укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 35. Транспорт речовин у тварин
12:58
§ 35. Транспорт речовин у тварин

§ 35. Транспорт речовин у тварин

Однією з умов існування живих організмів і тварин зокрема, є безперервне надходження до їх тканин та клітин поживних речовин, води і кисню. Як ці речовини потрапляють до кожної клітини багатоклітинного організму? Яким чином з усіх клітин організму вуглекислий газ доставляється до поверхонь газообміну, а інші шкідливі речовини - до органів виділення? Що здійснює транспорт речовин в організму тварин?
Транспорт речовин. У найпростіших багатоклітинних тварин молекули речовин переміщуються лише від клітини до клітини шляхом дифузії. Учені підрахували, що в такий спосіб навіть невеликі молекули кисню, подолавши покриви тіла, можуть переміститися всередину організму на відстань, що не перевищує 1мм. Такий спосіб транспортування речовин є неефективний, оскільки дифузія - це дуже повільний процес. Такий транспорт речовин властивий лише невеличким за розміром тваринам, таким як, наприклад, планарія. Навіть дощовому черв'яку з діаметром тіла 5-7 мм такого виду транспорту недостатньо. У нього, як я в більшості тварин, речовини в організмі переміщуються у складі спеціальної рідини - крові, що циркулює всередині організму.
Кров. її склад. Кров - важлива частина внутрішнього середовища організму.
Кров - це рідка сполучна тканина організму тварин, яка циркулює по кровоносній системі, і виконує важливі функції, об'єднуючи організм в єдине ціле.
Кров складається з міжклітинної речовини - плазми і клітин крові: еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів (мал. 127).
Плазма - це рідка сполучна тканина, що складається з рідкої міжклітинної речовини. Клітини крові ще називаються форменими елементами крові.
Еритроцити - червоні кров'яні тільця. Воші визначають колір крові. Функція еритроцитів - транспорт кисню та вуглекислого газу. Кров у більшості тварин червона тому, що до складу еритроцитів входить особливий білок гемоглобінг який містить атоми заліза. Саме він надає крові червоного кольору. У деяких тварин, наприклад, у восьминогів, кров блакитна. Білок крові восьминогів містить замість атома заліза - атом міді. Отже, забарвлення крові зумовлене наявністю в еритроцитах різних пігментів.
Лейкоцити - білі кров'яні клітини. Здатні до активного амебоподібного пересування та фагоцитозу. Основна функція лейкоцитів - захист організму від хвороботворних бактерій, знищення чужорідних тіл та залишків загиблих клітин, вироблення антитіл, які формують імунітет (захисна реакція організму).
Тромбоцити - безбарвні клітини. Легко руйнуються при пошкоджені кровоносних судин. Основна функція тромбоцитів - зсідання крові шляхом утворення тромбу (кров'яний згусток), який закупорює
пошкодження судини і припиняє кровотечу.
Функції крові. Однією з функцій крові є
транспортна функція. У травному каналі кров збагачується поживними речовинами, розчиненими у воді, і транспортує їх по всьому організму тварини. В легенях кров збагачується киснем, який доставляється всім органам і тканинам, де і здійснюється обмін речовин. В органах и тканинах у кров поступають залишкові продукти обміну речовин, які не можуть біти використані організмом та є шкідливими для нього. Кров транспортує ці речовини до органів виділення: нирок, легенів та шкіри.
Регуляторна функція. Це механізм регуляції процесів життєдіяльності в організмі тварини, якій здійснюється через кров за допомогою гормонів (біологічно активних речовин), що виділяються клітинами, тканинами і органами. Завдяки регуляторній функції крові здійснюється збереження сталості внутрішнього середовища організму тощо. Така регуляція життєдіяльності ще називається гуморальною регуляцією.
Теплорегуляційна функція тобто збереження сталості температури тіла. Кров, рівномірно рухаючись по кровоносним судинам, створює умови або для тепловіддачі (посилюючи рух крові в капілярах шкіри), або для збереження тепла (розширюючи судини внутрішніх органів).
Захисна функція. Лейкоцити крові забезпечують фагоцитоз, внаслідок якого здійснюється захоплення і руйнування шкідливих мікроорганізмів та чужорідних речовин. Важливою є здатність крові до зсідання, внаслідок чого припиняється кровотеча (тромбоцит).
Кров - це рідка сполучна тканина організму тварин, яка циркулює по кровоносній системі і виконує важливі функції, об'єднуючи організм в єдине ціле. Вона складається з плазми і клітин крові: еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів. До важливих функцій крові належать транспортна, регуляторна, теплорегуляційна та захисна.
1. Як здійснюється транспорт речовин в організмі тварин? 2. Які клітини крові ви знаєте? 3. Яка їх роль в організмі?
1. Як здійснюється гуморальна регуляція організму? 2. Яке значення зсідання крові та які її елементи забезпечують цей процес? 3. Що таке гормони та яке їх значення? 4. Як в транспорті речовин проявляються загальні закономірності природи?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології