укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 32. Технологія виконання малярних робіт
14:00
§ 32. Технологія виконання малярних робіт

§ 32. Технологія виконання малярних робіт

Опорні поняття: обрахунок витрат фарби, підготовка фарби.
Незалежно від того, що саме ви фарбуєте - фасад будинку, стіну кімнати, дерев'яну альтанку - є ряд правил, не виконуючи які ви не зможете отримати якісний результат.
Розпочнемо з вибору кольору фарби. Насправді майже кожна фарба, має тенденцію змінювати колір при висиханні - зазвичай у бік освітлення. Тому найбільш добросовісні виробники наносять на упаковку (банку) зразок кольору, що отримується при висиханні, зроблений безпосередньо цією фарбою (мал. 145). Колір, позначений на етикетці поліграфічним способом, часто відрізняється від реального дуже істотно. Якщо колір фарби для вас принципово важливий, бажано побачити колір самої фарби, а не етикетки. Крім того, практично в усіх провідних виробників фарб є свої фірмові кольорові карти, де кожному кольору та відтінку присвоєний номер.
Вибираючи та купуючи фарбу для виконання малярних робіт, необхідно розрахувати, яка кількість її потрібно. Для цього необхідно знати площу, яку слід пофарбувати, а також витрата фарби на одиницю площі. Витрата фарби зазвичай зазначений на упаковці або в Інструкції з її використання.
Наприклад, якщо фарба необхідна для фарбування стелі та стін, то довжина меншої сторони множиться на довжину більшої сторони. Якщо забарвити потрібно все приміщення, то периметр кімнати множиться на її висоту. Так визначається площа поверхні, що фарбується. Розділивши це значення на кількість витрати фарби на кв. метр, можна визначити, скільки матеріалу необхідно купувати.
Однак не тільки фарби для оздоблювальних малярних робіт знадобляться, але і такі матеріали, як сикативи, розчинники та інші. Витрата цих матеріалів також краще попередньо розрахувати. Купуючи матеріали для малярних робіт, рекомендується купувати трохи більше фарби, чим вийшло при розрахунку її кількості.
Не менш важливо перед початком робіт, а краще перед купівлею, прочитати все, що виробник вказав на етикетці.
В першу чергу це стосується цільового призначення фарби, типів поверхні, де вона може застосовуватися. Необхідно знати послідовність дій при фарбуванні та типи розчинників, придатні для цієї фарби.
Перед початком роботи (Якщо іде мова про роботи всередині приміщення) необхідно винести з кімнати зайві предмети. Те, що винести не можна, необхідно закрити плівкою або газетою. Робоче приміщення має бути прохолодним і добре провітрюваним. ЦІ умови необхідні не тільки для одержання гарного результату, але І для комфортної роботи маляра.
Кінцевий результат використання фарби може залежати не лише від типу вибраної фарби або торговельної марки виробника. Багато що залежить від підготовки поверхні та якості Інструменту. Підготовлена до фарбування поверхня має бути сухою та чистою. Особливо, якщо фарбування робитиметься не водорозчинною фарбою. Поверхня має бути очищена від пилу, бруду або старого шару фарби, оброблена від грибка. Усі тріщини мають бути прошпакльовані (мал. 146).
Після очищення робочої поверхні її можна обробити складом ґрунтовки, якщо це потрібно. Тепер необхідно розвести в окремій ємності фарбу.
Якщо використовується стара фарба, то перед розведенням рекомендується пропустити її через матерчатий фільтр, щоб позбутися від грудочок і отримати однорідної консистенції матеріал. Після цього рекомендується зробити пробне фарбування розведеною фарбою на невеликій ділянці поверхні. Якщо результат хороший, то можна приступати до наступного етапу технології виконання малярних робіт - безпосередньо фарбування оброблюваних поверхонь.
Фарба краще ляже на деревину, якщо поверхня буде злегка шорсткою (наприклад, обкорованим наждачним папером). При фарбуванні цементно-бетонних конструкцій або металу настійно рекомендується про-грунтовувати поверхню.
Перш ніж приступати до фарбування поверхонь, корисно вивчити способи нанесення фарби. З інструментів для виконання малярних робіт знадобиться мати валики і щітки різних розмірів, ванночки для фарби, ганчір'я для видалення бруду і фарби та ін.
Наступний етап роботи - безпосередньо фарбування. Щоб правильно виконати роботу і отримати якісне покриття поверхонь, маляр повинен вміло користуватися інструментами - щіткою, валиком І. д.
Якщо фарбують поверхні великої площі, то для цього зручно користуватися великими щітками або валиком. Щітку слід тримати щільно до поверхні під кутом 45° І наносити нею фарбу зверху вниз, рівномірно натискаючи (мал. 147). Для того щоб поверхня була рівномірно забарвлена і між окремими смугами фарби не було просвітів, мазки щіткою слід наносити в різних напрямках, навхрест.
У ванночку для фарби під час виконання роботи наливають невелику кількість фарби і занурюють в неї щітку на третину, видаляючи зайву фарбу. Валик в ємність з фарбою слід занурювати повністю. Валики зручні для фарбування поверхонь великих площ з різними дефектами та вадами (мал. 148).
У цьому випадку більшість дефектів маскуються і тріщини зашпаровуються фарбою. Фарбувати поверхні слід так, щоб фарба рівномірно забарвила всю її площу, але в той же час не має утворюватися згустків.
Перед роботою валики необхідно відповідним чином підготувати. Спочатку їх промивають в мильній і теплій воді. Фарбу необхідно налити в спеціальні ємності, щоб валик повністю був поміщений в фарбу. Це важливо для рівномірного фарбування поверхонь. Наносити фарбу можна і смугами в одному напрямі, і смугами у вигляді за напрямом, що нагадує літеру М.
Якщо фарба висохла і після цього виявлені недоліки, то доведеться знімати шар фарби і наносити матеріал заново.
При використанні фарборозпилювача тримати інструмент слід рівно, а струмінь фарби направляти точно в центр тієї ділянки, яку слід пофарбувати (мал. 149). Всі поверхні, які не повинні бути пофарбовані, необхідно закрити плівкою або клейкою стрічкою. Недоліком при використанні фарборозпилювача є те, що в цьому випадку збільшується витрата матеріалу і, відповідно, збільшується вартість малярних робіт.
Окремо слід сказати про екологічну чистоту фарб та заходи безпеки при проведенні фарбувальних робіт (мал. 150). Заходи безпеки тим актуальніші, чим токсичнІ-ший барвник, і чим більша фарбована поверхня, тобто площа випаровування. Найбільшу небезпеку представляють масляні та алкідні фарби, які використовують для фарбування металу або дерева (особливо всередині приміщення). Внаслідок того, що вони виготовлені на органічних розчинників, вони не лише токсичні, але і вогненебезпечні. Якщо фарбуванню підлягає значна площа від метра квадратного і більше, працювати рекомендується в респіраторі. Приміщення повинно добре провітрюватися. У такому приміщенні не можна користуватися відкритим вогнем, оскільки фарби цього типу горючі майже як паливо.
Робота з респіратором повною мірою себе виправдовує, коли йдеться про фарби спеціального призначення, наприклад, із фарбами, що містять фунгіциди (речовини, що вбивають грибок). Барвники на основі уайтспіріта менш шкідливі, тому виробляються навіть в Європі, з її вимогами до екологіч-ності. Але запах цього розчинника досить специфічний і неприємний. Силікатні фарби містять в складі до 5-10 % лугу. При попаданні на шкіру або в очі вони можуть викликати запалення. Тому робота з ними теж вимагає заходів безпеки.
Найбільш безпечними в усіх відношеннях являються водорозчинні фарби. Вони не лише не вимагають спеціальних заходів захисту, окрім халата або фартуха, але і можуть застосовуватися для усіх приміщень без обмеження, у тому числі і для інтер'єрів дитячих кімнат.
За умови дотримання всіх рекомендацій від фахівців з фарбування, виконання всіх етапів технології малярських робіт, пофарбувати стіни, стелю та Інші поверхні в будинку самостійно нескладно. Якщо ж виникають складнощі з обробкою будь-яких поверхонь або необхідно виконати забарвлення більш складним способом, то завжди можна скористатися послугами професіоналів.
Чи добре засвоїли?
1. На що слід звернути увагу при виборі фарби?
2. Як розрахувати кількість фарби для певного виду роботи?
3. Які підготовчі роботи слід провести до початку фарбування?
4. Які фарби є найбільш небезпечними для здоров'я людини?
5. Які фарби є найбільш безпечними для здоров'я людини?
Практична робота 9. Розробка технологічного процесу виконання малярних робіт для заданих умов
Обладнання та Інструменти:
• зразки етикеток фарб різних видів, розріджувачів, розчинників, ґрунтовок; малярний інструмент: щітки різних розмірів та призначення, валики.
Послідовність виконання роботи
1. Розгляньте наявні у навчальній майстерні Інструменти для малярних робіт. Запишіть призначення кожного інструменту в робочий зошит.
2. Підберіть необхідну фарбу, використавши зразки етикеток, для виконання малярних робіт на запропонованій вчителем площині.
3. Розрахуйте кількість фарби для виконання малярних робіт на запропонованій вчителем площині.
4. Підберіть необхідні розріджувачі, розчинники, ґрунтовки, використавши зразки етикеток, для виконання малярних робіт на запропонованій вчителем площині.
5. Підберіть необхідний інструмент для виконання малярних робіт.
6. Розмістіть у правильній послідовності, записавши у зошит, малярні операції перераховані нижче для запропонованої вчителем площини а також необхідні для них матеріали та Інструменти:
а) шліфування,
б) очищення,
в) ерше фарбування.
г) ґрунтування,
д) друге фарбування.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри, фізики
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики, французської мови