укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 33. Живлення тварин
13:15
§ 33. Живлення тварин

§ 33. Живлення тварин

1. Різноманіття типів живлення тварин
Вам уже відомо, що тварини - гетеротрофи, які живляться шматками їжі. Ці шматки мають містити органічні речовини, з яких тварини вивільнять енергію для своєї життєдіяльності. Де тварини можуть знайти їжу? Якою вона може бути?
Звісно, можна знайти якусь органічну речовину, яка вже не є частиною живого організму: відмерлі рештки, послід тощо. Ґрунт на суходолі та мул у водоймах зазвичай містять чимало такої речовини. Утім, вона є не найкращою їжею. Там досить мало цінних для живлення речовин, а ті, що с, намагаються спожити не лише тварини, а й різноманітні бакгерії та гриби. Щоб успішно харчуватися такою їжею, потрібні складні пристосування. Тварини, що живляться відмерлими рештками, називаються сапротрофами.
Придатну для споживання речовину містять інші організми, якими живляться біотрофи. Є різні способи харчуватися іншими істотами. Можна від'їдати від них шматки або вбивати й ковтати їх цілком. Тварини, які живляться у такий спосіб, називаються хижаками. Зверніть увагу: слово «хижак» ми застосовуємо як до тих тварин, що живляться тваринами (м'ясоїдних), так і до тих, хто споживає рослини (рослиноїдні). В обох випадках хижак споживає інших істот. До речі, є і такі види, що можуть живитися як рослинами, так і тваринами - усеїдні.
Життя хижаків також є непростим. Рослинна їжа не завжди поживна й без досконалих пристосувань споживати її неможливо. М'ясоїдні хижаки стикаються з тим, що їхні жертви ховаються, утікають і навіть боронять своє життя. Без складних пристосувань їх не вполювати (див. мал. 116). Усеїдним хижакам ще важче: їм треба мати пристосування до двох різних способів живлення. Утім, хижаки є в усіх середовищах існування: водному, повітряно-наземному та ґрунтовому.
Деякі біотрофи освоїли навіть четвертий тип середовища - інші організми. Уважаеться, що цим шляхом пішли потомки дрібних санротроф-них тварин, яких споживали інші, крупніші сапротрофи. Ті із сапротрофів, які досить часто опинялися в інших організмах, спочатку виробляли пристосування, що дозволяли виживати в таких умовах, а пізніше - і живитися в новому середовищі. Так з'явилися внутрішні паразити.
З основних тинів живлення тварин, що зображені намалюнку 209, ми не розглядали тип, поширений тільки у водному середовищі - фільтрацію. Певним чином фільтрація розташована на межі біотрофіі та сапротро-фії, адже з води можна відфільтрувати і живі організми, і їх різноманітні рештки. Звісно, фільтрація теж потребує непростих пристосувань...
2. Живлення травою та листям
Один із найскладніших для засвоєння видів їжі - трава та листя. Насіння і плоди містять речовини, які легко засвоюються. Нектар (див. мол. 201) узагалі є їжею, яка засвоюється найлегше. Це не дивно, адже рослини спеціально його виробляють, щоб приваблювати тварин-запилювачів. А ось зелена маса (листя й трава) засвоюється важко (гірше за неї - лише деревина). З іншого боку - це їжа, яка часто буває доступною.
Існує небагато груп тварин, які живляться зеленою масою. Найчисленнішими є комахи та ссавці. Розглянемо, як вони живляться, на найдосконалішому прикладі - жуйних иарнопалих.
Ви вважаєте, що корова живиться травою та сіном? Звісно, певною мірою це правильно, однак потребує уточнення. Сіно майже повністю складається з речовин, які корова не може засвоїти. У траві є сполуки, що доступні травним ферментам корови, але їх недостатньо, щоб задовольнити її потреби.
Щоб пояснити живлення корови, треба згадати явище ендосим-біозу - взаємовигідних відносин організмів, одні з яких мешкають усередині іншого. 
Корова поїдає траву та сіно. Коли вона не пасеться, то жує жуйку: відригує не-перетравлену їжу, подрібнює її та змочує слиною. У травній системі корови на цій масі розвивається складний комплекс ендосимбіотичних мікроорганізмів (ен-досимбіонтів), до якого входять бактерії, одноклітинні твариноподібні організми та гриби. Представники цього комплексу переробляють їжу корови та збільшують свою кількість. Корова перетравлює певну їх частину й отримує все, що потрібно для її життєдіяльності (мал. 210).
Інші рослиноїдні тварини, які живляться зеленою масою, менш досконалі, ніж жуйні парнопалі. Проте вони теж користуються допомогою ендосимбіонтів.
Тварини різняться за способами свого живлення. Серед них є біотрофи (паразити й хижаки), сапротрофи і фільтратори. Один із найскладніших для засвоєння видів їжі - зелена біомаса (трава та листя). Щоб споживати її, тварини користуються допомогою ендосимбіотичних найпростіших.
Біотрофи; паразитизм; хижацтво; рослиноїдність; м'ясоїдність; усеїдність; фільтрація; сапротрофи; зелена маса; ендосимбіоз; ендосимбіонти.
1. Які пристосування до живлення мають тварини, показані на малюнку 208?
2. Назвіть і порівняйте чотири основні середовища існування.
3. Визначте місце людини в класифікації, показаній на малюнку 209. 
4*. Порівняйте особливості хижацтва в повітряно-наземному, водному та ґрунтовому середовищах.
Тварини з ендосимбіонтами-автотрофами
На дні океанів існують ділянки, де крізь тріщини в земній корі виходять вулканічні гази. Ці гази містять сполуки сірки; певні бактерії можуть проводити хімічні реакції між цими сполуками та киснем, що розчинений у воді. Ці бактерії є автотрофами, але, на відміну від рослин, енергію вони отримують не від світла, а від хімічних реакцій. Такі бактерії можуть бути вільножиєучими, а можуть існувати, якендосимбіонти рифтій - великих (до 2 м завдовжки) кільчастих червів (мал. 211). Рифтії мешкають на дні океану, де тиск води в сотні разів більший за атмосферний. Вони живуть у вапнякових трубках, з яких висовують свої щупальця. Травної системи у рифтій нема, але є порожнина, у якій мешкають бактерії. Кровоносна система рифтій приносить бактеріям сполуки сірки, кисень і вуглекислий газ, які необхідні для живлення бактерій. Рифтії живуть за рахунок своїх ендосимбіонтів. Деякі
з подібних червів мають дуже велику тривалість життя, що досягає 250 років. йому середовищі.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України