укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 31. Інструменти та пристрої для малярних робіт
13:56
§ 31. Інструменти та пристрої для малярних робіт

§ 31. Інструменти та пристрої для малярних робіт

Опорні поняття: малярні інструменти, щітки малярні, фарбувальний валик, шпатель, фарборозпилювач.
Для виконання малярних робіт необхідний спеціальний інструмент, від якого багато в чому залежить підсумковий результат. Сучасні малярні інструменти багато в чому відрізняється від тих, які використовували малярі раніше. У кожного майстра існує свій арсенал інструментів, напрацьований багаторічним досвідом, шляхом проб і помилок. Але Існує декілька небхідних, обов'язкових інструментів, без яких виконання малярних робіт практично не можливе.
Насамперед це малярні щітки, валики, шпателі, лінійки.
Щітки вбирають в себе велику кількість лакофарбового матеріалу, утримують його усередині так, що фарба не стікає.
Найбільші за розміром (пучок щетини досягає довжини 180 мм, діаметр - 60-65 мм) махові щітки (мал. 135), що мають круглу форму та довгу ручку (1,8-2,0м.)
Для фарбування невеликих за площею поверхонь клейовими або масляними фарбами використовують щітки-ручники (мал. 136) - круглі щітки невеликого розміру (діаметр 20-50 мм).
Для фарбування важкодоступ-них місць використовують кутові або радіаторні щітки (мал. 137).
Флейцові щітки (мал. 138) - це плоскі щітки на короткій ручці. Флейци використовують для згладжування свіжо нанесеного шару фарби або для фарбування.
Поверхні, які незручно фарбувати щітка-ручниками, обробляють фільончастими щітками (мал. 139). Випускають такі щітки діаметром від 6 до 18 мм.
Під час виконання малярних робіт досить часто використовують валики (мал. 140), забарвлена ними поверхня має злегка шорстку фактуру. Валиками можна не тільки фарбувати, але і наносити ґрунтовку на стіни, стелі.
Класифікують цей інструмент за розміром і залежно від матеріалу, з якого він виготовлений. Якщо говорити про першу класифікацію, то бувають великі, середні і малі валики. Їх розмір становить 180-250 мм, 100-150 мм і 50-100 мм відповідно. При цьому зовнішній діаметр може бути абсолютно різним - від 15 до 69 мм залежно від виробника.
Для великих площ рекомендований великий валик (або його ще називають фасадним). Але він, в силу своїх значних розмірів, не дуже зручний для рук. Найбільш комфортними є середні і, особливо, малі валики. Останні так взагалі можуть «добратися» до самих важкодоступних місць. До того ж, вони не розбризкують фарбу, на відміну від своїх «старших побратимів».
Від них менше втомлюється рука, і вони є ще й дуже дешевими. Вибирати валик потрібно залежно від оброблюваної площі. Додатково до всього вищевикладеного варто знати, як правильно фарбувати стіни валиком, І дотримуватися певну технологію.
Для нанесення і розрівнювання шпаклівки знадобляться шпателі. їх робоче полотно може бути виготовлене із сталі (ширина 30-100 мм) або з деревини твердих порід (ширина 50-200 мм, довжина 150-180 мм).
Металеві шпателі (мал. 141) використовуються для розрівнювання піпатлівки для металу або дереву, а також для видалення шару старої мастики, шпалер, фарби.
Дерев'яні шпателі застосовуються для нанесення і розрівнювання шпаклівки на дерев'яних і обштукатурених поверхнях.
Для фарбування поверхонь можна використати фарборозпилювачі (мал. 142).
Сьогодні в продажу існує безліч моделей фарборозпилювачів.
Інші назви фарборозпилювача: кракопульт, фарбувальний пістолет, пульвелизатор. Фарборозпилювач зручний, оскільки дозволяє швидше і якісніше, ніж Інші підручні Інструменти, обробляти об'ємні площі. Наявні в продажі зразки відрізняються один від одного способом управління і принципом дії.
Електричний фарборозпилювач - це компактна і недорога модель (мал. 143). Принцип роботи наступний: шатунний механізм приводить в дію діафрагму, яка, в свою чергу, створює тиск, необхідний для подачі розчину. Простіше кажучи, фарба розпилюється за допомогою вбудованого насоса. Для електричного фарборозпилювача не потрібне додаткове обладнання - шланги, фітинги, компресор. Інструмент працює від побутової мережі І добре підходить для дрібних домашніх робіт.
Пневматичний фарборозпилювач працює на стисненому повітрі, що надходить по шлангу, приєднаному до компресора (мал. 144).
Речовина і повітря подаються в пістолет через різні входи, далі вони змішуються між собою в спеціальній ємності. У результаті виходить фарбувальний факел.
Поверхня, яка пофарбована фарборозпилювачем, відзначається рівномірністю забарвлення. Для домашніх робіт найбільше підходить фарборозпилювач низького тиску.
Перш ніж приступити до виконання малярних робіт слід ретельно підібрати інструменти, що відповідають виду виконуваних робіт.
Чи добре засвоїли?
1. Яке призначення радіаторної щітки?
2. Для чого використовують шпателі?
3. Для чого використовуються махові щітки?
4. Які найбільш поширені фарборозпилювачі?

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри, фізики
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики, французської мови