укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 35. Спеціальні та попереджувальні символи
14:09
§ 35. Спеціальні та попереджувальні символи

§ 35. Спеціальні та попереджувальні символи

Опорні поняття:
В попередньому параграфі ми ознайомились з основними видами інформації, що розміщується на споживчих товарах. Для того, щоб донести таку Інформацію до споживача максимально виразно і швидко виробниками використовуються спеціальні символи (знаки).
За допомогою таких символів споживач можерозпізнати ті чи Інші властивості товару.
Символи, як правило, являють собою поєднання загальновідомих простих елементів - для того, щоб людина могла швидко впізнаватиїх і розшифрувати без спеціальних знань. Це особливовластиво міжнародним символам, відображеним на етикетках і упаковці передусім одягу та інпгихтекстиль-них виробів.
Символи, які допомагають покупцеві відрізнити відповідні товари та послуги одних виробників від подібних товарів і послуг інших виробників називають товарними знаками (мал. 163).
Знаки відповідності або якості захищаються в установленому порядку І надаються згідно з правилами системи сертифікації продукції.
Товари з такими знаками мають відповідати конкретному стандарту або іншому нормативному документу. Національні розробляються, затверджуються і реєструються національним органом стандартизації та сертифікації. Знаки відповідності дозволяється використовувати для маркування тільки сертифікованої продукції.
На особливу увагу заслуговують знаки маркування, які підтверджують екологічні переваги продукції згідно вимог міжнародних стандартів.
Цей знак підтверджує що маркована ним продукція пройшла екологічну сертифікацію за вимогами міжнародного стандарту LSO 14024 (ДСТУ ISO 14024) і має покращенні екологічні характеристики в порівнянні з представленою на ринку продукцією в аналогічної категорії.
У світі існують кілька десятків національних та міждержавних сертифікаційних систем які здійснюють оцінку відповідності продукції згідно ISO 14024 (ДСТУ ISO 14024) і входять до складу міжнародної організації Глобальної мережі екологічного маркування (GEN).
За законодавством України товаровиробникам заборо-няєтьсясамовільно використовуватитакі неперевірені твердження відносно продукції, як «екологічно чистий», «екологічно безпечний», «екологічно сприятливий», «сприятливий до ґрунту», «не забруднюючий», «зелений», «сприятливий до природи» та «сприятливий до озону» тощо.
Цим знаком може бути маркований як сам виріб, так і його упаковка чи супровідна документація.
Під знаком може бути розташований код екологічного стандарту на відповідність якому сертифікована продукція, номер сертифікату та сайт органу сертифікації (мал. 165).
Екологічно сертифікованою продукцією слід вважати ту, яка має сертифікат підтвердження відповідності та відмічена знаком екологічного маркування який належить певній сертифікаційній системі (мал. 166).
Цей знак у перекладі з німецької має назву «Зелена крапка» І означає що виробник маркованій ним продукції сплатив збір за переробку відходів упаковки, яка упроваджена в Німеччині. На території України цей знак немає змістовного значення для товаровиробників, споживачів чи контролюючих органів.
Нижче в таблиці показані символи, досить часто зустрічаються на різних виробах та їх упаковці.
Текстильні вироби представлені на ринку вражають свою різноманітністю найвибагливішого споживача за фактурою, текстурою, кольором та призначенням.
Піктограми (символи) які використовуються для зазначення способу чистки.
Штрихове кодування - це спосіб запису даних, зручний для зчитування машиною.
Частіше трапляється штрихкод, записаний за допомогою смуг різної товщини, який містить інформацію про товар. Також існують штрихові коди, складені з крапок, квадратів та Інших геометричних фігур, які легко розпізнаються машиною. Використовуються не лише в торгівлі для Ідентифікації товару, а й на квитках, документах, авто, у дослідженнях ученими тощо.
За допомогою штрихового коду зашифрована інформація про деякі найістотніші параметри продукції. Найбільш попі прений американський універсальний товарний код UPC та європейська система кодування EAN. Найбільш розповсюджені товарні номери: EAN13, EAN8, UPCA, UPCE та 14-розрядний код транспортної упаковки ITF14. Так само існує 128-розрядна система UCC/EAN128. Відповідно до тієї або іншої системи, кожному виду виробу привласнюється свій номер, що складається частіше за все з 13 цифр (EAN13).
Візьмемо, наприклад, цифровий код: 4820024700016. Перші три цифри (482) означають країну походження (виробника або продавця) продукту, наступні 4 або 5, у залежності від довжини коду країни (0024),- підприємство-виробника, ще п'ять (70001) - найменування товару, його споживацькі властивості, розміри, масу, колір. Остання цифра (6) контрольна, що використовується для перевірки правильності прочитування штрихів сканером. EAN13:
Приклад обчислення контрольної цифри для визначення автентичності товару.
1. Скласти цифри, що стоять на парних місцях:
8 + 0 + 2 + 7 + 0+1 = 18.
2. Отриману суму помножити на 3:
18 х 3 = 54.
3. Скласти цифри, що стоять на непарних місцях, без контрольної останньої цифри:
4 + 2 + 0 + 4 + 0 + 0 = 10.
4. Скласти числа, вказані в пунктах 2 та 3:
54 + 10 = 64.
5. Відкинути десятки: отримаємо 4.
6. Від 10 відняти отримане в пункті 5:
10 - 4 = 6.
Якщо отримана після розрахунку цифра не співпадає з контрольною цифрою в штрих-коді, це значить, що товар провезено незаконно.
Нижче представлена таблиця відповідності штрих-кодів деяких країн за системою «EAN»:
Чи добре засвоїли?
1. Для чого використовується товарний знак?
2. Про що свідчить наявність на етикетці символу екологічного сертифікату?
3. Для чого використовується штрихове кодування?
4. Який знак Інформує, що маркована ним продукція є вогненебезпечною?
5. Яку за штриховим кодом визначити законність ввезення товару?
Практична робота 10. Аналіз маркування споживчого товару
Обладнання та інструменти:
• зразки етикеток різних споживчих товарів, довідкові таблиці символів, які використовуються в системі маркування.
Послідовність виконання роботи
1. Розгляньте запропоновані вчителем зразки етикеток харчових продуктів та охарактеризуйте склад продукту, записавши відповідну інформацію в робочий зошит.
2. Розгляньте запропоновані вчителем зразки етикеток непродовольчих товарів та дайте характеристику виробам, записавши відповідну Інформацію в робочий зошит.
3. Розгляньте запропоновані вчителем зразки штрих-кодів та прочитайте зашифровану Інформацію, використавши довідкові матеріали. Запишіть відповідну Інформацію в робочий зошит.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри, фізики
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики, французської мови