укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 34. Травні системи
13:19
§ 34. Травні системи

§ 34. Травні системи

1. Що таке травлення?
Травлення безпосередньо пов'язане із живленням та є його наслідком. Відбувається травлення в спеціальній травній системі, що з'являється вже в досить архаїчних двошарових тварин. У процесі еволюції в ній розвиваються складно побудовані травний тракт і травні залози.
Основою травлення є розщеплення складних речовин до більш простих. Вирізняють дві форми травлення. Перша, коли тварина виділяє в кишечник травні соки, які розкладають їжу. Це порожнинне травлення. Друга, коли клітини епітелію травної системи можуть поглинати часточки їжі. У такому разі перероблення поживних речовин відбувається всередині клітин. Це внутрішньоклітинне травлення.
2. Замкнена травна система
Сама назва «кишковопорожнинні» вказує на те, що травна система займає головне місце в їхньому тілі (мал. 212). Згадайте гідру із ставка (див. форзац 1 підручника). Харчові часточки, що захоплюються щупальцями, поміщаються через ротовий отвір (рот) у кишкову порожнину, яка становить більшу частину тіла тварини. Внутрішній шар тіла є вистилкою травної порожнини. Роль залозистих клітин ектодерми - виділення травних соків, під дією яких відбувається порожнинне травлення (див. мал. 26). Внутрішньоклітинне травлення проходить у травно-мускульних клітинах. Неперетравлепі частки викидаються через ротовий отвір.
Плоскі черви теж мають -фавну систему замкненого типу. І поглинання їжі, і викидання неперетравлених решток відбувається через ротовий отвір. Планарія із нашого ставка поглинає здобич, вивертаючи глотку. її кишечник має кишенеиодібні вирости, завдяки яким поживні речовини можуть надходити до всіх органів і тканин навіть за відсутності транспортної системи.
У ціп'яків, як ви пам'ятаєте, 'фавна система зникає (див. мал. 46). Це є наслідком їх мешкання в напівперетравленій їжі в травній системі хазяїна. Ціп'яки поглинають поживні речовини всією поверхнею тіла.
3. Наскрізна травна система безхребетних
Із удосконаленням травної системи у тварин з'являється анальний отвір, і травна система стає наскрізною. Це дає можливість пристосувати кожну ділянку травної трубки до виконання певної «роботи». У більшості безхребетних травний тракт поділяють на передню, середню та задню кишку. Безпосередньо травлення відбувається в середній кишці. Сюди відкриваються протоки травних залоз.
Деякі комахи та ракоподібні можуть подрібнювати їжу за межами ротової порожнини завдяки складно побудованим ротовим органам (див. мал. 69), наприклад богомол (мал. 213). А павукоподібні перетравлюють їжу частково поза межами травної системи. Вони впорскують у жертву хеліцерами свої травні соки, а потім висмоктують нанівиере-травлений вміст (мал. 214).
Особливістю черевоногих молюсків є наявність органа для подрібнення їжі - тертки (див, мал. 83). Анальний отвір у них відкривається в мантійну порожнину.
4. Травні системи хребетних
Хребетні мають наскрізну травну систему, що починається ротовим отвором і закінчується анальним.
У ротовій порожнині присутні слинні залози, секрет яких у більшості представників не містить травних ферментів. У представників багатьох груп з'являються зуби, що слугують для утримання здобичі, а у ссавців, крім того, ще й для пережовування (див. мал. 176,177). Ротову порожнину в ссавців обмежують щоки та губи, що с пристосуваннями до смоктання молока матері (мол. 215). Далі йде глотка, яка в риб пронизана зябровими щілинами. Глотка переходить у стравохід, а той - у шлунок. Шлункові залози виділяють ферменти та соляну кислоту. Тут починається порожнинне травлення. У § 33 би вже дізналися про складний шлунок жуйних ссавців (див. мал. 210). Він складається з чотирьох камер (мал. 216). У перших трьох травних залоз немає. У рубець потрапляє недостатньо подрібнена їжа. її тварина відригує, повторно пережовує та змочує слиною. У сітці та книжці відбувається подальше подрібнення завдяки жорстким стінкам.
У цих відділах ендосимбіотичні організми розщеплюють рослинну їжу. Безпосередньо травлення починається в кислому середовищі сичуга.
Зі шлунка їжа потрапляє в тонкий кишечник, куди впадають протоки травних залоз (печінки та підшлункової залози). Крім порожнинного та внутрішньоклітинного травлення, тут відбувається всмоктування поживних речовин. На межі тонкого й товстого кишечника міститься сліпа кишка, яка відіграє важливу роль у перетравленні рослинної їжі в багатьох ссавців (наприклад, у зайцеподібних). Тут створюються умови для життя ендосимбіотичних одноклітинних, які розщеплюють важко засвоювані речовини.
У товстому кишечнику відбувається остаточне всмоктування поживних речовин і води. У багатьох иарнопалих - це місце розвитку ендосимбіонтів. Так, основним джерелом деяких вітамінів у людини є ендосимбіонти товстої кишки.
Товстий кишечник закінчується анальним отвором. У хрящових риб, амфібій, рептилій, птахів і яйцекладних ссавців анальний отвір відкривається в клоаку - розширену кінцеву частину задньої кишки, куди також впадають протоки видільної та статевої систем.
Ф Травна система може бути замкненою та наскрізною. Травлення включає порожнинне та внутрішньоклітинне розщеплення. Для подрібнення їжі в різних організмів утворюються спеціальні органи (тертка, зуби тощо). У більшості перетравлення починається в шлунку. Далі розщеплення проходить під дією травних соків травних залоз. Велике значення мають ендосимбіонти.
Замкнена та наскрізна травна система; порожнинне й внутрішньоклітинне травлення; травний тракт; ротова порожнина; глотка; шлунок; кишечник; анальний отвір; клоака.
1. Порівняйте порожнинне та внутрішньоклітинне травлення.
2. Чому планарія має розгалужену травну систему?
3. Назвіть органи травної системи, де можуть мешкати ендосимбіонти. 
4*. Складіть план полювання та живлення павука. Чому після того, як він упіймав жертву, він не одразу починає харчуватися?
Навіщо птахи ковтають камінці?
Ви могли бачити, як птахи збирають і ковтають камінці. Навіщо це їм потрібно? Птахи не мають органів, за допомогою яких вони могли б подрібнювати їжу. їхній шлунок складається з двох відділів. У першому травні соки не виробляються, а стінки мають жорсткі покриви. При скороченні м'язів їжа треться об стінки й подрібнюється. А камінці покращують її перетирання.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України