укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 31. Обмін речовин у тварин
13:09
§ 31. Обмін речовин у тварин

§ 31. Обмін речовин у тварин

1. Що таке обмін речовин?
Обмін речовин, або метаболізм, - це сукупність хімічних перетворень в організмах, що забезпечують їх життєдіяльність.
Тварини здатні до росту, розмноження, взаємодії із навколишнім середовищем саме завдяки обміну речовин. А в чому полягає обмін? Організм обмінюється речовинами із навколишнім середовищем: вій поглинає одні речовини, а виділяє інші.
Обмін речовин складається із двох протилежно спрямованих процесів - розщеплення та побудови органічних речовин. Вони проходять одночасно в усіх живих організмах протягом усього життя. Хімічні реакції в організмах відбуваються досить швидко. У хімічній промисловості, щоб прискорити реакції, підвищують температуру й тиск у реакторах. У «живих реакторах» - клітинах - і тиск, і температура є невисокими, а реакції прискорюють спеціальні білки - ферменти.
2. Особливості обміну речовин у тварин
Ви вже знаєте (див. § 2), що тварини є гетеротрофами, а більшість рослин - автотрофами. Гетеротрофи мають отримувати органічні речовини із навколишнього середовища. Крім тварин, гетеротрофами є також більшість бактерій і гриби. На відміну від них, тварини поглинають їжу шматками.
Органічні речовини - це складно побудовані молекули, основою яких є ланцюжки з поєднаних атомів Карбону. У процесі утворення цих речовин рослини використовували вуглекислий газ і воду (мол. 196). Під час утворення органічних речовин з неорганічних рослини виділяли в навколишнє середовище кисень. На це витрачалася енергія, яку рослини отримували із сонячного світла. Частина цієї енергії накопичена в органічних речовинах, як в акумуляторах.
Тварини (та інші гетеротрофи) споживають органічні речовини, які виробили рослини (та інші автотрофи). Тварини отримують із цих речовин, по-перше, енергію для життєдіяльності, по-друге, матеріал для побудови власного тіла. Більшості тварин для того, щоб вивільнити енергію, накопичену в органічних речовинах, потрібен кисень.
Усі організми поділяють на аеробні, яким для життєдіяльності потріоен кисень, та анаеробні, що живуть без нього. Більшість тварин - аероби. Анаеробами є, наприклад, внутрішні паразити, які мешкають в умовах відсутності повітря та поглинають перетравлені поживні речовини. Дорослі аскариди (див. мал. 48) є анаеробами, а їхні яйця - аеробні. Саме тому, аби яйце аскариди могло заражати нового хазяїна, воно має певний час перебувати на відкритому повітрі,
3. Куди витрачається енергія, отримана із середовища?
На малюнку 197 схематично показані потоки енергії, що йдуть через організм тварини (показані стрілками). Організм тварини отримує енергію з їжею.
На що організм витрачає отриману енергію? Передусім енергія використовується для побудови власних речовин. Вони необхідні організмові для побудови власного тіла, росту, розмноження. Органічні речовини їжі можуть розщеплюватися не повністю. З їх окремих частин тварина будує власні речовини. Ще одна частина енергії витрачається на підтримування життєдіяльності організму: рух, роботу всіх його систем тощо (жовтогарячі стрілки).
Однак використати для потреб організму всю отриману з їжею енергію неможливо, її частина неминуче втратиться. Більше того: будь-яке перетворення енергії супроводжується її втратами. Ці потоки енергії показані червоними стрілками.
4. Підтримування температури тіла
Будь-який організм розігрівається внаслідок того, що в ньому відбувається обмін речовин і процеси життєдіяльності. Кількість тепла зростає» коли тварина активно рухається: згадайте, вам стає жарко під час інтенсивних рухів.
Усіх тварин поділяють на дві групи. Теплокровні тварини (птахи і ссавці) підтримують постійну температуру свого тіла. На це вони витрачають частину отриманої з їжі енергії (мал. 198). Холоднокровні тварини не витрачають енергію на підтримування температури тіла. Відмінність між холоднокровними й теплокровними тваринами полягає не в температурі крові (мал. 199), а в підтримуванні постійної температури.
Що робить горобець, коли йому холодно? Він настовбурчує пір'я, намагається втягнути в себе голов)', лани й тремтить. У такий спосіб зменшується тепловіддача, а робота м'язів (дрижання) сприяє додатковому виробленню тепла. А що робите ви, коли змерзли?А собака, коли йому спекотпо?
Холоднокровні тварини також можуть розігріватися завдяки рухам. Утім, вони роблять це лише тоді, коли їм потрібно - як-от пітони, що «висиджують» і розігрівають кладку яєць (мал. 200).
5. «Вузол», що пов'язує всю життєдіяльність
Обмін речовин поєднує всі процеси, що проходять у живих організмах. Поглинання поживних речовин відбувається в процесі живлення, а їх переробка - під час травлення. Отримання кисню відбувається під час газообміну між тілом і навколишнім середовищем через покриви або спеціалізовану дихальну систему. Під час обміну речовин можуть утворюватися речовини, від яких організму необхідно звільнитися. Вони виводяться завдяки видільній і деяким іншим системам організму. Переміщення речовин по тілу здійснює транспортна система. Рухи, поведінка, усі внутрішні й зовнішні прояви активності організму тварини - наслідки обміну речовин!
Завдяки обміну речовин тварини отримують органічні речовини, які використовують для побудови власного тіла та як джерело енергії для життєдіяльності, росту, розвитку тощо. За здатністю до підтримування постійної температури тіла всі тварини поділяються на теплокровних і холоднокровних.
Обмін речовин; аероби й анаероби; теплокровні й холоднокровні тварини.
1. Якими саме речовинами тварини обмінюються із середовищем?
2. Назвіть основні шляхи перетворення енергії в організмі тварин.
3. Поясніть основні відмінності тварин як гетеротрофних організмів від автотрофів та інших гетеротрофів.
4*. Назвіть способи, завдяки яким організм теплокровних тварин може розігрітися або остигнути.
Теплокровні, які знижують температуру тіла
У природі існують теплокровні тварини, які в разі настання несприятливих умов впадають у сплячку. Більшість із них -дрібні, адже чим менша тварина, тим швидше вона втрачає тепло (див. мал. 144). До таких тварин належать, наприклад, кажани (див. мал. 192). Ці тварини не лише впадають у зимову сплячку, а й літньої пори знижують температуру тіла, щоб дочекатися ночі, коли вони живляться! Під час зимового заціпеніння температура їхнього тіла знижується аж до температури навколишнього середовища.
При цьому всі прояви життя суттєво уповільнюються: серце робить лише декілька ударів за хвилину, дихання майже відсутнє тощо.
На відміну від кажанів колібрі (дрібні американські птахи, мал. 201) живляться вдень. Тому вони перебувають в оціпенілому стані із суттєвим зниженням температури тіла вночі. Деякі тварини (їжаки, ховрахи) улітку підтримують постійну температуру тіла, а взимку впадають у сплячку.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії, геометріі
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України, трудового навчання