ґрунтовки - зміцнити поверхню і забезпечити якісне зчеплення (адгезію) обробленої поверхні і наступних шарів декоративного, клейового або вирІвнювального складу.
Саме ґрунтовки в багатошаровому оздоблювальному покритті формують перший шар, тому до них пред'являються найвищі вимоги. У зв'язку з цим фахівці рекомендують використовувати тільки професійні ґрунтовки. Ґрунтовки знижують витрату фарб, шпаклівок, клеїв, закріплюють їх на поверхнях, а також зменшують утворення пухирів і кратерів при використанні сумішей наливних підлог. Потрібно додати, що використання ґрунтовок і сухих сумішей однієї марки дає додаткову гарантію якісного та довговічного результату.
Залежно від того, які вимоги пред'являються до майбутньої поверхні, можна вибрати різні ґрунтовки для обробки. Наприклад, для того, щоб зміцнити поверхню доцільно нанести ґрунтовку глибокого проникнення.
У тому випадку, коли бажано запобігти розвитку цвілі або грибка (у вологих приміщеннях) використовують антисептичні ґрунтовки.
Ми перерахували найбільш популярні склади. Бувають, звичайно, і деякі інші суміші, але підбираються вони, так чи інакше, в магазині при консультації з фахівцями.
Витрата ґрунтовки для різних поверхонь завжди різна. Середня витрата вказана на упаковці. Там же дана інструкція із застосування та заходи безпеки. Будьте уважні!
Чи добре засвоїли?
1. Що означає маркування «Емаль ПФ-268 біла»?
2. Для чого використовують ґрунтовка?
3. Для чого використовуються алкідні фарби?
4. Які переваги водоемульсійних фарб?
5. Для чого використовують ґрунтовку глибокого проникнення?

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри, фізики
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики, французської мови