укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 23 » § 33. Ссавці, їх різноманітність та значення
14:24
§ 33. Ссавці, їх різноманітність та значення

§ 33. Ссавці, їх різноманітність та значення

Як класифікують ссавців?
При класифікації ссавців звертають увагу на такі важливі систематичні ознаки: кількість зубів та їх функції, наявність матки та плаценти, їх розвиток.
Зуби є в більшості ссавців, окрім качкодзьоба, вусатих китів, мурахоїдів та броненосців. Розташовані зуби в комірках щелеп і складаються з дентину та емалі.
Зуби - кісткові утвори ротової порожнини хребетних тварин, призначені для подрібнення й пережовування їжі, а також для нападу й захисту.
Залежно від функцій їх поділяють на такі групи, як: різці, ікла, малі кутні та великі кутні. Різці слугують для відкушування чи обгризання їжі, кутні - для розжовування. Іклами звірі вбивають здобич. Кількість зубів, їх форма та розміри у різних ссавців відрізняються і залежать від характеру живлення. Так, у гризунів найкраще розвинені пара різців та кутні зуби (ікла відсутні), а у хижих - дуже розвинені ікла та кутні. У слонів зберігається лише пара різців на верхній щелепі, що називаються бивні, і чотири І кутних зуби. У молодому віці в ссавців І функціонують молочні зуби, пізніше і замінюються постійними.
Внутрішньоутробний розвиток більшості ссавців відбувається в матці, яка має мускульні стінки і дуже добре кровозабезпечення. Матка - нижній розширений відділ яйцевода, що призначений для виношування зародка.
Цей парний або непарний орган є лише в тих тварин, яким властиве живородіння. У сумчастих й плацентарних ссавців під час вагітності в матці формується плацента.
Плацента - тимчасовий орган, що утворюється для зв'язку плоду з організмом матері.
Через плаценту зародок отримує із крові матері кисень й поживні речовини та виділяє в кров продукти обміну та вуглекислий газ. Плацента утворює певні гормони та є бар'єром для шкідливих речовин, які можуть бути в крові матері.
Отже, диференційовані зуби та внутрішньоутробний розвиток матці є важливими систематичними ознаками ссавців.
Чим першозвірі відрізняються від справжніх звірів?
Клас Ссавці, або Звірі, поділяють на дві групи: Першозвірі (Яйцекладні) та Справжні звірі (Живородні). Більшість сучасних видів ссавців належить до Справжніх звірів. За наявністю плаценти серед них виділяють Нижчі звірі (Сумчасті) та Вищі звірі (Плацентарні).
Першозвірі - група найпримітивніших ссавців, які розмножуються відкладанням яєць. Поширені в Австралії, Тасманії та Новій Гвінеї. У дорослих тварин зубів немає, температура тіла нестала, розвиток зародка відбувається поза організмом матері при висиджуванні (качкодзьоб) або в шкірній сумці (єхидна). Молочні залози відкриваються численними отворами на залозисті поля. До першозвірів належить ряд Однопрохідні, представниками якого є: проєхидна, єхидна коротконоса, єхидна довгоноса, єхидна-циклоп і качкодзьоб.
Нижчі звірі - група справжніх ссавців, які вже мають матку, але плацента в них не утворюється. У цих тварин є зуби, які не змінюються, клоаки немає. Оскільки плацента не утворюється, малята народжуються недорозвиненими й виношуються в сумці, у яку й відкриваються своїми протоками молочні залози. Сумчасті поширені, здебільшого, в Австралії і на прилеглих до неї островах. Найвідомішими представниками сумчастих є коала, кенгуру великий сірий, вомбат звичайний, диявол сумчастий та ін.
Вищі звірі - група справжніх ссавців, у яких уже добре розвинена матка з плацентою. У цих тварин є зуби, що міняються (молочні й постійні), клоаки немає, молочні залози відкриваються на сосках, розташованих на черевній частині тіла. Плацентарні представлені великою кількістю рядів сучасних тварин, найвідомішими є комахоїдні (їжаки, кроти, землерийки), рукокрилі (крилани, кажани), гризуни (вивірки, миші, хом'яки, бобри, нутрії, соні), хижі (вовки, тигри, ведмеді, куниці, єноти, гієни), китоподібні (кашалоти, дельфіни, кити), ластоногі (тюлені, моржі), парнокопитні (бегемоти, свині, олені, барани, зубри), непарнокопитні (коні, осли, зебри, носороги), хоботні (слони), примати (ігрунки, макаки, горили, шимпанзе).
Отже, клас Ссавці поділяють на дві підлеглі групи -Першозвірі та Справжні звірі.
Яке значення ссавців у природі та житті людини?
Ссавці забезпечують поширення насіння в природі (миші, білки), регулювання чисельності дрібних тварин, які швидко розмножуються (ласки, горностаї, комахоїдні, кажани). Ссавці є важливими ланками ланцюгів живлення майже в усіх екосистемах, виконуючи функції кон-сументів (споживачів) їжі, регуляторів чисельності травоїдних тварин, санітарів природи (гієни, шакали). Дрібні ссавці, які живуть у ґрунті, здійснюють важливу роль у ґрунтоутворенні (кроти, землерийки).
Багато видів ссавців є родоначальниками свійських тварин (предком великої рогатої худоби був дикий бик тур). Розведенням свійських тварин з метою створення нових порід та отримання продуктів харчування й сировини для промисловості займається тваринництво. Ссавці є переносниками збудників інфекційних захворювань (пацюки поширюють збудників чуми, лисиці - збудників сказу) та глистяних захворювань (собаки є господарями ехінокока). Серед звірів є промислові (ондатри, нутрії), свійські тварини, які дають людині м'ясо, шкіру, молоко, масло, сало (свині, велика та мала рогата худоба), допомагають перевозити вантажі (коні, осли), перебувають на службі (собаки) та ін. Багато видів ссавців пристосувалися жити поряд з людиною і стали шкідниками сільського господарства (дикі кролики, зайці, миші).
Інтенсивний промисел багатьох видів ссавців, руйнування місць їхнього існування стали причиною того, що лише за останні 400 років повністю вимерли 63 види ссавців (стелерова корова, тур, тарпан, сумчастий вовк та ін). До Червоної книги України занесено 41 вид ссавців: їжак вухатий, хохуля звичайна, нічниця триколірна, вечірниця велетенська, ховрах європейський, садовий вовчок, сліпак подільський, снігова полівка, афаліна чорноморська, горностай, тхір степовий, норка європейська, перев'язка звичайна, борсук, видра річкова, кіт лісовий, рись звичайна, зубр та ін.
Отже, заселивши практично всю Землю, ссавців відіграють важливу роль у природі й у житті людини.
Лабораторне дослідження БУДОВА ЗУБІВ ССАВЦІВ
Мета: формувати вміння поглиблювати знання за допомогою дослідження натуральних об'єктів. Обладнання та матеріали: зуби й черепи тварин
Хід роботи
1. Розгляньте зуб і визначте його основні частини.
Зверніть увагу на те, чим покриті частини зуба. 
Позначте на малюнку елементи будови зуба: 1 - коронка, 2 - шийка, 3 - корінь, 4 - емаль, 5 - дентин, 6 - цемент, 7 - пульпа.
2. Розгляньте в черепі собаки основні групи зубів. Порівняйте різці, ікла, малі й великі кутні зуби та встановлюємо відмінності. Яка причина цих відмінностей?
3. Порівняйте зубну систему бобра, вовка, коня. Встановіть особливості та визначте причину їх формування.
4. Сформулюйте висновки, у яких обґрунтуйте взаємозв'язок між будовою зубів та їх функціями.
Лабораторна робота №2 
ОСОБЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОЇ БУДОВИ ХРЕБЕТНИХ ТВАРИН, ПОВ'ЯЗАНІ З ЇХ ПРИСТОСУВАННЯМ ДО РІЗНИХ УМОВ ІСНУВАННЯ 
Мета: розвивати навички порівняння й визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин; формувати уміння узагальнювати й робити висновок про особливості будови організму тварин як результат пристосування до умов середовища існування. Обладнання: натуральні об'єкти, таблиці зовнішньої будови риб, амфібій, рептилій, птахів та ссавців.
Хід роботи 
1. Розгляньте зображення зовнішньої будови хребетних тварин, порівняйте й визначте особливості.
2. Сформулюйте висновок. У чому подібність та відмінність зовнішньої будови риб, амфібій, рептилій, птахів та ссавців? Які причини подібності та відмінностей зовнішньої будови хребетних тварин?

Нові підручники для 7 клас за програмою 2015 року з німецької мови, фізики
Відповіді решебники для 7 класу з  української мови, біології