укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 32. Різноманітність травних систем
12:52
§ 32. Різноманітність травних систем

§ 32. Різноманітність травних систем

Травна система тварин тісно пов'язана з середовищем існування та способом живлення тварини. Розглянемо різноманітні системи травлення тварин, що утворилися в процесі історичного розвитку тваринного світу.
Види травних систем. У тварин травна система завжди поєднана з навколишнім середовищем за допомогою ротового отвору, за яким іде порожнина, де і відбувається травлення. Стінка цієї порожнини має спеціальні клітини, що виділяють в неї речовини, які сприяють травленню.
Як ви знаєте, орган травлення у вигляді кишкової порожнини вперше виникає у кишковопорожнинних (гідра), але у них ще переважає внутрішньоклітинне травлення (мал. 17, тема 1). Травна порожнина кишковопорожнинних сліпо замкнена і неперетравлені залишки їжі видаляються через рот.
В процесі розвитку тваринного світу все важливішого значення набуває позаклітинне травлення. Відбувається диференціація травного каналу.
У плоских червів кишечник набуває розгалуженої форми. Це дозволяє забезпечити поживними речовинами всі тканини і органи. У планарії за ротом розташований невеликий відділ кишкової порожнини - глотка, а порожнина розгалужена. її називають кишечником. Як і у гідри, у планарії рот - це єдиний отвір, через який їжа надходить до кишкової порожнини, через який видаляються неперетравлені рештки їжі. Таку травну систему називають ненаскрізною.
Починаючи з круглих червів, травна система всіх тварин має вигляд трубки. Вона розподілена на відділи, що відповідають за певні етапи травлення. На одному її кінці розташована ротова порожнина, куди потрапляє їжа. Частина трубки, де травлення закінчується і поживні речовини активно надходять до клітин її стінок, являє собою кишечник. На іншому кінці трубки розташований анальний отвір, через який виділяються неперетравлені рештки їжі. Таку травну систему називають наскрізною. У такій травній системі їжа рухається в одному напрямку. Окремі ділянки травного тракту спеціалізовані і виконують різні функції.
Травна трубка у круглих червів складається з передньої, середньої і задньої кишок (мал. 122) У межах цієї травної трубки у тварин відбувається подальша диференціація. Так, у кільчастих червів, членистоногих і молюсків виникає глотка, стравохід, який може розширюватися в зоб та шлунок. Для перетирання їжі в глотці формуються спеціальні вирости (зуби поліхет, радула молюсків). Спеціалізовані кінцівки членистоногих також беруть участь в подрібненні їжі та доставці її до рота.
Травна система хребетних тварин. У хребетних травна трубка поділяється на кілька відділів, що розрізняються будовою та функціями. Рот зазвичай розташовується на передньому кінці тіла або зміщений на черевну сторону. Ротовий отвір обмежений губами, які зазвичай нерухомі, і тільки у ссавців з розвитком мускулатури вони стають м'ясистими і рухливими. У хребетних край рота, а нерідко і внутрішня частина ротової порожнини забезпечені зубами в основному конічної форми. У риб зуби служать для утримання в роті захопленої здобичі, а у вищих хребетних тварин служать ще й для подрібнення їжі. У сучасних птахів зуби скорочені. У рот відкриваються слинні залози (у риб і водних амфібій їх немає) (мал. 12, вступ).
Травна система риби. У хребетних тварин ротова порожнина переходить у глотку, яка за допомогою стравоходу з'єднується з шлунком. Глотка і стравохід служать для проведення їжі. У стінках стравоходу немає залоз. У більшості птахів стравохід утворює помітне розширення - зобу рясно забезпечений залозами, секрет яких служить для набухання їжі та її часткового перетравлювання.
Травна система птаха. Шлунок являє собою розширений відділ кишки і служить для перетравлення їжі. Розміри, форма і будова шлунка тварин різних класів хребетних змінюються залежно від того, як і чим ці тварини живляться (рослиноїдні, хижаки та всеїдні). Стінка його вистелена слизовою оболонкою, що виділяє травні соки.
Шлунок переходить у трубчастий кишечник, який поділяється на три відділи: тонкий, товстий і задній. У передніх відділах кишечника відбувається хімічне перетворення їжі (травлення) та її всмоктування. Наприклад, внутрішня поверхня тонкого кишечника ссавців вкрита великою кількістю дрібних виростів - ворсинок. Це значно збільшує площу всмоктувальної поверхні кишечника. В кишечник впадають протоки печінки і підшлункової залози, що виділяють травні соки в його порожнину.
У земноводних, плазунів і птахів задня кишка відкривається у клоаку - мішкоподібне утворення, куди крім травної впадають протоки видільної і статевої системи.
Травна система тварин тісно пов'язана з середовищем існування та способом живлення тварини. Травна система буває наскрізною і ненаскрізною. Важливими етапами розвитку травної системи с подальша диференціація травної трубки на відділи, виникнення залоз (слинних, печінки та підшлункової), подовження кишечника та збільшення площі його всмоктувальної поверхні.
1. Які види травних систем ви знаєте? Яка з них є більш досконалою? 2. У яких тварин вперше виникає кишкова порожнина та яке це має значення? 3. Яке значення шлунка в травній системі тварин? 4. Що таке зоб? Яке значення він має та у яких тварин функціонує? 5. Що таке клоака та які тварини її мають?
1. Охарактеризуйте будову, розміри та форму шлунка тварин. 2. Яке значення мають ворсинки, де вони функціонують та у яких тварин? 3. Поясніть значення травних залоз для травлення хребетних тварин.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва