укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 35. Води суходолу
12:04
§ 35. Води суходолу

§ 35. Води суходолу

Поясніть, чому басейни стоку річок Північної Америки у три океани майже однакові за площею.
Область внутрішнього стоку. Річки Північної Америки належать до басейнів трьох океанів і до області внутрішнього стоку. До області внутрішнього стоку належать річкові системи Великого Басейну і північної частини Мексиканського нагір'я. Озера цих районів безстічні, солоні. Весною під час танення снігу вони наповнюються водою, а літом зменшуються в розмірах; найбільше з них - Велике Солоне озеро у Великому Басейні. Воно розташоване на висоті 1282 м і є залишком льодовикового озера Боннсвідл. Глибина озера до 15 м. Солоність води залежно від пори року становить від 137доЗОО%0.
Басейн Атлантичного океану. Вододіл між басейнами Тихого і Атлантичного океанів проходить по гірській системі Кордильєр, а між Атлантичним і Північним Льодовитим - по Великих рівнинах, через північну частину Центральних рівнин і південну частину Лаврснтійської височини. Цей вододіл у рельєфі майже не виражений.
Найбільша річка Північної Америки і одна із найдовших річок світу - Міссісіпі (3950 м) (мал. 92). За водністю вона посідає лише сьоме місце у світі. Бере початок у заболоченій лісистій місцевості, у невеликому озері. У верхів'ях річка дуже порожиста. У середній течії Міссісіпі приймає притоку Міссурі, що довша за неї. Якщо рахувати довжину річки від гирла Міссісіпі до витоку Міссурі, то виявляється, що річка - третя в світі за довжиною (6420 км) після Нілу і Амазонки. Ширина Міссісіпі в середній течії - 15 км. Тут розташована велика кількість стариць. А справжнім «батьком вод», як назвали її індіанці, Міссісіпі стає тільки після злиття з Огайо. Тому і режим Міссісіпі в нижній течії значною мірою залежить від цієї притоки. Русло в нижній течії захищене від паводків системою штучних дамб. Верхня течія Міссісіпі взимку замерзає.
Рівень води в річці дуже змінюється протягом року. Повені трапляються весною під час танення снігу. Зливні літні дощі можуть спричинити паводки. Глибоко врізаючись у поверхню Великих рівнин, Міссісіпі несе багато мулу й піску. Впадаючи у Мексиканську затоку, річка утворює широку дельту (площею 32 тис. км2), яка щороку збільшується на 100 м.
Води Міссісіпі дуже забруднені стоками промислових підприємств. Головна річка материка має велике транспортне значення: вона з'єднана річками і суднохідними каналами з Великими Озерами і глибоководним шляхом по річці Св. Лаврснтія з Атлантичним океаном.
Гідросистема Великих Озер. Річки, що стікають із східних схилів Аппалачів, короткі й повноводні. Перетинаючи високий виступ, вони утворюють безліч водоспадів, енергія яких використовується на гідроелектростанціях. Річкою Св. Лаврснтія Великі Озера - Верхнє, Мічиґан, Гурон, Ері, Онтаріо - з'єднані з Атлантичним океаном. Вони утворюють величезне скупчення прісної води в Західній півкулі. їх північні береги часто скелясті, кам'янисті, уривисті, а південні й південно-західні - переважно низькі, глинисті, піщані. Озеро Верхнє за площею посідає перше місце серед прісноводних озер світу. Воно є джерелом прісної води планетарного значення.
Ці озера, як й інші, що лежать на півночі материка, з'явились на місці западин, утворених льодовиками. Великі Озера розташовані ступінчасто і з'єднані між собою короткими порожнистими багатоводними річками-протоками в єдину озерно-річкову систему. Дно Верхнього, Мічиґана, Гурона й Онтаріо розташоване нижче від рівня океану. Особливості геологічної будови зумовили і різну висоту рівнів озер. Вони мають форму каскаду, повернутого в бік Атлантичного океану (див. мал. 93). Річка Ніагара з'єднує озера Ері й Онтаріо. Русло річки перетинає виступ заввишки 50 м, з якого вона викидає свої води, утворюючи Ніа-ґарський водоспад (див. мал. 94). Ірокезькою «ніагара» означає «гуркіт води». Водоспад розділяється Козячим островом на ліву канадську частину (завширшки приблизно 800 м і заввишки 48 м), через яку проходить близько 95% води, і праву, що належить США (завширшки 300 м, заввишки 53 м). 
На водоспаді побудовано гідроелектростанції.
Річки басейну Північного Льодовитого океану. Річки, що впадають у Північний Льодовитий океан, мають переважно снігове живлення. Більшу частину року вони скуті кригою. Повені починаються на початку літа і супроводжуються різким і високим підйомом води, що спричиняє катастрофічні паводки. Влітку річки повноводні завдяки наявності в їх басейнах боліт і багатьох озер, через які вони протікають. Найбільша північна річка - Маккензі. Вона бере початок у Великому Невільничому озері і, протікаючи по низовині, впадає в морс Бофорта. Найбільше озеро басейну Північного Льодовитого океану - Велике Ведмеже.
Річки басейну Тихого океану. Річки басейну Тихого океану порівняно короткі, з порогами, зі швидкою течією. На північному заході, де випадають сильні опади, вони повноводні. Найбільшими річками цього басейну є Колумбія і Колорадо.
Колорадо, що в перекладі означає «червона» або «кольорова», зароджується біля сніговиків Скелястих гір. Сотні кілометрів вона протікає по пустинних територіях Кордильєр. Перерізаючи плато Колорадо, вона утворює один із найглибших каньйонів - Великий Каньйон - глибиною до 1800 м (див. мал. 95).
1. Річки Північної Америки належать до басейнів стоку Атлантичного, Північного Льодовитого, Тихого океанів та басейну внутрішнього стоку.
2. Міссісіпі - найбільша річка материка.
3. Систему Великих Озер утворюють: Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері, Онтаріо.
1. Розкажіть про найбільші річки Північної Америки.
2. Охарактеризуйте гідрологічну систему Великих Озер.
3. Підготуйте розповідь про одну з річок Північної Америки.
Ширина каньйону Колорадо коливається від 6 до 28 км. Каньйон такий глибокий, що на його дно можна стрибати з парашутом.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі