укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 33. Дихання та газообмін тварин
12:53
§ 33. Дихання та газообмін тварин

§ 33. Дихання та газообмін тварин

Дихання та його значення. Дихання є однією з основних ознак життя. Тварини, як і усі живі організми, постійно дихають. До їхнього організму разом із повітрям надходить кисень, який бере участь у перетворенні всередині клітин речовин їжі на речовини, потрібні організмові. Водночас утворюється надлишок вуглекислого газу. Він за допомогою органів дихання виводиться з організму назовні. Тому завдяки диханню кисень з повітрям постійно надходить в організм рослини чи тварини, а вуглекислий газ видаляється з нього в атмосферу.
Як і в рослин, у тварин кисень бере участь у хімічних реакціях окиснення, що забезпечують організм енергією, тобто відбувається енергетичний обмін. Цей процес називається диханням.
Дихання - це процес, що забезпечує надходження в організм кисню, необхідного для окиснення поживних речовин та виділення з організму вуглекислого газу, що утворюється під час їх окиснення.
Також дихання забезпечує теплорегуляцію у теплокровних тварин (птахи, ссавці); через органи дихання виводяться деякі шкідливі для організма речовини (аміак та інші).
Життя тварин без достатнього забезпечення їх тканин і клітин киснем неможливе. Чим вище організація тварини, тим важче вона зносить кисневий голод. Високоорганізовані тварини, а особливо людина, внаслідок припинення надходження кисню в організм, а значить зупинки окиснювальних процесів, що вивільняють енергію, гинуть через декілька хвилин.
Газообмін. Дихання неможливе без газообміну. Кисень повинен постійно надходити в організм з зовнішнього середовища, а вуглекислий газ, що утворюється під час дихання, повинен видалятися. Тобто між живим організмом і повітрям атмосфери постійно відбувається газообмін.
Газообмін - це обмін газів між організмом і зовнішнім середовищем.
Пригадаємо, як здійснюється газообмін рослин (мал. 123) Під час дихання вони вбирають кисень, а виділяють вуглекислий газ. Ви знаєте, що рослини під час фотосинтезу вбирають вуглекислий газ і виділяють кисень. Вуглекислий газ вбирається лише у світлу частину доби, а дихають рослини вдень і вночі. Проте на дихання рослин витрачається кисню значно менше, ніж виділяється завдяки фотосинтезу. Тобто рослини забезпечують киснем інші організми. Саме через це рослини образно називають "зеленими легенями" планети.
Як відбувається газообмін тварин? Подібно до рослин, тваринні організми, до яких відноситься і людина, поглинають кисень повітря та виділять вуглекислий газ (мал. 124). Цей процес іде безперервно протягом доби. Основу газообміну в організмі тварини становить явище дифузії. Так у одноклітинних тварин та дощового черв'яка покриви тіла не перешкоджають дифузії газів, тому у них вся поверхня тіла є поверхнею газообміну. Але у багатьох тварин та людини покриви унеможливлюють дифузію кисню ззовні та вуглекислого газу назовні. Тому для газообміну у них виникли спеціальні органи дихання. Ці органи мають тонкий покрив, що полегшує газообмін.
ХЯ1 Дихання є однією з основних ознак життя. Це процес, Іщо забезпечує надходження в організм кисню, не обхідного для окиснення поживних речовин та виділення з організму вуглекислого газу, що утворюється під час їх окиснення. В основі дихання лежить обмін газів між організмом і зовнішнім середовищем. Основу газообміну в організмі тварини становить явище дифузії.
1. Що відбувається в організмі тварин в процесі дихання? 2. Що таке газообмін? 3. Як дихають найпростіші тварини? 4. Що таке енергетичний обмін? Якою загальною закономірністю він пояснюється?
1. Поміркуйте, чому тваринний організм не здатний жити без дихання? 2. Яке явище становить основу газообміну в організмі тварин? Якими закономірностями природи воно пояснюється?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва