укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 36. Кровоносна система
13:00
§ 36. Кровоносна система

§ 36. Кровоносна система

У примітивних тварин продукти, необхідні для життєдіяльності, потрапляють до клітин тіла шляхом дифузії. Тварини складнішої організації мають кровоносну систему, по якій циркулює кров. Такий процес називається кровообігом.
Кровообіг - процес постійної циркуляції крові в організмі, що забезпечує його життєдіяльність.
Кровообіг - важливий чинник в життєдіяльності організму людини і тварин. Кров може виконувати свої різноманітні функції тільки знаходячись в постійному русі. Рух крові забезпечує різниця кров'яного тиску в різних судинах тіла тварини.
Як ви вже знаєте, у більшості тварин, що мають кров, кровоносна система складається з серця, крові та кровоносних судин. Пригадайте, які види кровоносних судин вам відомі? Яку роль вони відіграють в кровообігу? Зараз ми поглибимо ваші знання про кровоносну систему.
Різноманітність кровоносних систем. Кровоносна система тварин буває двох типів: замкнена і незамкнена. У хребетних тварин кров рухається системою судин
(артерій, вен, капілярів). До серця кров повертається не виходячи з судин. Отже, кров хребетних тварин завжди залишається всередині замкненого кільця судин. Система
кровообігу такого типу називається замкненою (мал. 128). У більшості
безхребетних (комах, ракоподібних) кровоносна система незамкнена. У таких тварин від серця кров спочатку потрапляє до кровоносних судин, а потім вільно розтікається між тканинами організму. Щоб повернутися до серця, кров від органів знову
збирається в кровоносні судини.
Будова серця. Серце тварин - це насос, створений природою для того, щоб перекачувати по судинах організму кров.
Серце - це м'язовий порожнистий орган, який своїми ритмічними скороченнями прокачує кров через судини тіла, забезпечуючи таким чином кровообіг.
У вищих тварин і людини серце є життєво необхідним органом. Серце хребетних тварин містить камери з клапанами. Роль клапанів - перешкоджання рухові крові в зворотньому напрямку. Це досягається завдяки здатності клапанів відкриватися лише в одному напрямку (мал. 129).
Стінки камер утворені щільною і потужною м'язовою тканиною. У камерах міститься кров. Стінки, постійно скорочуючись та перебуваючи в безперервному русі, забезпечують переміщення і просування крові по всій величезній мережі судин тіла.
Розвиток кровоносної системи. Кровоносна система вперше виникає у кільчастих червів. Вона замкнена і складається зі спинної та черевної судин, які на передньому і задньому кінцях сполучені між собою кільцевими судинами.
У більшості безхребетних тварин кровоносна система незамкнена. Так, наприклад, у молюсків кров тече не лише судинами, а й розтікається між тканинами і органами в порожнині тіла. Типової будови кровоносна система набула у хребетних. У най примітивнішого представника хребетних - ланцетника, вона замкнена. Серця ланцетник ще не має, його функції виконує кровоносна судина. Ланцетник має одне коло кровообігу. Це шлях, по якому рухається кров.
Найсуттєвіші зміни у хребетних тварин відбулися в будові серця. Справжнє серце з'явилося у риб. Воно складається з двох відділів - камер {двохкамерне серце) (мал. 130). Перша камера називається передсердям, а друга - шлуночком. У риб кров рухається лише судинами від серця до зябер, від зябер - до органів і знову повертається до серця. Риби мають одне коло кровообігу.
У земноводних серце утворене двома передсердями і одним шлуночком. Воно трьохкамерне. Починаючи з земноводних кров у хребетних рухається двома колами кровообігу: малим (легеневим) та великим.
Мале коло кровообігу починається з правого шлуночка серця, з якого венозна кров через легеневі артерії надходить до легеневих капілярів. Легеневі капіляри густо обплутують легеневі пухирці, заповнені атмосферним повітрям. Тут відбувається обмін газів: кисень переходить до крові, а вуглекислий газ - до легень. Насичена киснем кров стає артеріальною і по легеневих венах повертається до лівого передсердя.
Шлях крові від правого шлуночка до лівого передсердя називається малим колом кровообігу.
Велике коло кровообігу починається з лівого шлуночка, який, скорочуючись, виштовхує кров в аорту. По судинній сітці артеріальна кров несе кисень і поживні речовини до всіх клітин тіла, а з клітин у капіляри переходить вуглекислий газ і продукти розпаду поживних речовин. Кров з артеріальної перетворюється на венозну і по венозних судинах повертається до правого передсердя.
Шлях крові від лівого шлуночка через артерії, капіляри, вени всіх органів тіла до правого передсердя, називається великим колом кровообігу.
У рептилій серце також трикамерне, але в шлуночку вже є неповна перетинка. У птахів і ссавців серце чотирикамерне (два передсердя і два шлуночка).
Отже, в ході історичного розвитку тварин серце спочатку містило венозну (бідну на кисень) кров (у риб). Тому риби -холоднокровні тварини. З виходом хребетних на сушу виникло серце перехідного типу із змішаною кров'ю (у земноводних і рептилій). У птахів і ссавців серце стало чотирикамерним: права його половина містить венозну, а ліва - артеріальну (багату на кисень) кров. У зв'язку з такою будовою серця, до тіла тварин доходить тільки артеріальна кров.
Історичний розвиток кровоносної системи тварин зумовив інтенсивніший обмін речовин в їх організмі і призвів до виникнення теплокровності. При цьому тварина має постійну температуру тіла, яка не залежить від температури довкілля. Це дало велику перевагу у виживанні тварин. Теплокровність у птахів і ссавців разом з іншими прогресивними змінами забезпечила їм панівне становище у тваринному світі. Кровообіг - процес постійної циркуляції крові в організмі, що забезпечує його життєдіяльність. Кровоносна система тварин складається з серця, крові та кровоносних судин. Кровоносна система тварин буває двох типів: замкнена і незамкнена. Розвиток кровоносної системи тварин призвів до виникнення теплокровності.
1. Яке значення кровообігу в організмі тварини? 2. З чого складається кровоносна система? 3. Які кровоносні судини ви знаєте? 4. Чим відрізняється замкнена кровоносна система від незамкненої? 5. Що таке серце? Яке значення мають клапани в ньому?
1. В якому напрямку йшов розвиток кровоносної системи? 2. Яке значення мало виникнення теплокровності у птахів і ссавців?
Практична робота JY?5
Мета: ознайомитися з особливостями будови кровоносної системи риб, земноводних, птахів та ссавців; порівняти кровоносну систему представників цих класів хребетних тварин; визначити прогресивні ознаки пристосування кровоносної системи до умов середовища існування.
Прилади і матеріали: порівняльна таблиця "Будова кровоносної системи риби, жаби, птаха, ссавця", моделі: "Будова серця риби", "Будова серця ссавця".
Хід роботи:
1. Розгляньте кровоносну систему риби. Які особливості її будови? Які особливості кровотоку в організмі риби? Який тип кровоносної системи властивий рибі?
2. Ознайомтеся з будовою серця риб. Які прогресивні еволюційні зміни відбулися його будові?
3. Замалюйте кровоносну систему риб.
4. Розгляньте кровоносну систему жаби. Порівняйте її з кровоносною системою риби. Чому виникли такі зміни?
5. Які прогресивні еволюційні зміни відбулися в серці земноводних?
6. Замалюйте кровоносну систему жаби.
7. Розгляньте кровоносну систему птаха. Які відміни в її будові порівняно з попередніми класами тварин відбулися і чому? Яке серце у птахів?
8. Замалюйте кровоносну систему птаха.
9. Розгляньте особливості будови кровоносної системи ссавців. Порівняйте її з будовою кровоносної системи раби, жаби та птаха. Які відміни та подібності ви бачите?
10. Замалюйте кровоносну систему ссавця.
Зробіть висновок про еволюцію кровоносної системи у риб, земноводних, птахів та ссавців. Які пристосування ви знайшли в будові кровоносної системи цих тварин у зв'язку з середовищем існування? Як виникла теплокровність та її значення для виживання цих тварин.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології