укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 37. Органи виділення тварин
13:01
§ 37. Органи виділення тварин

§ 37. Органи виділення тварин

Виділення. В організмі тварин в процесі обміну речовин утворюється багато шкідливих і навіть отруйних сполук, які повинні бути виведені з організму. Значення видільних процесів полягає в тому, що за допомогою них підтримується сталість внутрішнього середовища організму (гомеостаз). У кров та міжклітинну рідину безперервно потрапляють кінцеві продукти життєдіяльності (рідкі, тверді і газоподібні). Через органи виділення тварин з організму виводиться надлишок води і солей, аміак, сечовина та сечова кислота.
Організм звільняється від них шляхом процесу виділення. Він відбувається в організмі безперервно. Кожна тварина здатна регулювати хімічний склад свого організму, видаляючи з нього шкідливі та надлишкові речовини.
В процесі еволюції тварин формується видільна система. Головну роль у видільних процесах відіграють нирки і в меншій мірі потові залози. У виділенні беруть участь також легені, слинні залози, шлунок, печінка і кишечник. З каловими масами з організму видаляються не лише неперетравлені залишки їжі, але і шкідливі речовини, що виділяються в порожнину травного каналу.
Видільна система тварин. Ви вже знайомі з різноманітністю органів виділення. Ознайомимося глибше з будовою та функціонуванням видільної системи.
Вперше видільна система з'являється у плоских червів. Вона побудована по типу протонефридіїв (від гр. "прото" - проста і "нефрос" - нирка) - простих нирок (Мал.131, 1). Це система канальців, які починаються в тілі тварини зірчастими клітинами з пучком війок і закінчуються на тілі видільними отворами або порами. Через цю систему рідкі продукти обміну речовин виділяються з організму. Ці продукти розпаду органічних речовин дифузно проникають із тіла тварини в порожнину зірчастих видільних клітин. Рухом війок, що знаходяться всередині цих клітин, продукти розпаду переміщуються по канальцях і виділяються назовні.
У кільчастих червів видільна система метанефридіального типу (мал. 131, 2). На відміну від замкнених протонефридіїв, метанефридії ( від гр. "мета" - після, "нефрос" - нирка) - це відкриті видільні органи. Вони попарно розташовані в сегментах тіла так, що кожний мета нефридій починається в одному сегменті і закінчується видільним отвором в іншому. Метанефридії розпочинаються розширеною лійкою, яка має війки і відкривається у порожнину сегмента. Від лійки бере початок нефридіальний канал, який проходить у сусідній сегмент і утворює складний клубочок, що відкривається видільним отвором назовні.
В інших типів безхребетних спостерігається подальша видозміна метанефридіїв. Ця зміна веде до утворення єдиного органу виділення - нирки (наприклад, у молюсків).
У комах існують видільні органи - мальпігієві судини.
У всіх хребетних тварин - риб, земноводних, плазунів, птахів і ссавців з'являється видільна система подібна за будовою: парні нирки, розміщені по обидва боки хребта, парні сечоводи і мішкоподібний сечовий міхур (у ссавців). Амфібії, плазуни і птахи замість сечового міхура мають клоаку.
Крім нирок у птахів і ссавців продукти обміну речовин виділяються також через легені, кишечник і потові залози. Через легені з організму виводиться вуглекислий газ та водяна пара, а через кишечник деякі солі і вода.
Видільна система тварин тісно пов'язана з кровоносною системою.
Однією з основних ознак живих організмів є підтримання сталості хімічного складу внутрішнього середовища - гомеостазу. Цю функцію в тваринному організмі виконує видільна система. У тварин вона має різну будову. Органами виділення є протонефридії і метанефридії у безхребетних тварин та нирки у хребетних тварин.
1. Які речовини виводяться з тваринного організму? Що таке процес виділення? 2. Які типи видільної системи розрізняють у тварин? 3. Які функції виконують нирки? 4. Що таке мальпігієві судини?
1. Які прогресивні зміни спостерігаються в будові органів виділення? 2. Поміркуй, чи можлива заміна нирок в організмі тварини іншими органами?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології