укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 31. Унікальність природи материка
14:15
§ 31. Унікальність природи материка

§ 31. Унікальність природи материка

У яких частинах Землі є найбільші скупчення льодовиків? Знайдіть їх на карті.
Формування природи Антарктиди. Антарктида утворилася внаслідок розколу давнього материка Гондвана, який відбувся у мезозойську еру Остаточно материк відділився від Австралії та Південної Америки близько 28 млн років тому і розташувався у приполюсній зоні Землі. Внаслідок невеликого кута падіння сонячного проміння кількість сонячної радіації, що отримував материк зменшилася. Крім того, після розділення материків утворилася холодна течія Західних вітрів, що й зумовило виникнення льодовикового покриву Антарктиди.
Виникнення антарктичного льодовикового покриву спричинило відбиття значної кількості сонячної радіації, що надходила на поверхню Землі. Внаслідок цього на нашій планеті відбулося похолодання клімату, а надалі зміна теплих та холодних періодів.
Геологічна будова та рельєф материка. В основі корінної частини Антарктиди, що знаходиться під льодовиковим покривом, лежить Антарктична платформа. На материку є складчасті пояси гір, що утворилися під час каледонського, герцинського та альпійського горотворення. У далекому минулому гори, які простягнулися через Антарктичний півострів, були продовженням гірського пояса Анд у Південній Америці. Середня висота поверхні корінної підлідної частини Антарктиди становить 410 м.
Трансантарктичні гори поділяють материк на західну і східну частини. Висота гір коливається від 2000 до 3000 метрів, подекуди досягаючи 4500 м. Тут знаходиться єдиний діючий вулкан Антарктиди - Еребус (3794 м).
Знайдіть вулкан Еребус на фізичній карті Антарктиди. Визначіть його географічні координати та відстань до Південного полюса.
Східна частина має переважно рівнинний характер. Проте є тут і гори -прибереговий та внутрішньоматериковий гірські пояси. В західній частині близько 65 % території лежить нижче рівня океану, а 20 % - займають гірські хребти.
Найвищою точкою материка є масив Вінсон (5140 м), розташований в горах Елсусрта, а найнижчою - рівнина Берда (на 2555 м нижче рівня океану).
Вчені вважають, що серед корисних копалин Антарктиди є кам'яне вугілля, залізна руда, золото, алмази і руди кольорових металів. Однак, видобування корисних копалин у межах материка заборонено.
Льодовиковий покрив Антарктиди. 99% площі материка вкрита льодом. Найбільшу його товщину - 4776 м - зафіксовано у східній частині материка. Середня потужність льодовикового покриву, який вкриває практично всю Антарктиду, - близько 1840 м. Саме тому Антарктиду можна вважати найвищим материком Землі.
Центральна частина крижаного щита Антарктиди найпотужніша. 
Лід повільно розтікається з центральної частини до узбережжя. Льодовиковий покрив Антарктиди такий потужний, що якби його розкласти рівним шаром на поверхні всієї Землі, то планета вкрилась би кригою заввишки 40 м, а якщо його розтопити, то рівень Світового океану піднявся б майже на 60 м. Близько 90% об'єму всіх прісних поверхневих вод Землі зосереджено в крижаному покриві Антарктиди.
Чи можемо ми побачити на «Фізичній карті Антарктиди» під льодовиковий рельєф материка?
Клімат. Антарктида найхолодніший з материків Землі. Клімат тут суворіший, ніж в Арктиці. На станції «Восток» зареєстровано найнижчу температуру на Землі (-89,2°С). Тому цю науково-дослідну станцію називають полюсом холоду Землі. Природні умови за таких температур доволі незвичайні: сталь розкришується, неначе скло, а за сухістю клімат схожий на Сахару, у людей розтріскувалась емаль на зубах, були випадки відмороження легень і рогівки очей.
Така низька температура зумовлена малим кутом падіння сонячних променів та тим, що поверхня льоду відбиває 90% сонячного тепла, а середня висота над рівнем океану льодової поверхні материка становить 2040 м. Навіть влітку, коли Сонце не заходить за горизонт, крижаний панцир материка не тане.
Винятком є оази Антарктиди - це сухі та холодні кам'янисті пустелі, що вкриваються снігом лише взимку. Поверхня тут нагрівається влітку до +30°С, а повітря до +11"С і вище.
Оскільки повітря сильно переохолоджене і важке, над материком утворилася область високого атмосферного тиску. Проте узбережжя материка оточено ланцюгом циклонів, тобто там панує низький тиск повітря. Внаслідок значної різниці температур і атмосферного тиску між внутрішніми областями Антарктиди і прибережними водами утворюються стічні вітри. Поблизу берегів вони часто досягають ураганної сили і тим потужніші, чим крутіші антарктичні схили. Швидкість вітру може сягати 320 м/с.
У внутрішніх областях Антарктиди формуються антарктичні повітряні маси з дуже низькими температурами і малою вологістю. Опадів в Антарктиді випадає мало 100 200 мм. Випадають опади у вигляді снігу або кристаликів льоду.
Взимку у внутрішніх районах Антарктиди А місяці панує полярна ніч. Мороз може досягати більш як -80°С. У цей час на узбережжі майже не припиняються шторми, які переходять в урагани, а середні температури повітря становлять -32°С.
Влітку протягом А місяців у внутрішніх районах триває полярний день. Погода безвітряна і малохмарна. Середні температури повітря становлять -32°С, а на узбережжі до 0°С.
Рослинність і тваринний світ, Антарктида - це зона антарктичної пустелі. На узбережжях та на островах ростуть мохи, та лишайники. Невибагливі лишайники (їх тут близько 300 видів) зустрічаються навіть за 300 км від узбереж. Різні за кольором - від помаранчевого до червоного, у вигляді маленьких кущиків, вони так щільно прикріплені до поверхні скель, що їх можна відокремити від них тільки ножем. Мохи трапляються в захищених від вітру місцях. Близько 200 видів водоростей утворюють підводні ліси. На Антарктичному півострові зустрічаються два види квіткових рослин: луговик антарктичний та гвоздика антарктична.
Води Антарктики багаті на планктон, який є джерелом живлення для китів, тюленів, риб і птахів. Життя всіх тварин Антарктики пов'язане з океаном. Тут мешкають найбільші тварини нашої планети - сині кити, довжина яких досягає 33 м, а вага - 150 тонн. Новонароджені кити швидко ростуть і щодоби набирають по 100 кг. Є хижі кашалоти, касатки.
Широко розповсюджені ластоногі - декілька видів тюленів (серед них триметровий тюлень Всдделла), хижі морські леопарди, морські слони (до 6 м завдовжки), морські котики.
На материку мешкають понад АА види птахів: альбатроси, снігові буревісники, качки тощо. У літні місяці на берегах Антарктиди гніздяться буревісники, чайки, баклани. Гніздяться більшість птахів на узбережних скелях, утворюючи «пташині базари».
Типовими мешканцями Антарктики є пінгвіни. Вони не можуть літати, але чудово плавають (середня швидкість 30-40 км/год), живляться рибою, молюсками, рачками. їхній головний ворог - морський леопард. В Антарктиці мешкає 17 видів пінгвінів, найпоширеніший серед них - невеличкий пінгвін Адслі. Особливо гарний - імператорський пінгвін вагою до 60 кг і заввишки приблизно 120 см. Для збереження цих птахів полювання на них заборонено.
Чи на інших материках є птахи, що не літають?
В Антарктиді немає постійного населення. Проте вже були випадки появи перших «справжніх» мешканців Антарктиди. У 70-х роках у сім'ї аргентинських дослідників народилася дитина на території дослідної станції.
Україна та Антарктида. Незважаючи нате, що Антарктида була відкрита
ще у 1819-1821 pp., у наукових працях материк детально описано значно
пізніше. Одним з перших написав про Антарктиду 1904 р. фундатор української географії Степан Рудницький. Серед перших дослідників материка також були українці.
Учасником експедиції Р. Скотта на Південний полюс був Антон Омельченко з Полтавщини. В експедиції він відповідав за коней. Не раз добрим словом
Р. Скотт згадував Омельченка у своїх щоденниках. Зокрема, керівник експедиції розповідав, як Антон танцював на льоду гопак: «Антон - прекрасний виконавець напруженого акробатичного танцю своєї Батьківщини».
За добру службу Омельченка було нагороджено пам'ятною срібною медаллю та альбомом з антарктичними фотографіями, а пізніше двотомним виданням щоденника Р. Скотта.
1959 p. була підписана Міжнародна антарктична угода. Україна приєдналася до неї, і сьогодні вона одна з 29 держав, що активно досліджують материк. Свого часу українці досліджували крижаний материк у складі радянських експедицій. Так, уже в першій з них 1956 p., брав участь львівський геолог Олег Вялов. В Україні розроблено
одну з кращих машин, придатних для роботи у полярних умовах, - «Харків'янка». Літак Ан-74 розроблено в Києві спеціально для польотів у суворих умовах високих широт.
1996 р. уряд Великої Британії передав Україні англійську дослідну станцію
«Фарадей». З того часу вона має назву «Академік Вернадський». Вона розташована на одному з островів поблизу півострова Антарктичний, на Тихоокеанському узбережжі Антарктиди. Українські вчені досліджують кліматичні особливості материка, особливу цікавість викликають верхні шари атмосфери, озоновий шар, поширення енергії від поверхні Землі вгору. Також вивчається земний магнетизм, материкова крига, проводяться біологічні дослідження. На цей час здійснено 19 українських антарктичних експедицій.
1. Антарктида лежить у межах Антарктичної платформи.
2. Материк багатий на корисні копалини (вугілля, руди металів, золото).
3. Середня потужність льодовикового покриву становить 1840 м.
4. На материку знаходиться полюс холоду планети, де зареєстрована найнижча температура на Землі (станція «Восток»).
5. Опадів в Антарктиді випадає дуже мало.
6. Життя організмів материка пов'язане з водним середовищем.
1. Як географічне положення материка впливає на його природу?
2. Опишіть рельєф корінної підльодовикової поверхні материка.
3. На які корисні копалини багаті надра Антарктиди?
4. Як льодовиковий покрив впливає на природу материка?
5. Чому життєдіяльність живих організмів на території Антарктиди пов'язана з водою?
6. Яку роль відіграють географічні дослідження у збереженні природних багатств материка?
Великі ділянки Антарктиди виявилися нижчими від рівня моря в результаті прогинів під вагою криги. Вважають, що якби кригу розтопити, то земна кора на материку піднялася на 300-400 метрів.
• Антарктида - найбільш незвичайний материк, що розташований практично в межах Південного полярного кола і вкритий крижаним панциром.
• В Антарктиді під шаром криги знаходяться характерні для кожного материка форми рельєфу: гори, плоскогір'я, плато, низовини.
• Антарктида - найхолоднігаий материк.
• Материк має постійний крижаний покрив, від якого час від часу відламуються великі крижані брили - айсберги.
• Флора і фауна Антарктиди найбідніша серед інших територій планети.
• На крижаному материку працює багато наукових станцій, серед яких є і українська - «Академік Всрнадський».
• Материк досліджують багато країн: США, Австралія, Японія, Аргентина, Росія, Чилі та ін.
1. Який з перелічених материків має найменшу площу:
а) Африка; б) Південна Америка; в) Антарктида; г) Австралія.
2. Назвіть першовідкривача Південного полюса:
а) Р. Амундсен; б) Р. Скотт; в)Ф. Беллінсгаузен; г)М. Лазарев.
3. Найнижча температура повітря, зареєстрована в Антарктиді, становить:
а)-60°С; б)-89,2°С; в)-84°С; г)-80,9вС.
4. Українська дослідна станція в Антарктиді має назву:
а) «Адмудсен-Скотт»; б) «Академік Вернадський»; в) «Восток».
5. Чому Антарктида була відкрита пізніше за інші материки?
6. Назвіть основні особливості органічного світу Антарктиди.
7. Чим можна пояснити знахідки в Антарктиді решток рослин і тварин, які характерні для території з теплим та помірним кліматом?
8. Що спільного та відмінного в кліматі Антарктиди та Антарктики?
9. Чому у внутрішніх районах Антарктиди випадає мало опадів?
10. Підготуйте реферат на тему «Мінеральні ресурси Антарктиди».
11. Підготуйте підбірку матеріалів про пристосування тварин Антарктики до умов холодного клімату.
12. Підготуйте підбірку матеріалів про участь українських вчених у дослідженні материка.
13. Підготуйте реферат на тему «Антарктика - зона миру».
Словник термінів до теми «Антарктида»
Антарктика - область, що включає в себе материк Антарктиду з прилеглими до неї ділянками океанічних вод.
Айсберги - уламки криги, що вільно плавають в океанічних водах. Особливістю айсбергів є те, що надводна частина цих «крижаних гір» значно менша за підводну.
Полярний день світла половина року в полярних областях, у цей період Сонце не заходить за лінію горизонту.
Шельфовий льодовик - льодовик, що є продовженням наземного льодовикового покриву в шельфовій зоні.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі