укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 37. Вплив людини на природу. Стихійні явища
12:08
§ 37. Вплив людини на природу. Стихійні явища

§ 37. Вплив людини на природу. Стихійні явища

Чому природа Північної Америки значною мірою змінена людиною?
Вплив людини на природу. Природа північної частини материка зазнала найменшого впливу. Це насамперед стосується Ґренландії. Суворий клімат найбільшого острова планети сприяв і сприяє захисту природи.
На північному сході острова розташований національний парк Північна та Східна Ґренландія.
Добре збереглися і природні комплекси тундри та тайги, але на них вже позначилися зони розробки корисних копалин, вирубки лісових масивів, прокладання транспортних магістралей.
Що стосується природи Аппалачів, то вона значно змінена. Ліси тут вирубані і збереглися у природному вигляді лише в національних парках. У багатьох місцях поширені паркові ліси.
Рівнинний характер рельєфу сприятливий клімат з чорноземними ґрунтами сприяє розвитку землеробства на Центральних рівнинах. Природа області в результаті надмірного розорювання і випасу худоби дуже змінилася. У засушливих західних частинах бувають сильні пилові бурі, які здувають родючий ґрунтовий шар.
Величезні табуни бізонів, що раніше водилися на Великих рівнинах, винищені. Лише кількасот голів цих тварин збереглося в національних парках.
Плоскогір'я Великий Басейн і плато Колорадо оточені зі сходу скелястими горами. Тут піднімаються хребти невисоких гір, конуси згаслих вулканів, зустрічаються глибокі западини. Міжгірська западина Долина Смерті одна з найглибших, пустельних і безводних.
Плоскогір'я і плато вкриті пластами вулканічних порід. Тут мало постійних водотоків, сухі русла наповнюються водою лише після рідких злив. У більшості озер вода солона. Найбільше з них Велике Солоне озеро.
Природоохоронні об'єкти. Майже всі природоохоронні об'єкти Північної Америки внесені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Мексиканське нагір'я та узбережжя Тихого та Атлантичного океанів потерпають від інтенсивного сільськогосподарського виробництва. У районі Мексиканської затоки дуже багато нафтових родовищ. Видобування нафти негативно впливає на природне середовище.
Природа островів Карибського моря дуже своєрідна: клімат тут м'який, серед рослинності переважають пальми. Ці острови є зоною інтенсивного туризму, на них побудовані величезні курортні комплекси.
Біля витоків Міссурі, на невеликому плоскогір'ї, оточеному горами, розташований величезний заповідник - Єллоустонський національний парк. У лісах водяться ведмеді, олені та інші тварини. Тут живуть невеликі стада бізонів. Єллоустонський парк цікавий великою кількістю гейзерів і гарячих джерел. Гейзер Гігант викидає стовп гарячої води на висоту 91 м (див. мал. 103).
У районі Великих Кордильєр розташовані й інші національні парки -національний парк «Ссквоя», національний парк «Долина Смерті».
Справжнім географічним дивом є басейн річки Колорадо. У басейні річки є три природоохоронні території: національний парк «Великий Каньйон», заповідник «Великий Каньйон», національний парк «Каньйон-лендо.
Стихійні явища. Північна Америка на значних площах має гірський рельєф, тому сходження снігових лавин є небезпечним стихійним явищем. Воно поширене у Високих Кордильєрах.
Влітку з півдня на північ материка рухаються тропічні повітряні маси, вони сприяють виникненню тут дуже сильних ураганів торнадо. Вітер з корінням вириває вікові дерева, зриває дахи з будинків, перекидає автомобілі і поїзди.
За рік у Північній Америці буває понад 700 торнадо.
У південно-східних районах материка трапляються тропічні урагани. Так, 2005 рік запам'ятався ураганом Катріна, який зруйнував багато будинків та призвів до затоплення цілих міст на півдні США.
Висновки
1. Природа більшої частини материка змінена людиною.
2. Окремі природні комплекси охороняються у заповідниках та національних парках, найстаріший з яких - Єллоустонський.
3. Торнадо та тропічні урагани - небезпечні стихійні явища.
1. Чому природа Центральних і Великих рівнин змінена у значній мірі?
2. Де розташований гейзер Гігант? Чим він відомий?
3. Розкажіть, що вам відомо про торнадо.
Під час щорічної міграції сірий буревісник долає близько 64 тис. км на рік. Розмах крил птаха - 109 см.
У пошуках їжі він щоліта летить із Нової Зеландії до Каліфорнії та Аляски. Білоголовий орлан, зображений на гербі США, є найбільшим птахом, що літає. Його зріст перевищує 1 м. Проте він не належить до орлів, бо орлани входять до родини яструбів.
Розробка та обґрунтування маршруту, що проходить через природні об'єкти Північної Америки, занесені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО На території Північної Америки знаходиться значна частина природних об'єктів, занесених до Списку світової спадщин ЮНЕСКО. Вони за своїми особливостями є різними - це геологічні, гідрологічні, ботанічні та інші пам'ятки природи. Серед них національні парки: Вуд-Баффало, Олімпік, Редвуд, Йосемітський, Єллоустонський, Великий Каньйон, Мамонтова печера; біосферний заповідник Сіан-Каан. Завдання дослідження.
1. За допомогою джерел географічної інформації, самостійно визначте п'ять об'єктів, внесених до Списку природної спадщини ЮНЕСКО. Спробуйте обирати різні за характером пам'ятки природи, де охороняються різні елементи географічної оболонки.
2. Обґрунтуйте вибір даних природних об'єктів.
3. Розробіть маршрут відвідування цих пам'яток природи, який має бути логічно обумовлений і нанесіть його на контурну карту.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі