укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 34. Клімат Північної Америки
12:02
§ 34. Клімат Північної Америки

§ 34. Клімат Північної Америки

Використавши «Кліматичну карту Північної Америки» атласу, спробуйте встановити, як впливає конфігурація материка на кліматичні особливості його території.
Кліматичні особливості материка. Північна Америка простяглась від арктичних широт до субекваторіальних. Тому кількість сонячного тепла, яку отримує поверхня материка, не однакова. Більша частина Північної Америки розташована в помірних широтах, де панує західне перенесення повітряних мас. Тільки південні частини материка лежать у субекваторіальному поясі. Тут на південь від 30° пн. ш. дмуть пасати. У субарктичному поясі панують північно-східні вітри.
На клімат узбережних смуг Атлантичного і Тихого океанів впливають теплі й холодні течії.
Які холодні й теплі течії і в яких широтах проходять біля західних і східних берегів материка?
Гольфстрім сприяє тому, що в районі півострова Флорида і на узбережжі Мексиканської затоки формується теплий, вологий клімат. Холодна Лабрадорська течія робить клімат північно-східної частини Північної Америки ще більш холодним і суворим. Холодна Каліфорнійська течія не сприяє конденсації вологи на узбережжі материка, і тому район півострова Каліфорнія відзначається посушливим кліматом. Тепла Аляскинська течія, значно пом'якшує клімат у районі південної частини однойменного півострова.
Взимку над материком формуються області високого тиску. Вітри з Атлантичного океану проникають углиб материка. Кордильєри обмежують вплив повітряних мас з Тихого океану.
Не зустрічаючи гірських перешкод на своєму шляху в середній частині материка, повітряні маси можуть вільно просуватися з півночі на південь і з півдня на північ. Наслідком зіткнення різних повітряних мас є утворення вихорів торнадо, які спостерігаються на Центральних рівнинах на південному сході материка.
Середня температура січня змінюється від 35°С на островах Канадського Арктичного архіпелагу до +20°С на півдні материка; середня температура найжаркішого місяця піднімається від +А°С на півночі до +30°С і вище на півдні материка. У зв'язку з меридіональним розташуванням гірських систем кількість опадів зменшується в західному напрямку. Багато їх випадає на північному заході Тихоокеанського узбережжя в передгір'ї Кордильєр, на південному заході материка і островах Карибського моря.
Між гірськими хребтами нагір'я Великий Басейн, у найнижчій точці материка - Долині Смерті знаходиться найжаркіша точка Західної півкулі.
У цій місцевості температура вдень рідко опускається нижче +40°С. Тут зареєстрований і абсолютний максимум температури у Західній півкулі -+57°С.
Кліматичні пояси. В арктичному поясі панують арктичні повітряні маси. Цим територіям властива сувора зима з частими буранами і холодне літо з постійними туманами та хмарною погодою. Ґренландія і деякі інші острови вкриті льодовиками. У субарктичному поясі зима морозна, літо помірно прохолодне. Скрізь поширена багаторічна мерзлота.
Значні території материка займає помірний кліматичний пояс, у якому чітко виражені чотири нори року. На заході помірного поясу клімат помірно континентальний, на узбережжі часті тумани - клімат помірний морський.
У субтропічному поясі жарке літо і тепла зима. Взимку тут панують помірні повітряні маси. Вторгнення холодних повітряних мас з півночі викликає короткочасні морози і снігопади. Влітку панують сухі тропічні повітряні маси. Вологий клімат на сході поясу змінюється на континентальний у середній частині і на клімат середземноморського типу на заході.
У тропічному поясі розташовані південні частини Флориди і Мексиканського нагір'я. На сході тропічного поясу клімат тропічний вологий. На півострові Каліфорнія та у внутрішніх частинах Мексиканського нагір'я клімат тропічний пустельний.
У субекваторіальному поясі протягом усього року випадає багато опадів і спостерігаються високі температури.
1. Більша частина материка лежить у помірних широтах.
2. На клімат узбережних смуг значною мірою впливають океанічні течії.
3. На території материка є всі кліматичні пояси, крім екваторіального.
1. Нанесіть на контурну карту кліматичні пояси Північної Америки.
2. Порівняйте клімат Флориди і Мексиканського нагір'я.
3. Чому на Тихоокеанському узбережжі Кордильєр та на Карибських островах випадає багато опадів?
4. Підготуйте розповідь про особливості льодового покриву материка.
Долина Смерті - це ділянка піщаної пустелі, що знаходиться нижче на 86 м від рівня океану. З червня до жовтня земна поверхня тут така розпечена, що комахи не літають, а повзають, щоб не обпалити крилець, людина втрачає один літр води за одну годину. Тому назва долини не є дивною.
У1966 р. французький офіцер Жан П'ер Маркан за десять діб подолав 200 км Долини Смерті і першим підкорив це піщане пекло.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі