укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 30. Різноманітність ссавців
13:07
§ 30. Різноманітність ссавців

§ 30. Різноманітність ссавців

1. Від крихітних до величезних
Можна вважати, що великі та дрібні тварини живуть нібито в різних світах (мол. 189). Карликова землерийка за добу з'їдає вдвічі більше їжі, ніж важить сама; кити можуть обходитися без їжі кілька місяців.
Порівняйте пропорції різних за розмірами скелетів.
Дрібні тварини майже не відчувають свою вагу, великі - з натугою переносять своє тіло (мал. 190). Саме тому скелет дрібних ссавців складається з тонких кісток і відносно невеликих м'язів, а великі тварини мають товстезні кістки та величезну мускулатуру.
2. У воді, під землею та в повітрі
Ссаиці дивовижно різноманітні також за способом життя. Ви вже знаєте, що кашалот пірнає за гігантськими кальмарами на глибину (див. мол. 98). Він може спускатися в безодню на 2 км, а можливо, і глибше!
Кілька груп ссавців пристосувалися до підземного життя (мал. 189, 191). Ще кілька - піднялися в повітря. Здатні до планерування тварини с навіть серед сумчастих та гризунів, а ряд Рукокрилі досконало освоїли махальний політ (мал. 192).
3. Від рослиноїдності до хижацтва
Різні види їжі значно відрізняються за своєю поживністю. Найвищу цінність має квітковий нектар, м'ясо, риба. Відносно нижчу - комахи, плоди, насіння. Найбіднішою є зелена маса рослин - трава та листя. Груп, що призвичаїлися до живлення травою та листям, серед чотириногих вкрай мало. Таких амфібій немає, серед рептилій - майже лише одні наземні черепахи (див. мал. 146), серед птахів - страуси, що відмовилися від польоту. А ось серед ссавців тих, хто живиться травою та листям, чимало. З рядів, що наведені в таблиці 10, до них належать хоботні, нарнопалі та непарнопалі.
До ссавців належать і найстрашніші хижаки планети! Найбільший із них - кашалот. Однак і на суходолі майже немає місць, де серед хижаків найважливішу роль не відігравали б представники ряду Хижі. Це і собачі, зокрема знайома вам лисиця, і різноманітні кошачі, медвежі (мал. 193), куницеві тощо.
4. Найцікавіший для людей вид
Ряд, до якого К. Лінней уключив людину, він назвав «примати», що означає «перші». Унаслідок пристосування до життя на деревах примати розвили гострий зір і досконалу нервову систему. До родини Гомініди (буквальний переклад - «люди» або ж «подібні до людей») цього ряду належать чотири роди: рід Орангутан, рід Горила, рід Шимпанзе та рід Людина (мал. 194).
До роду Людина в минулому належало декілька видів, але в сучасності залишився тільки один. Це наш вид - Людина розумна. Він посідає доволі скромне місце в зоологічній систематиці, проте є дуже незвичним за способом свого пристосування до середовища.
Ссавці - найрізноманітніший сучасний клас хребетних як за розмірами, так і за способами життя. Для ряду Примати є характерним високий розвиток нервової системи та органів чуття. Усі сучасні люди належать до виду Людина розумна, яка належить до ряду Примати.
1. Завдяки чому кріт переміщується під землею?
2. Поясніть, як побудоване крило кажанів (мал. 192).
3. Які ряди ссавців є найчисленнішими (табл. 10)? 
4*. У скільки разів синій кит довший за карликову землерийку (табл. 10)?
А у скільки разів важчий? Чим пояснюється відмінність співвідношень, яку ви отримали?
Навіщо кажанам великі вуха?
Більшість рукокрилих активні в сутінках і вночі, іноді в суцільній темряві. Ще у XVIII ст. деякі вчені припустили, що кажани «бачать» вухами. Це підтвердилося вXXст., коли було доведено здатність кажанів до ехолокації. Кажан під час польоту видає звуки високої частоти, які не сприймає вухо людини (ультразвуки). Людина чує звуки частотою від 20 до 20 000 коливань на секунду, а кажан видає до 150 000 коливань. Він чує відлуння свого голосу від найдрібніших перешкод, а також від здобичі (мал. 195). За цим відлунням кажан відчуває розташування навколишніх об'єктів. Більшість кажанів має на голові вирости для спрямовування звуків, а також великі вуха, щоб їх уловлювати.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії, геометріі
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України, трудового навчання