укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 22 » § 30. Птахи, їх будова й біологічні особливості
17:52
§ 30. Птахи, їх будова й біологічні особливості

§ 30. Птахи, їх будова й біологічні особливості

Поміркуйте
Щоб урятуватися з острова Крит від роздратованого Міноса, геніальний майстер Дедал зробив для себе й сина крила, скріплені воском, і радив синові не підніматися при польоті занадто високо. Ікар не послухався й наблизився дуже близько до Сонця, промені якого розтопили віск, і Ікар упав у море й потонув. Що ж пов'язує цей міф про Ікара з птахами?
Які особливості поширення птахів? сином ІкаРом
ПТАХИ - це хордові хребетні теплокровні тварини, пристосовані до польоту. Нараховують близько 11000 видів птахів (в Україні - понад 400). Вивчаючи птахів, слід мати на увазі пристосування їх до польоту та спорідненість з плазунами, від яких вони походять. Високий рівень обміну речовин, з яким пов'язана постійна температура тіла, разом з досконалим польотом зумовили надзвичайно великий ареал поширення птахів. їх можна зустріти від Арктики до Антарктиди в будь-яких умовах: у спекотних пустелях, у тундрі й тайзі, у степах й лісостепах, у тропіках й субтропіках, екваторіальному поясі. Не бояться птахи й гірських висот та морських глибин. Так, орли й грифи в Гімалаях піднімаються до 7000 м, а імператорські пінгвіни пірнають на глибину до 540 м.
Сучасні птахи представлені трьома групами - плаваючі (пінгвіни), бігаючі (страуси) та літаючі (усі інші птахи). Розміри, забарвлення, форма тіла цих птахів також дуже різноманітні. Так, вага птахів коливається від 1,6 г (колібрі-бджілка) до 130 кг (страус африканський).
Але висока спеціалізація до польоту обмежує життя птахів в інших середовищах існування. Серед птахів немає видів, які пристосувалися до життя в ґрунтовому й водному середовищах та паразитуванню в інших живих організмах.
Отже, птахи - високоспеціалізована група теплокровних хребетних тварин, пристосованих до життя в наземно-повітряному середовищі існування.
Які особливості зовнішньої будови птахів є визначальними?
Відділами тіла птахів є голова, шия, тулуб і хвіст. На голові є очі з рухливими повіками (верхньою, нижньою та мигальними перетинками), ніздрі та слухові отвори. Очі забезпечують птахам чудовий зір, який у них десь у 8 разів гостріший, ніж у людини. Більшість птахів добре розпізнає різноманітні кольори. Птахи 
здатні вловлювати навіть слабкі звуки, а ось нюх у більшості недорозвинений. Птахи мають дзьоб, який складається з верхньої (наддзьобок) та нижньої (піддзьобок) частин, укритих роговими чохлами.
Форма дзьоба залежить від характеру живлення птахів. Наприклад, у хижих птахів дзьоб гачкуватий із зубчиками на наддзьобку, у птахів, які дістають корм з води або землі, - дзьоб довгий. Шия птахів видовжена, рухлива, завдяки чому вони можуть повертати голову на 180' і більше (наприклад, у сови - 270е). Тулуб має обтічну форму та кінцівки у вигляді крил і задніх ніг. Крила пристосовані до польоту. Основу крил птахів складають плече, передпліччя й кисть, у якій збереглися лише три пальці. Форма крил птахів залежить від особливостей їх польоту.
Крила птахів - видозмінені передні парні кінцівки, будова яких дозволяє створювати підйомну силу та надає птахам здатність до польоту.
У деяких птахів, таких як пінгвіни, крила слугують для плавання, а у нелітаючих представників (страуси, казуари, ківі) крила в залишковому стані або відсутні зовсім. Птахи - двоногі тварини. Ноги здебільшого мають чотири пальці. Три з них спрямовані вперед, а один -назад. Це дає змогу птахам охоплювати гілки та створює опору для пересування по землі. Хвостовий відділ короткий, зведений до невеликого утвору, до якого прикріплюються рульові пера.
Покриви птахів - це суха шкіра, досить тонка, укрита пір'ям і позбавлена залоз. Лише над основою хвоста в багатьох видів є куприкова залоза, секретом якої птахи змащують пір'я, що робить його еластичним та водонепроникним. Пір'яний покрив птахів - легкий, надійний та міцний - є незамінною опорою в повітрі, зберігає тепло, надає обтічної форми тілу та бере участь у теплорегуляції.
Пір'я - рогові утвори шкіри, що вкривають більшу частину тіла в птахів і утворюють оперення. 
Розрізняють контурні (махові, рульові та покривні), пухові пера, пух, ниткоподібні та щетинкоподібні пера. Забарвлення пір*я дуже різне, часто яскраве, обумовлюється пігментами. Періодично, зазвичай 1 або 2 рази на рік, пір'яний покрив повністю або частково замінюється шляхом линяння.
Отже, особливостями зовнішньої будови птахів є, перш за все, пір'яний покрив, дзьоб та крила. Які біологічні особливості птахів?
Зменшення ваги тіла торкнулося, у першу чергу, опорної системи птахів. Скелет у них легкий і міцний, утворений з тонких, пневматичних кісток, частина яких зростається. У черепі птахів немає зубів і масивних щелеп. Хребет малорухливий, його поперекові, крижові й частина хвостових хребців зростаються і утворюють складні крижі, що є опорою для ніг. Грудна клітка добре розвинута й міцна, утворена тонкими й міцними ребрами. На ребрах є гачки для фіксування грудної клітки у польоті, а грудина має великий виступ, що називається кіль. До нього прикріплюються потужні грудні м'язи, які здійснюють роботу крил. Для полегшення злітання в нижніх кінцівках формується цівка зі зрослих кісток стопи, що робить саму кінцівкою довшою.
Політ вимагає великих затрат енергії і відповідної кількості кисню. Тому дихальна система птахів є найдосконалішою серед хребетних. У птахів є парні губчасті легені, розвинені дихальні шляхи й повітряні мішки, які забезпечують подвійний тип дихання. Поглинання кисню з повітря за допомогою такого типу дихання відбувається не лише під час вдиху, а й під час видиху.
Птахи потребують великої кількості енергії для забезпечення сталої високої температури тіла (41-42* С) та під час польоту. Тому їжа в них перетравлюється швидко: сухе зерно за 2-3 години, а соковиті ягоди -за півгодини. Травна система, у зв'язку з цим, має такі особливості: 1) наявність розширеної частини стравоходу - вола; 2) поділ шлунку на два відділи - залозистий і м'язовий; 3) вкорочений кишечник.
Птахи - це теплокровні тварини, що здатні підтримувати постійну температуру тіла незалежно від температури середовища. Досягається така здатність відсутністю змішування крові в серці й судинах. У птахів серце чотирикамерне і має великі розміри: у ньому артеріальна кров повністю відокремлюється від венозної. Отже, визначальними особливостями птахів, які відрізняють їх
від усіх Інших хребетних тварин, є ознаки пристосованості до польоту та необхідний для цього високий рівень обміну речовин, що досягається удосконаленням, в першу чергу, опорно-рухової,
дихальної, травної, кровоносної систем.
Навчаємося пізнавати
Визначте особливості зовнішньої будови птахів у зв'язку з їх пристосуванням до польоту.
1. Розгляньте зовнішню будову тіла птаха. Визначте, якими цифрами позначені на малюнку такі елементи будови: голова, тулуб, крило, хвіст, цівка, пальці, наддзьобок, піддзьобок.
2. Розгляньте голову птаха. Які органи розташовані на голові?
3. Вивчіть тулуб птаха. Які органи розташовані на тулубі? Яке значення мають крила й ноги птахів?
4. Дослідіть пір'я птаха. Визначте, якими цифрами позначені на малюнку такі елементи будови контурного пера, як: стрижень, опахало, стовбур, борідки першого порядку, борідки другого порядку, гачечки.
5. Сформулюйте висновок, у якому обґрунтуйте особливості зовнішньої будови птахів, що пов'язані з їх пристосуванням до польоту.
Біологія + Література
«Соловейко... Кому в Україні не відома ця дзвінкоголоса пташка? Хто не насолоджувався неперевершеним співом солов'я? Прилітають солов'ї з вирію тихо і непомітно. Вони не галасують про свій приліт, як дикі гуси чи журавлі. їх не чути й не видно до того часу, поки тихого травневого надвечір'я навколишній світ не наповниться солодким неперевершеним співом». (Зі шкільного твору). Які види солов'їв поширені в Україні? А як виникають звуки у птахів?

Нові підручники для 7 клас за програмою 2015 року з німецької мови, фізики
Відповіді решебники для 7 класу з  української мови, біології