укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 30. Різноманітність ссавців
12:47
§ 30. Різноманітність ссавців

§ 30. Різноманітність ссавців

Особливості класифікації ссавців. Клас Ссавці надзвичайно різноманітний за своїм видовим складом. Він об'єднує близько 5 тисяч видів. В Україні існує приблизно 400 видів. Залежно від особливостей розмноження всі ссавці поділяються на кілька груп: яйцекладні, сумчасті та плацентарні.
За систематичною класифікацією клас Ссавці поділяється на 2 підкласи: Першозвірі, або Яйцекладні, та Справжні звірі.
Підклас Першозвірі об'єднує найпримітивніших ссавців, поширених у Австралії, Новій Гвінеї, Тасманії (5 видів). Розмножуються вони, подібно до птахів, відкладанням яєць. Яйця першозвірі або насиджують (качконіс), або виношують у шкірній сумці на череві (єхидна). Першозвірі зберігають ряд примітивних ознак: у них відсутні соски на молочних залозах, немає м'ясистих губ, непостійна температура тіла (від 26С до 36 С) та зберігається клоака. Цей підклас включає один ряд -Однопрохідні, або Яйцекладні, з двома родинами: Качконоси та Єхидни.
Качконіс - напівводяна тварина, довжиною до 65 см. Тіло качконоса вкрите густою шерстю, що майже не намокає у воді. Між пальцями є плавальні перетинки. Відкладає 1-3 яєць у нору на березі річки (мал. 113, 1).
Єхидни - наземні тварини. Довжина їхнього тіла має 40 см, воно вкрите голками, що служать для захисту. Живляться єхидни мурашками або іншими комахами, яких викопують з під землі і захоплюють довгим та липким язиком. Вони ведуть нічний спосіб життя. До цієї групи належать: австралійська єхидна та проєхидна (мал. 113, 2). Підклас Справжні звірі об'єднує ссавців, що народжують живих малят. У самок є розвинуті молочні залози. Клоака відсутня. Для більшості характерні м'ясисті губи. Підклас об'єднує дві групи ссавців: Нижчі звірі (сумчасті) та Вищі звірі (плацентарні).
Нижчі звірі, або сумчасті, поширені переважно в Австралії та на прилеглих до неї островах. До сумчастих належить 250 видів тварин, що мають низьку організацію.
Кенгуру - представник сумчастих звірів, довжина тіла якого до 160 см і вага від 1,4 до 90 кг.
Пересувається стрибками на задніх кінцівках. Ця тварина здатна розвивати швидкість до 50 км на год. Народжують вони
недорозвинених малят (розмірами від 3 до 25 мм), яких доношують у сумці (мал. 114). В сумку відкриваються протоки молочних" залоз. Маля прикріплюється до соска, який розбухає і заповнює всю порожнину рота. Мати через певні проміжки часу за допомогою скорочення м'язів, що оточують молочну залозу, впорскує молоко до рота маляти.
Серед сумчастих є наземні види (кенгуру, сумчастий вовк), деревні (сумчаста білка, коала та ін.), підземні (сумчастий кріт) та інші. Живляться тварини цієї групи рослинною їжею, комахами, але є серед них і хижі.
У минулому сумчасті були широко поширені на Землі. Поступово цих тварин витіснили високоорганізовані плацентарні ссавці. Залишилися вони лише на Австралійському континенті, де у них не існує природних ворогів.
Плацентарні ссавці. До вищих звірів належить переважна більшість ссавців. Вони складають процвітаючу, найпоширенішу, чисельну групу тварин, пристосованих до різних умов існування. Для них характерні наступні ознаки: великий передній мозок з розвинутими півкулями, присутність обох видів зубів (молочних та постійних) і наявність плаценти, від чого й походить їх назва - плацентарні. Поділяються вони на 18 рядів.
У фауні України плацентарні представлені 108 видами, які входять до 24 родин. Найголовніші з них та ті, що мають практичне значення, подані нижче.
Ряд Комахоїдні. До ряду належать найпримітивніші плацентарні ссавці. Поширені комахоїдні скрізь, крім Австралії та більшої частини Південної Америки. Це невеликі звірки з видовженою мордочкою та рухомим хоботком. Півкулі головного мозку малі, без борозен. Живляться переважно комахами, тому у зимовий час деякі з них впадають у сплячку. До них належать їжаки, кроти, землерийки, хохулі. В світовій фауні відомо близько 900 видів комахоїдних ссавців, а в Україні - лише 10.
їжаки {їжак звичайний та вухастий) - мешканці листяних і мішаних лісів. Для них характерний голчастий покрив. Добре розвинені підшкірні м'язи, при скороченні яких тіло згортається в клубок Живляться вони комахами, мишами, жабами, ящірками. Народжують від 2 до 8 малят, на зиму залягають в сплячку в гнізді, побудованому з сухого листя, трави, моху (мал. 115, 2).
Землерийки (бурозубка, білозубка, кутора та ін.) дуже дрібні ссавці. Найменший у світовій фауні ссавець - білозубка-крихітка має дожину 3,5 см (мал. 116, 1). Зовні землерийки нагадують мишей, а відрізняються витягнутою у хоботок мордочкою. Живуть вони у листяних прошарках лісів, активні протягом усього року. Вони не впадають у сплячку (сніг захищає їх від холоду).
Кроти - мешканці ґрунту і в зв'язку з цим мають ряд пристосувань. У них великі риючі передні лапи, недорозвинені очі, хутро коротке, м'яке, росте вгору і може легко лягати і вперед, і назад. На зиму кроти роблять великі запаси їжі, тому в сплячку не впадають (мал. 115,1).
Хохуля звичайна - єдиний вид цієї родини, поширений в Україні. Веде напівводяний спосіб життя. Подібно до бобра, має дуже цінне хутро. Хохуля, як зникаючий вид, потрапила до Міжнародної Червоної книги (мал. 116, 2).
Ряд Рукокрилі. Представники цього ряду пристосувалися до активного польоту (мал.117,1). Функцію крил виконує тонка еластична шкірна перетинка, натягнена між другим і п'ятим пальцями передніх кінцівок, передпліччям, плечем, боками тіла. Перший палець передніх кінцівок залишається вільним і допомагає тваринам чіплятись за поверхні під час повзання. Грудина, як і в птахів, має кіль, до якого прикріплюються літальні м'язи. Живляться переважно комахами, хоч є серед них рослиноїдні (крилани, летюча собака та ін.), хижі (нетопир, підковоніс, вечірниця та ін.) і навіть кровососи (вампіри). Ведуть присмерковий та нічний спосіб життя. У темряві орієнтуються за допомогою ехолокації.
Для ехолокації рукокрилі утворюють ультразвукові хвилі з частотою від ЗО до 70 герц. Ці звуки людина не відчуває. Долетівши до перешкоди ультразвукові хвилі відбиваються від її поверхні й у зміненій формі повертаються до вуха тварини. Таким чином вони відчувають перешкоду, орієнтуються у просторі, успішно полюють на комах у темряві. Рукокрилі ведуть поодинокий спосіб життя, або живуть великими колоніями. їхня самка народжує одного, зрідка двох малят, які, прикріпившись до нижнього боку тіла матері, літають разом з нею. Відомо 1000 видів рукокрилих. На Україні поширені 13 видів (вечірниця мала, вечірниця велика, нічниця водяна, кажан пізній, довгокрил звичайний та ін.). Всі вони занесені до Червоної книги України.
Ряд Гризуни. Це найчисленніший ряд ссавців, що включає близько третини усіх звірів, що населяють земну кулю. Ряд нараховує 2000 видів, у тому числі в Україні 41 вид. Більшість серед них дрібні тварини. Найбільший за розмірами гризун -водосвинка або капібара, живе у Південній Америці, довжина його тіла 1,5 м, а вага - 60 кг. Гризуни живляться переважно рослинною їжею, у зв'язку з чим мають своєрідну будову зубної системи. Іклів у них немає. їхні 4 різці розташовані по два на верхній та нижній щелепі. Різці у гризунів незвичайні. На відміну від інших тварин, вони постійно ростуть, тому гризун повинен їх постійно сточувати. Емаль не вкриває всю поверхню зуба, а розташована тільки спереду. Коли м'який дентин сточується, залишається тонкий та твердий шар емалі. Тому, чим більше гризун гризе, тим гострішими стають його зуби. Між різцями та кутніми зубами розташований широкий, позбавлений зубів проміжок.
Для гризунів характерна рання статева зрілість і висока плодючість. Найпоширеніші в нашій місцевості такі види, як білка звичайна (мал. 117, 2), ховрах сірий, миша хатня (мал. 118, 1), миша польова, миша маленька, пацюк сірий, полівка сіра, сліпак звичайний, соня садова, бобер звичайний, ондатра, нутрія.
Ряд Хижі включає ссавців, що живляться здебільшого тваринною їжею, деякі з них всеїдні. Всі хижі мають великі та дуже гострі кігті. У них добре виражена диференціація зубів на різці, ікла та кутні. Різці дрібні, а ікла великі, гострі, мають конічну форму. Характерною ознакою для них є наявність хижих зубів. Ці зуби виділяються великими розмірами, гострими ріжучими краями. Ними тварини перекушують кістки та сухожилля своїх жертв. Хижі мають добре розвинені великі півкулі головного мозку та складну нервову діяльність. Ряд об'єднує 7 родин (240 видів), з яких 4 представлені на території України (17 видів). Це родини собачі, ведмежі, куницеві та котячі.
Родина Собачі об'єднує звірів з добре розвиненими довгими кінцівками, пристосованими до швидкого бігу. Кігті не втяжні. Найпоширенішими видами є вовк сірий, лисиця звичайна. песець. Вовк сірий (мал. 118,2) поширений у Євразії та Північній Америці, на території України - малочисельний вид. Довжина тіла його 105-160 см., маса - 32-50 кг. Живиться дикими тваринами, часто нападає на свійських. Вовк - сильний, спритний і витривалий хижак, який у пошуках їжі може пройти великі відстані. Самка влаштовує лігво, у якому народжує 4-6, зрідка до 13 сліпих, безпорадних малят. Про потомство турбуються обидва батьки. Вовк - предок собаки свійської. Відомо близько 300 різноманітних порід собак.
Родина Куницеві об'єднує дрібних хижаків, у яких добре розвинені хижі зуби, короткі ноги та особлива пахуча залоза, якою вони мітять територію. До них належать: соболь, видра, куниця, борсук, тхір, горностай тощо. Соболь - типовий мешканець тайги. Довжина його тіла 30-50 см, маса - 800-1500 кг. Він веде наземний спосіб життя, але добре лазить і по деревах. Живиться змішаною їжею, але основний його корм -мишоподібні гризуни. Самка у гнізді народжує 2-5 малят.
Родина Котячі об'єднує найбільш спеціалізованих хижаків (які їдять тільки певну здобич), з добре розвиненими зубами. Вони ведуть лише наземний спосіб життя, але здатні лазити по деревах. Здобич здебільшого підстерігають, рідше переслідують (гепард). На відміну від собачих, кігті у котячих втягуються, тому їх хода тиха. До даної родини належать: рись, тигр, гепард, леопард, кіт лісовий (мал. 119, 2). Рись - типовий мешканець тайги. Зустрічається в Карпатах. Живиться хребетними тваринами. Сховавшись на дереві, хижак підстерігає свою жертву, а при її наближенні - плигає на спину і вбиває. Самка у гнізді народжує 2-3 малят, які через три місяці переходять на м'ясний корм.
Родина Ведмежі об'єднує звірів великих розмірів. Хвіст у них короткий, кінцівки п'ятипалі, озброєні кігтями. Ведмеді пересуваються спираючись на всю стопу, тому і одержали прізвисько "клишоногі". Хижі зуби розвинені слабо, хоч ікла великі. Представниками є ведмідь білий, ведмідь бурий (мал. 119, 1), чорний або гімалайський, бамбуковий, гризлі та ін. Ведмідь бурий досягає двохметрового зросту з масою до 300 кг. На Україні зустрічається в Карпатах. Живиться переважно безхребетними тваринами і рослинами. На зиму впадає в сплячку, бо важко в цей час відшукати їжу. Під час сплячки ведмедиця (раз у 2 роки) народжує ведмежат. У приплоді буває 1-2 маля. Ведмежата народжуються в барлозі дуже малими. Тривалість життя ведмедів 30-40 років.
Ряд Китоподібні у світовій фауні налічує 90 видів, в Україні - 3. До нього належать ссавці, які ведуть виключно водний спосіб життя, який позначився на їх зовнішній будові. Тіло в них торпедоподібної форми, шия не виражена, передні кінцівки видозмінилися на ласти, задні - редукувались. Рибоподібний хвіст - основний орган руху тварини. Шкіра у них гола, потових і сальних залоз немає. Хоч ці звірі й живуть у воді, але органами дихання у них все ж таки є легені. Ряд Китоподібні поділяють на два підряди: Вусаті кити і Зубаті кити.
Підряд Вусаті кити об'єднує найбільших тварин планети. До них належать: кит синій, кит сірий, кит гренландський та ін. Живляться вони планктоном, проціджуючи воду через пластинки китового вуса. За добу кит синій з'їдає до 5 тонн корму. Підряд Зубаті кити. До них належать кашалоти та дельфіни. У Чорному морі водяться три представники зубатих китів - дельфін чорнояюрський афаліна, дельфін-білобочка та морська свиня. Зубаті кити характеризуються наявністю великої кількості однотипних конічних зубів, живляться рибою, головоногими молюсками, тюленями. Дельфіни, подібно до рукокрилих, здатні до ехолокації. Добре утримуються у спеціальних дельфінаріях (у Севастополі, Геленджику та ін.), їх використовують як лабораторних тварин, бо вони легко піддаються дресируванню (мал. 120,1)
Ряд Ластоногі об'єднує тварин, які більшу частину життя проводять у воді та лише для відпочинку або розмноження виходять на сушу або кригу. Тіло в них видовжене, обтічне, вкрите здебільшого жорстким волоссям. У них добре розвинений шар підшкірного жиру, кінцівки видозмінені у ласти. Всі представники живляться рибою, молюсками, ракоподібними. До Ластоногих належать моржі, тюлені, морські котики (мал. 120,2).
Ряд Парнокопитні об'єднує 150 видів. До них належать тварини, які, здебільшого, здатні до швидкого бігу. Кінцівки в них мають парну кількість пальців: два або чотири. Першого пальця завжди немає, другий і п'ятий недорозвинені, а третій і четвертий видовжені, служать опорою під час руху. Кінцеві фаланги пальців мають копита. Ряд включає два підряди: Жуйні та Нежуйні.
Нежуйні тварини характеризуються масивним тулубом і короткими ногами, у них є ікла, живуть стадами. До нежуйних належать дикі свині та бегемоти.
Жуйні парнокопитні, характеризуються наявністю складного шлунка. Як правило, шлунок 4-х камерний ( рубець, сітка, книжка й сичуг). Шлунок заселений симбіотичними інфузоріями, бактеріями. Груба рослинна їжа двічі пережовується твариною. Перший раз після зрізання її різцями. а другий - після того, як вона побувала у шлунку (у рубці), де під дією бактерій і ферментів починається її перетравлення і вона стає більш м'якою. До жуйних належать: корови, олені, лосі, козулі, зубри, барани, жирафи та ін (мал. 121, 1).
Ряд Непарнокопитні включає ссавців великих розмірів, здатних до швидкого бігу. Як пристосування до швидкого бігу, їхні пальці набули ще більшої, ніж у парнокопитних редукції (зникнення). У коня залишився лише 1 палець, а у носорога - З (непарна кількість) Тому вони так і названі - непарнокопитні. Шлунок у них простий. Ряд включає такі роди: тапіри, носороги, зебри,віслюки, кулани, коні та інші (мал. 121, 2).
Ряд Хоботні. Для представників цього ряду характерний довгий, рухливий хобот, утворений видовженим носом і верхньою губою. Кінцівки в них п'ятипалі, на кожному пальці є копитце. Шкіра майже гола. До них належать: індійський слон, африканський слон (мал. 121, 3).
Ряд Примати. Цей ряд об'єднує біля 200 видів, здебільшого тропічних та субтропічних звірів, які ведуть деревний і наземний спосіб життя. При ходінні вони опираються на всю стопу. Головний мозок приматів великих розмірів, півкулі вкриті борознами. Тварини цього ряду характеризуються складною поведінкою. Живуть стадами, рідше - парами та поодиноко. Ряд ділять на два підряди: Напівмавпи та Мавпи.
Підряд Напівмавпи включає дрібних і середніх розмірів звірів, у яких добре розвинений волосяний покрив. Більшість видів мають довгий хвіст, у багатьох на пальцях кігті. Вони ведуть нічний спосіб життя, мешкають в тропічних районах Африки та Азії, живляться комахами та плодами. До них належать тупаІЇі, лемури, довгоп'яти.
Підряд Мавпи, або Вищі примати, включає звірів, які мають добре розвинений волосяний покрив, на пальцях є плоскі нігті. До них належать широконосі мавпи з довгим, мускулистим хвостом та вузьконосі, або людиноподібні мавпи. Широконосі мавпи мають широку перегородку між носовими отворами, довгий цупкий хвіст. Вони живуть на деревах Південної та Центральної Америки (ревуни, ігрунки, павукоподібні мавпи та ін.). Вузьконосі мавпи (макаки, мартишки, павіани, людиноподібні мавпи) характеризуються вузькою носовою перетинкою, відсутністю хвоста та високим рівнем розвитку головного мозку. Вони мешкають у Південній та Південно-східній Азії (макака-резус та ін.), тропічних лісах Африки (шимпанзе, горила, зелена мартишка та ін.) та на Індонезійських островах Суматра та Калімантан (орангутан). Одні з них (павіани, гамадрили, шимпанзе та ін.) живуть великими сім'ями з розвиненою ієрархією (сім'єю керує вожак -сильний самець). Інші живуть невеликими сім'ями (горила, орангутан та ін.).
До підряду Вищі примати належить і людина розумна, якій у минулому передувало кілька видів людей: австралопітек, пітекантроп, синантроп, неандерталець. Суттєвою
морфофізіологічною відміною людини від людиноподібних мавп є об'єм головного мозку. У людини він становить 1400-1600 смЗ, а у мавп - до 600 смЗ.
Значення ссавців у природі. Заселивши практично всю Землю, ссавці відіграють велику роль у біогеоценозах супгі та моря. Вони здійснюють вирішальну роль у кругообігу речовин, входячи до ланцюгів живлення. Деякі ссавці, особливо летючі миші, землерийки, їжаки певною мірою регулюють кількість шкідливих комах. Помічено, що одна колонія кажанів чисельністю до 40 тис. особин щоночі знищує близько 1,5 млн. комах.
Мишоподібні гризуни та кроти, прориваючи у ґрунті нори та ходи, сприяють проникненню у нього повітря і води, збагачують його органічними речовинами. Всі ссавці збагачують ґрунт продуктами своєї життєдіяльності. Хижі ссавці (вовки, лисиці та ін.) виконують функцію санітарів природи, знищуючи заслаблих та хворих тварин. Ссавці, що поїдають трупи (шакали, койоти), очищають поверхню Землі від мертвих тварин, їх залишків.
Абсолютно шкідливих і абсолютно корисних тварин немає. В різних природно-економічних обставинах той чи інший вид проявляє себе по-різному. Так винищення в Україні у 50-ті роки XX сторіччя вовків призвело до масових епідемій зайців.
Роль ссавців у житті людини. Серед ссавців багато шкідників сільського господарства (мишоподібні гризуни), переносників небезпечних хвороб. Так, тайговий кліщ передає людині небезпечне, смертельне захворювання - тайговий енцефаліт, а в природі збудник цієї інфекції знаходиться у тілі дрібних гризунів (білок, бурундуків та ін.), які при цьому майже не хворіють. Щури розносять чуму та туляремію. С серед ссавців і людожери (тигри, пантери, леопарди).
Користь ссавців не можна зрівняти з тією шкодою, яку вони наносять. Ссавці для людини дають поживну їжу: м'ясо та жир (свині, корови, кролі, кити, моржі та ін.), молоко (корови, кози, кобилиці та ін.), шкіру та хутро (соболь, норка, вівці, лисиці та ін.), які використовуються людиною у шкіргалантерейній промисловості, у виготовлені міцного, легкого та теплого одягу. Продукт пахучих залоз деяких ссавців використовуються при виготовлені стійких парфумів. Фармацевтична галузь використовує тварин у отриманні багатьох ліків (пантокрин - з молодих рогів оленів, інсулін - з підшлункової залози корови, різні вакцини - з крові коней, мавп тощо). На деяких ссавцях випробовують дію нових лікарських препаратів, вони є лабораторними тваринами (собаки, свині, мавпи). Величезну користь приносять ссавці слугуючи людині (сторожові собаки, коні, віслюки, верблюди та інші). А свійські тварини (кішки, собаки, хом'яки, морські свинки та ін.) приносять естетичне та духовне задоволення, особливо малечі.
Охорона ссавців. До Червоної книги України вже потрапило більше ніж ЗО видів ссавців. Серед них: їжак вухатий, бурозубка-крихітка, кутора та бурозубка альпійська (родина Комахоїдні), 10 видів Рукокрилих (підковоніс малий та великий, нічниця триколірна та ін.); кіт лісовий та тхір степовий (ряд Хижаки); тюлень-монах, що живе у Дельті Дунаю (ряд Ластоногі); соня садова та полівка снігова (ряд Гризуни)та ін.
Для збереження чисельності цінних для людини видів ссавців, а також таких, які знаходяться під загрозою винищення, передбачені різні заходи їхньої охорони. Промислових ссавців (лисиць, зайців, кабанів та ін.) полюють тільки у певні періоди та на певних територіях. У судовому порядку карається браконьєрство та безгосподарність, яка веде до загибелі ссавців.
Велику роль в збереженні тварин відіграють заходи по акліматизації та розведенню нових порід. Так в Україні добре прижився водний гризун ондатра і вже починає відігравати господарське значення як хутровий звір. Непогано почувають себе в лісах України і лосі, завезені сюди кілька десятків років тому.
Роботи по збереженню зникаючих видів ведуться і у заповідниках України (Асканія-Нова та ін.).
Клас Ссавці об'єднує близько 5 тисяч видів. Вони поділяються на 2 підкласи: Першозвірі та Плацентарні. Плацентарні включають 15 рядів, які об'єднані за характерною особливістю ембріонального розвитку (їхній зародок розвивається внутрішньоутробно та утворює плаценту). Ссавці відіграють значну роль у природі та господарській діяльності людини. 1, Які ссавці розмножуються подібно до птахів і чим від них відрізняються? 2. У чому примітивність організації качконоса та єхидни? З.Чому сумчасті поширені в основному в Австралії та зберегли там велике різноманіття видів? 4. У чому примітивність будови сумчастих? 5. За якою ознакою клас ссавці поділяється на підкласи?
1. Дайте характеристику ссавцям, які поширені у вашій місцевості. Розподілить їх на систематичні групи.
Практична робота №4
Мета: переконатися у залежності між особливостями зовнішньої будови хребетних та їх середовищем існування.
Обладнання: вологі препарати, опудала, зображення різних класів хребетних тварин (риби, земноводні, плазуни, птахи,
ссавці)
Хід роботи
1.Розгляньте зовнішню будову хребетних тварин різних класів, використовуючи вологі препарати, опудала або зображення риб, земноводних, плазунів, птахів та ссавців.
2.З'ясуйте риси подібності у будові цих тварин. З чим це пов'язано?
3.3а якими ознаками можна розпізнати представників різних класів хребетних?
4.Визначте риси пристосування риб, земноводних, плазунів, птахів та ссавців до умов існування.
5.Зробіть висновки.
Підведемо підсумки. Вивчивши цю тему ви
- навчились відрізняти представників різних типів тварин один від одного;
- з'ясували визначальні особливості способу життя, розмноження і розвитку тварин вивчених груп;
- можете дати характеристику особливостям будови тварин, зумовлених середовишем існування та визначити риси їхньої пристосованості до середовища існування;
- можете застосовувати свої знання про біологічні особливості паразитичних безхребетних для попередження зараження ними;
- знаєте роль тварин в екосистемах та значення в житті людини;
- можете привести приклади проявів загальних закономірностей природи у будові тварин.
Питання для самоперевірки знань з теми "Різноманітність тварин".
1. Які загальні ознаки мають тварини, що належать до типу Кишковопорожнинні?
2. За якими головними ознаками поділяють кишковопорожнинних класи?
З.Які особливості будови тварин, що живуть у водному середовищі? До яких систематичних груп вони належать?
4.Які особливості будови тварин, що живуть у повітряному середовищі? До яких систематичних груп вони належать?
5.Які особливості будови тварин, що живуть у наземному середовищі? До яких систематичних груп вони належать?
6.Які особливості будови тварин, що ведуть паразитичний спосіб життя? До яких систематичних груп вони належать?
7.Які ознаки мають тварини, що належать до типу Кільчасті черви?
8.Які ознаки мають тварини, що належать до типу Членистоногі?
9.Які ознаки мають тварини, що належать до типу Молюски?
10. Які ознаки мають тварини, що належать до типу Хордові?
11. Чому ссавці є панівним класом тварин у сучасному органічному світі?
12. Доповніть структурно-логічну схему.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва