укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 34. Органи дихання тварин
12:56
§ 34. Органи дихання тварин

§ 34. Органи дихання тварин

Пригадаємо, що у рослин немає спеціальних органів дихання. Кисень з повітря потрапляє до їхнього тіла і через листок, і через корінь, і через стебло. Найбільше кисню потрапляє в листки рослини через продихи.
У багатоклітинних тварин формуються спеціальні органи дихання, у яких відбувається безперервний газообмін кисню та вуглекислого газу.
Типи органів дихання та їх будова. Тварини дихають киснем атмосферного повітря або киснем, розчиненим у воді. Залежно від способу дихання тваринам властиві три основні типи органів дихання: зябра, легені и трахеї.
Зябра - це органи, пристосовані для дихання у воді (мал. 125). Як ви знаєте, зябрами дихають морські молюски, ракоподібні, риби. Дихальна система тісно пов'язана з кровоносною системою. Щоб газообмін у водних тварин задовольняв їх потреби в кисні, необхідна велика швидкість руху води и тісний контакт зябер з водою. Це забезпечується анатомічною будовою зябрового апарату, характером руху води у водному середовищі у протилежно спрямованим рухом води і крові у зябрах.
Зябра розташовуються біля голови в зябровій порожнині. Це - парний орган. Зябровий апарат складається з п'яти зябрових дуг. Для того щоб захистити дуги від механічних пошкоджень, їх зверху покриває тверда і міцна зяброва кришка. Вона росте в міру збільшення риби в розмірах. Зяброві дуги на зовнішній стороні мають два ряди зябрових пелюсток. У них відбувається процес газообміну. До зябрових пелюсток підходять кровоносні судини, через які кров риби збагачується киснем і розносить його до всіх органів і тканин. З внутрішньої сторони зябрових дуг знаходяться зяброві тичинки. Вони виконують роль фільтра і захищають від попадання харчових частинок.
Дихання риб відбувається наступним чином. При вдиху риба відкриває широко ротовий отвір. При цьому зяброві дуги максимально розсуваються, а зяброва кришка, навпаки, щільно притискається до голови. Таким чином, вода з розчиненим киснем потрапляє в ротовий отвір і проходить далі, але не виходить назовні. Далі, в зябрової порожнини відбувається поглинання кисню через пелюстки. Кров, підходячи до них, насичується киснем та несе його до всіх тканин риби. Потім кров, насичена вуглекислим газом, повертається до зябер. Під час видиху ротовий отвір риби закривається, а зяброві кришки піднімаються. Таким чином, вода з розчиненим вуглекислим газом видавлюється назовні.
У деяких риб крім зябрового, є ще шкіряне и кишкове дихання. З кишкової трубки розвинувся плавальний міхур> клітини якого активно поглинають кисень. Так у плавальному міхурі щуки міститься 35% кисню, а у морського окуня - до 88%. Крім того плавальний міхур бере участь у координації рухів риби.
Трахеї - органи дихання комах. Вони представлені системою розгалужених трубочок, що розносять кисень безпосередньо до тканин. Найтонші розгалужені трахеї - трахеоли пронизують все тіло комахи, обплітаючи внутрішні органи. Газообмін у трахейній системі відбувається шляхом дифузії без участі кровоносної системи. Трубочки відкриваються назовні з боків тіла комахи отворами - дихальцями.
Комахи, що живуть у воді, дихають розчиненим у воді киснем. Вони повинні час від часу підніматися до поверхні, щоб захопити повітря. Личинки комарів, наприклад, на час оновлення запасу повітря в трахейній системі "підвішуються" до поверхневої плівки води за допомогою жирних волосків. Водні жуки і клопи, подихавши у поверхні, забирають додатковий запас повітря під надкрила для дихання у воді. Багато личинок комах мають шкірне дихання. Легені пристосовані для дихання киснем атмосферного повітря. Вони є в наземних молюсків, земноводних,
плазунів, птахів і ссавців. Розрізняють два типи легень: дифузні і вентиляційні. Дифузні легені характеризуються тим, що газообмін у них відбувається шляхом дифузії. Цей тип легень зустрічається в невеликих тварин, таких як скорпіони, рівноногі раки, деякі молюски. Вентиляційні легені властиві тваринам з великими розмірами тіла та інтенсивним обміном речовин. їх мають усі хребетні тварини. Такі легені постійно вентилюються вхідними і вихідними потоками повітря.
У вищих тварин формуються шляхи для проведення повітря, які включають порожнину носа, глотку, гортань, трахею, розгалужену систему трубочок - бронхів. Легені утворені легеневими пухирцями - альвеолами (від лат. "альвеолус" -комірка, заглиблення, кулька), які збільшують площу газообміну. Альвеоли - це кінцева частина дихального апарату легень, основний функціональний елемент легень, через стінку якого здійснюється газообмін.
Цікавим є подвійне дихання птахів. Через високий рівень обміну речовин, потрібний для польоту, птахи вимагають високого рівня постачання кисню. Через це розвиток ефективної дихальної системи відбувся одночасно з розвитком польоту птахів. Велику роль у диханні відіграють повітряні міиікиу які слугують як резервуар повітря, але газообмін у них не відбувається (жал. 126). Невеликі повітряні мішки розташовані в грудній, а великі в черевній порожнині. Всі повітряні мішки мають відростки, які проникають в трубчасті довгі кістки кінцівок для полегшення скелету. Повітряні мішки - величезний резервуар повітря. Вони сприяють підтриманню тіла птаха в польоті, а також охолодженню тіла і збереженню життя у разі довгої відсутності дихання. У водоплавних птахів вони зменшують щільність тіла, внаслідок чого птахи мало занурюються у воду. Через те, що свіже повітря проходить через легені в одному напрямку, у них не відбувається змішування багатого та бідного на кисень (і багатого на вуглекислий газ) повітря, як це відбувається в легенях ссавців.
У птаха, що летить, дихання подвійне: газообмін у легенях здійснюється як при вдиху, так і при видиху, коли атмосферне повітря з повітряних мішків надходить у легені. Завдяки подвійному диханню птах під час польоту не задихається.
Крім легень, зябер і трахей, органом газообміну у тварин також може бути волога шкіра, яка добре пронизана кровоносними капілярами. Вона відіграє важливу роль у земноводних тварин. Як ви знаєте, у них дихання через шкіру або легені чергується протягом року. Взимку земноводні більше дихають через шкіру, а влітку легенями. Такі земноводні, як саламандри не мають легень взагалі.
Хоча дихальні системи комах, риб, птахів та ссавців, з якими ви ознайомилися, - не схожі, але в їх будові можна помітити одну загальну особливість. Усі дихальні системи побудовані так, що поверхня, через яку відбувається газообмін, є дуже великою, значно більшою за площу поверхні тіл тварин, яким ці дихальні системи належать. Різноманітність органів дихання є наслідком пристосування організмів до умов середовища життя.
У багатоклітинних тварин формуються спеціальні органи дихання, у яких відбувається безперервний газообмін кисню та вуглекислого газу. Тварини дихають
киснем атмосферного повітря або киснем, розчиненим у воді.
Залежно від способу дихання тваринам властиві три основні типи органів дихання: зябра, легені і трахеї.
1. Які типи органів дихання ви знаєте? Як вони виникли? 2. Поясніть, як дихає риба. 3. Що таке трахеї? Які тварини дихають за допомогою трахей? 4. Які види легень ви знаєте? 5. Що таке подвійне дихання птахів та яке його значення?
1. Що є спільним в будові всіх дихальних систем тварин? 2. З чим пов'язана різноманітність будови органів дихання тварин? 3. Як їх діяльність пояснюється на основі загальних закономірностей природи?
Лабораторне дослідження
Мета: ознайомитися зі способами дихання тварин на прикладі акваріумних риб та ставкової жаби. З'ясувати особливості дихання цих тварин в залежності від середовища існування.
Прилади та матеріали: акваріум з рибами; жива жаба; таблиці: "Дихальна система риб", "Дихальна система земноводних".
Хід роботи:
1. Спостерігайте за рухом риб в акваріумі. Розгляньте як рухаються зяброві кришки риби під час її плавання в товщі води. Спостерігайте за рухом роту риби. Що відбувається та чому?
2. Поясніть як відбувається процес дихання у риби на прикладі живих об'єктів. Чим дихає риба?
3. Замалюйте дихальну систему риби. З якою системою тісно пов'язана дихальна система риб та чому? Чи здатні дихати акваріумні риби у стані спокою, чи їм для дихання необхідний постійний рух? Відповідь обґрунтуйте.
4. Зробіть висновок про особливості дихальної системи риб та спосіб дихання в зв'язку з середовищем існування.
5. Спостерігайте за ставковою жабою. Які дихальні рухи ви помітили у жаби? Яке їх значення?
6. Поясніть, як дихає жаба на прикладі живого об'єкту та таблиць. Чим дихає жаба?в воду і таким чином позбавили можливості дихати легенями?
8. Замалюйте дихальну систему жаби. З якою іншою системою тісно пов'язана дихальна система земноводних та чому?
9. Зробіть висновок про особливості дихальної системи жаби та спосіб її дихання в зв'язку з середовищем існування.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології