укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 31. Обмін речовин гетеротрофного організму
12:50
§ 31. Обмін речовин гетеротрофного організму

§ 31. Обмін речовин гетеротрофного організму

Вивчаючи цю тему, ви продовжите знайомство з життєдіяльністю тварин, вивчите загальні закономірності функціонування тваринного організму. Порівняєте будову тварин різних груп у взаємозв'язку з ускладненням функцій систем органів в процесі адаптації до середовища існування.
Кожна тварина, як і рослина - відкрита жива система, життєдіяльність якої обумовлена внутрішніми і зовнішніми зв'язками. Внутрішні зв'язки тварини підтримуються за рахунок транспортування речовин по тілу, а зовнішні зв'язки -завдяки обміну речовин та енергії з середовищем існування. Як внутрішні так і зовнішні зв'язки підтримуються процесами життєдіяльності тварини. Основними процесами
життєдіяльності тварин є живлення, дихання, виділення, рух, розмноження, ріст і розвиток. Великий російський фізіолог І.М. Сеченов наголошував, що організм без навколишнього середовища, яке підтримує його існування, не може існувати. Між організмом і навколишнім середовищем постійно відбувається обмін речовин. Із навколишнього середовища організм одержує кисень і поживні речовини. Завдяки їм будуються нові клітини, функціонують органи і відбувається робота, наприклад, м'язів. Водночас у навколишнє середовище виділяються шкідливі продукти розпаду, надлишок речовин і тепла.
Обмін речовин та енергії є однією із головних ознак живих організмів. З припиненням обміну речовин настає смерть організму.
Обмін речовин полягає в надходженні в організм з зовнішнього середовища органічних і неорганічних речовин, що потрібні для життя, та в виділенні організмом в зовнішнє середовище продуктів обміну. 
Речовини, що надходять у тваринний організм, засвоюються ним та забезпечують відновлення відмерлих клітин, ріст організму та синтез потрібних для життєдіяльності органічних речовин. Це називається пластичним обміном.
Спожиті складні органічні речовини в організмі розщеплюються до простих речовин, звільняючи енергію, що іде на забезпечення процесів життєдіяльності організму. Цей процес називається енергетичним обміном.
Пластичний та енергетичний обмін - це два взаємопов'язаних процеси обміну речовин живого організму.
Вам уже відома життєдіяльність рослинного організму. Пригадаємо, що зелені рослини здатні до фотосинтезу. Це -процес утворення органічних речовин з неорганічних (вуглекислого газу та води) за рахунок енергії сонячного світла. Такий спосіб живлення, властивий рослинам, називається автотрофним. Організми, здатні живитися таким чином, називаються автотрофами.
Як же живиться тварина? Тваринний організм не здатен до утворення в органічних речовин, тому він змушений поглинати (вживати) вже готові органічні речовини з зовнішнього середовища. Такий спосіб живлення називається гетеротрофним у а організми, яким властиве таке живлення називаються гетеротрофами.
Тварини споживають готові органічні речовини, поїдаючи рослин або інших тварин, та перетворюють їх на ті сполуки, які організм здатний засвоювати і використовувати в якості джерела енергії та будівельного матеріалу.
Живлення і травлення тварин. їжа тварин складається переважно з органічних молекул великих розмірів. Такі молекули не можуть проникнути в клітину. Потрібен процес розщеплення такої їжі до молекул менших розмірів - так званих поживних речовин. Цей процес називається травленням.
Травлення - це процес переробки їжі до речовин, що легко засвоюються організмом.
Живлення - це процес надходження в організм поживних речовин, необхідних для життєдіяльності. Тваринам властиві різні види травлення. Наприклад, одноклітинній амебі та губкам властиве внутрішньоклітинне травленнЯу при якому часточки їжі захоплюються клітиною і перетравлюються під дією травних ферментів клітини. Більшість тварин (червів, риб, птахів) мають позаклітинне травлення. При цьому спеціальні клітини в організмі продукують і виділяють травні соки, під впливом яких відбувається перетравлення їжі у порожнині травного каналу. У кишковопорожнинних тварин - змішане травлення, коли спочатку відбувається позакліттинне» а потім
внутрішньоклітинне травлення. Зустрічається у тварин і зовнішнє травлення (частково позаорганізмове). Так, павук, перш ніж з'їсти жертву, впорскує в її організм свою слину разом із ферментами шлунка. Білкові речовини організма жертви під дією ферментів розчиняються. Через певний час павук висмоктує напіврідкий вміст тварини. Таким чином до організму павука потравляють готові перетравлені поживні речовини.
Обмін речовин та енергії є однією з найважливіших ознак тваринного організму. Тварини для своєї життєдіяльності використовують готові органічні речовини (гетеротрофний тип живлення). Добування і поглинання їжі називають живленням, а процес хімічної зміни їжі в травному каналі - травленням.
1. Які ознаки живих систем мають тварини? Чим вони відрізняються від рослин? 2. Що таке обмін речовин та енергії? На які два процеси він поділяється? ? 1. Доведіть, що обмін речовин та енергії - життєво важливий процес. 2. Як він пояснюється на основі загальних закономірностей природи? З.В чому полягають особливості живлення і травлення тварини?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва