укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 36. Виділення
13:23
§ 36. Виділення

§ 36. Виділення

1. Що треба виділяти з організму?
Під нас обміну речовин утворюються речовини, накопичення яких може зашкодити організму. Видільна система видаляє такі речовини назовні. Ця система є настільки важливою, що з'являється в організмів раніше за транспортну, а в більш складних тварин (хребетні) є тісно з нею пов'язаною.
Які речовини необхідно видаляти? У процесі розпаду складних молекул утворюються сполуки, що містять нітроген. Вони є дуже токсичними. Тварини, для яких не дуже важливо економити воду, виділяють їх у розчиненому вигляді (аміак, сечовина). Ті ж, які живуть у посушливих умовах, виділяють їх у вигляді кристалів (сечова кислота). У дрібних водних тварин виділення токсичних речовин може проходити безпосередньо через покриви. У великих тварин цей процес частково відбувається через органи газообміну - зябра (див. мал. 217).
2. Спеціалізовані органи виділення безхребетних
Порівнюючи різних представників сучасних груп, можна виокремити етани вдосконалення видільної системи, які певною мірою відповідають етапам їх еволюції. Різні групи незалежно одна від одної проходили через однакові етапи будови їх видільної системи.
У плоских червів і деяких інших груп безхребетних видільна система представлена протонефридіями (мал. 226). Це система розгалужених канальців, на кінцях яких містяться особливі мерехтливі клітини. Саме вони відфільтровують продукти обміну. У кожної мерехтливої клітини в порожнину каиальця направлена одна або декілька війок. Завдяки рух)' цих війок рідина, яку відфільтрували мерехтливі клітини, рухається до видільного отвору. Ця речовина містить багато потрібних організму сполук. Тому коли вона проходить канальцями, крізь їх стінки поглинаються назад потрібні сполуки. Непотрібні організмові речовини, а також надлишки води виводяться через видільні отвори в зовнішнє середовище.
У більшості кільчастих червів органами виділення є метанефридії (мал. 227). Це наступний етан удосконалення видільної системи, видозміна протонефридіїв. Метанефридії - парні органи, на кінцях каналь-ців яких містяться мерехтливі воронки. Воронка відкривається в порожнину одного сегмента, а її вивідний отвір знаходиться на поверхні сусіднього сегмента.
Органи виділення молюсків і деяких членистоногих є похідними від метанеф-ридіїв. У молюсків - целомодукти - трубчасті структури, що поєднують порожнину тіла із зовнішнім середовищем. Целомодукти виводять речовини із навколосер-дечної сумки в мантійну порожнину.
Органи виділення ракоподібних - це антенальні, або зелені, залози (мал. 228). Вони є видозміненими целомодуктами. Це парні органи, що містяться в головному відділі. їх вивідні отвори відкриваються біля основи вусиків. Складаються вони з кінцевого замкнутого мішечка, у який фільтруються продукти обміну, і канальця із залозистими стінками, у якому здійснюється зворотне всмоктування потрібних речовин. У деяких павукоподібних подібні за будовою органи містяться в головогрудях.
Для комах, що пристосувалися до життя в посушливих умовах наземного середовища, важливим завданням є економія води. Продукти виділення комах - кристали сечової кислоти. Це майже нерозчинна речовина, і для її виведення потрібно витратити зовсім мало води. Основні органи виділення комах (і деяких павукоподібних) - мальпігієві судини (мал. 229). Це сліпі вирости на межі середньої та задньої кишки. Вони розташовані в порожнині тіла й крізь їх стінку здійснюється фільтрація рідини, що рухається в транспортній системі. Зворотне всмоктування води проходить як крізь стінки мальнігісвих судин, так і в задній кишці, куди потрапляють продукти обміну.
3. Нирки хребетних
Органами виділення хребетних є нирки (мал. 230). Кожен такий орган - це скупчення видозмінених целомодуктів, які називаються нефронами. Капіляри (кровоносні судини) утворюють клубочок у капсулі нефрона. Продукти обміну відфільтровуються із крові в капсулу. Так утворюється первинна сеча. Коли первинна сеча проходить ка-нальцями нефрона, із неї всмоктуються вода та інші потрібні організму речовини. Унаслідок цього процесу утворюється вторинна сеча. Через збірні трубки вторинна сеча потрапляє у сечовід (мал. 231). У рептилій і птахів продуктом виділення є сечова кислота, а у ссавців - сечовина. Видільна система призначена для виведення з організму тварин продуктів обміну, надмірна кількість яких може бути шкідливою. У різних групах тварин виникали структури, що відфільтровували речовини із порожнини тіла або крові. Відфільтрована цими структурами рідина проходить вивідними канальцями, де відбувається зворотне всмоктування потрібних організму речовин і води. Після цього рідина, що містить небажані речовини, виводиться назовні.
Видільна система; протонефридії; метанефридії; антенальні, або зелені, залози; целомодукти; нирки хребетних; мальпігієві судини; нефрони.
1. Чому в кишковопорожнинних немає видільної системи?
2. Які системи органів також можуть брати участь у процесах виділення?
3. Чому водні тварини виділяють нітрогенвмісні продукти обміну у вигляді аміаку, а більшість наземних - у вигляді сечової кислоти?
4*. Побудуйте схему сечовивідних шляхів ссавців. Зробіть припущення, чому вона більш складна, ніж у більшості безхребетних.
Нирки накопичення
Деякі речовини, що утворюються під час обміну речовин, не можуть бути виведені з організму ні через видільну систему, ні через допоміжні системи (дихальну, покрови тощо). Такі речовини можуть накопичуватися в різних тканинах або органах, які називають нирками накопичення. Прикладами їх є жирове тіло в комах, печінкові вирости у мокриць тощо.
Добре розвинені нирки накопичення у близьких родичів хребетних - покривників (див. мал. 102). Ці тварини ведуть сидячий спосіб життя й мають досить спрощену будову. Свою назву вони отримали за щільні покриви тіла, які складаються із подібної до целюлози речовини. Саме покриви відіграють роль нирок накопичення.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України