укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 33. Геологічна будова, рельєф та корисні копалини
14:28
§ 33. Геологічна будова, рельєф та корисні копалини

§ 33. Геологічна будова, рельєф та корисні копалини

Як Ви гадаєте, рельєф материка більш рівнинний чи більш гористий?
Геологічна будова та рельєф. В основі більшої частини Північної Америки лежить давня Північноамериканська платформа. На північному сході материка на земну поверхню виходять кристалічні породи Канадського щита. Південніше фундамент Північноамериканської платформи вкритий пластами осадових порід. Тут простягаються Центральні рівнини. Територія Північної Америки не раз піддавалася зледенінню. Центрами останнього зледеніння, що завершилось 10-12 тис. років том)', були Кордильєри на заході й Баффінова земля і Лабрадор на сході. У період найбільшого розвитку обидва льодовики з'єднувались, утворюючи льодяний щит від західного до східного узбережжя, який доходив до 40° пн. ш. Відступаючи, льодовики залишили наноси із глини, піску і камінців. Зміна клімату і зледеніння дуже вплинули на розвиток природи. Під тиском криги північні частини материка опустились і, незважаючи на пізніше підняття, досі не відновили попередніх висот.
Середня висота материка на рівні моря становить 720 м.
Користуючись мал. 88, порівняйте західну - гірську та східну -рівнинну частини материка.
Уздовж Кордильєр на західній частині платформи простяглись Великі рівнини, порізані глибокими долинами річок. Вони складені з могутніх морських і континентальних відкладів. Південна частина Північноамериканської платформи зайнята Міссісіпською низовиною, що переходить в узбережні низовини Мексиканської затоки й Атлантичного океану.
На сході материка при тектонічному піднятті виникли серед-ньовисокі гори Аппалачі. Вони простягаються вздовж узбережжя на 2600 км. Північні і північно-західні частини Аппалачів складаються з кристалічних порід, західні та південно-західні - в основному з осадових. Найвища точка цієї гірської системи знаходиться в південній її частині. Це гора Мітчслл заввишки 2037 м.
Уздовж узбережжя Тихого океану розкинулася  гірська система Кордильер, яка є частиною величезної гірської системи земної кулі, що тягнеться через два материки. Довжина Кордильєр Північної Америки -більш як 9000 км, а ширина гірської системи змінюється від 800 км (у Канаді) до 1600 км (у США). Утворені вони різноманітними й різнорідними геологічними структурами. По всій довжині гори складаються із трьох поясів - Західного, Внутрішнього і Східного. Особливо широко хребти розходяться в середній частині, де розташовані глибокі западини, плоскогір'я значної площі й великі нагір'я, вкриті застиглою лавою. Найбільші з них - нагір'я Великий Басейн і Мексиканське нагір'я, плато Колорадо, плоскогір'я Юкон. Найглибшою низовиною є Долина Смерті (-86 м). В 1849 р. тут загинула від спраги велика група золотошукачів. З тих пір за долиною закріпилася така страшна назва.
Найвища точка Кордильєр - гора Мак-Кінлі (6194 м), що є одночасно і найвищою точкою всього материка. Особливістю Кордильєр є інтенсивний сучасний вулканізм на Алеутських островах і Алясці (вулканічний масив Врангеля), в Каскадних горах і в Мексиці.
У північній частині Кордильєр значні площі вкриті кригою, льодовики займають 67 тис. км2. Вони сповзають по схилах вниз, зливаються і утворюють біля підніжжя крижані поля великих розмірів, місцями досягаючи океану. Льодовики є і в південних Кордильєрах, але на значній висоті. У районі Єллоустонського національного парку спостерігаються дуже потужні гейзери, які є ознакою останніх фаз вулканічної діяльності.
Корисні копалини. Надра Північної Америки містять великі запаси різноманітних корисних копалин. У Кордильєрах сконцентровані родовища руд кольорових металів, ртуті, золота, нафти, кам'яного вугілля. Райони плити Північноамериканської платформи багаті переважно на паливно-енергетичні види мінеральної сировини: вугілля, нафту, природний газ. Канадський щит відомий родовищами уранових руд, заліза, нікелю, міді, золота, срібла, молібдену та інших металів. Порівняно мало марганцю, хрому, алюмінію й олова. Багаті на корисні копалини й гори Аппалачі. Тут є значні поклади кам'яного вугілля.
Щоб відкрити родовище корисних копалин, геологи витрачають дуже багато часу. Але в них є і свої помічники. Досить часто це рослини. Наприклад, уранові родовища Північної Америки відкриті завдяки рослині - астрагалу.
В основі материка лежить Північноамериканська платформа, у межах якої є вихід кристалічних порід у формі Канадського щита.
Найбільші форми рельєфу материка - гори: Кордильєри та Аппалачі, Великі рівнини, Лаврентійська височина, Центральні рівнини.
Надра материка багаті на вугілля, нафту, залізні, мідні, срібні, уранові руди та золото.
1.  Наведіть приклади зв'язку геологічної будови та елементів рельєфу на території материка.
2.  Охарактеризуйте рельєф Великих рівнин.
3.  Нанесіть на контурну карту найбільші родовища корисних копалин.
4.  Підготуйте розповідь про взаємозв'язок геологічної будови, рельєфу та родовищ корисних копалин материка.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі