укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 32. Географічне положення, дослідження та освоєння материка
14:24
§ 32. Географічне положення, дослідження та освоєння материка

§ 32. Географічне положення, дослідження та освоєння материка

1. Чому природа Північної Америки схожа на природу Євразії?
2. Яким чином на материку утворилась велика кількість озер?
Північна Америка на відміну від материків, що ви вивчали раніш розташована у Північній півкулі, значна частина материка знаходиться помірному кліматичному поясі.
• Північна Америка посідає трете місце за площею серед материків Землі.
•  Природа Північної Америки подібна до природи Євразії.
•  Моделі рельєфу Північної Америки і Південної Америки схожі: західна частина - гори, а східна - рівнина.
•  Надра материка багаті на корисні копалини (уся таблиця Менделєєва).
•  На території материка знаходиться найжаркіша точка Західної півкулі (Долина Смерті).
• На більшій частині материка природні зони витягнуті з півночі на південь.
• На території материка розташована країна з найпотужнішою економікою - США.
•  У США та Канаді проживає багато українців.
Географічне  положення.
Північна Америка лежить у Північній півкулі. Найпівнічнішою точкою Північної Америки є мис Мсрчісон на півострові Бутія (7Г50' пн. ш.), найзахіднішою -мис Принца Уельського на Алясці (16840' зх. д.), найсхід-нішою - мис Сент-Чарлз на півострові Лабрадор (5540' зх. д.). Південна межа материка проходить по Панамському перешийку Найпівденніша точка розташована на мисі Мар'ято (визначте координати самостійно). У складі Північної Америки виділяється Центральна Америка, яка розташована між Тсуантспсцьким і Панамським перешийками.
За площею - 24,2 млн км2 ( з островами) - материк поступається Євразії і Африці.  До Північної Америки відносять Ґренландію найбільший острів на земній кулі, Канадський Арктичний архіпелаг, Антильські острови, Бермудські острови та ін. Північна Америка розташована в таких кліматичних поясах: арктичному, субарктичному, помірному, субтропічному, тропічному, субекваторіальному. її береги омиваються водами Тихого, Атлантичного і Північного Льодовитого океанів. Панамський перешийок, через який на початку XX ст. був проритий суднохідний морський канал, з'єднує північний материк з Південною Америкою. Вузькою Беринговою протокою Північна Америка відокремлена від Євразії.
На півночі глибоко в сушу врізається Гудзонова затока. Найбільш порізані гористі береги в районах, що недавно пережили зледеніння: береги острова Ґренландія, північної Канади, південної Аляски. На південному сході материка є величезна Мексиканська затока. На східному узбережжі Північної Америки спостерігаються найвищі на земній кулі морські припливи - до 18 м (у затоці Фанді).
Узбережжя Атлантичного океану південніше від 41е пн. ш. низовинне, з естуаріями і дельтами річок. На півдні півострова Флорида і деяких районах узбережжя Центральної Америки зустрічаються мангрові зарості, які представлені низькостовбурними вічнозеленими лісами і чагарниками, що розростаються на низовинних мулистих морських узбережжях. Для проживання на напіврідкому солоному мулі у багатьох видів рослин розвинені ходульні і дихальні корені, що оголюються під час відпливів. Береги Тихого океану на території США та Мексики розчленовані менше.
Великі півострови Бутія і Мелвілл розташовані у північній частині материка, на сході знаходиться півострів Лабрадор, на заході - Стюард і Аляска, два великих півострови виступають у південній частині: Флорида і Юкатан.
В Атлантичному океані, в районі острова Ньюфаундленд, до берегів Північної Америки підходить тепла течія Гольфстрім. При зустрічі її теплих вод з холодними водами Лабрадорської течії створюються гарні умови для розвитку планктону. Тому тут знаходиться район великих рибних багатств. До західних берегів підходить холодна Каліфорнійська течія.
З історії відкриття та освоєння материка. Починаючи з VIII ст. кораблі норманів обстежили Норвезьке, Балтійське, Північне, Барснцовс моря, Біскайську затоку. Саме вони відкрили і колонізували Ісландію, Ґренландію, Америку. За п'ять віків до Колумба Ерік Рауді (Рудий) з кількома супутниками вирушив з Ісландії на захід, досяг невідомої раніше землі - Ґренландії. На південно-західному узбережжі Ґренландії в XI-XIII ст. існувало близько 50 поселень і церков. Клімат Зеленої країни (Ґренландії) у той час був значно м'якшим. Перші колоністи займались землеробством (там достигала пшениця), конярством, вівчарством; вирощували фрукти (дикорослі виноградні лози, яблука). Америка була відкрита в 1000 р. сином Еріка Рудого - першовідкривача Ґренландії -Лсйфом Еріксоном. Нормани зуміти проникнути вглиб материка - у район Великих озер і верхів'я Міссісіпі. У 1887 р. в Бостоні йому спорудили пам'ятник як справжньому першовідкривачу американського материка.
Офіційною датою відкриття Америки вважають 14 жовтня 1492 p., коли берегів континенту досяг X. Колумб. Велике значення для дослідження Північної Америки відіграли плавання італійця Джона Кабота (Джовані Кабото), що перебував на службі в англійців. Він обстежив східну частину материка та низку островів.
Таким чином, у кінці XV ст. європейці знову відкрили Ньюфаундленд, Лабрадор, а потім і західне узбережжя материка, а на початку XVI ст. до берегів Центральної Америки на чолі з Кортесом вирушили загони іспанських завойовників. У наступні роки до берегів Америки відправлялося чимало експедицій, але північно-західні райони материка залишились недоелідженими. Тільки 1732 р. російське судно під керівництвом Івана Федорова і Михайла Гвоздьова під час дослідження західних берегів Євразії пройшло Берингову протоку і досягло берегів Північної Америки.
Пізніше Вітус Беринг і Олексій Чириков обстежили узбережжя Аляски. Численні торговсльно-промислові російські експедиції поступово просувалися вздовж узбережжя до півдня (майже до 38е пн. ш.), створюючи на шляху великі поселення. Росіяни займалися хутряним промислом, торгівлею з корінними жителями, вивчали Аляску. 1867 р. царський уряд продав Сполученим Штатам Америки російські володіння на Алясці.
У XVIII ст. англійці Генрі Гудзон та Александр Маккензі обстежили північно-східну та північну частини Америки. їхніми іменами названа затока та річка (див. атлас).
1.  Північна Америка омивається водами трьох океанів та має дуже порізані береги.
2.  Поблизу материка знаходиться найбільший острів планети - Ґренландія.
3.  Задовго до Колумба в Північній Америці були поселення норманів.
1.  Схарактеризуйте географічне положення материка.
2.  Позначте на контурній карті найбільші острови та елементи берегової лінії материка.
3.  Що Вам відомо про відкриття даного материка?
4.  Розкажіть про географічне дослідження на території материка.
На карті Північної Америки є півострів Юкатан. Мало кому відомо, що його назва є результатом географічного непорозуміння. Іспанці сприйняли її як назву країни. А насправді місцеві жителі говорили: «Я вас не розумію».

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі