укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 38. Населення. Політична карта
12:10
§ 38. Населення. Політична карта

§ 38. Населення. Політична карта

Населення. Північна Америка заселена нерівномірно. Найгустіше заселені південний схід материка, район Великих озер і острови Карибського моря. Дуже рідко заселені острови Канадського Арктичного архіпелагу, Ґренландія, тундра і тайга, посушливі плоскогір'я Кордильєр. Внутрішні області Ґренландії і деякі полярні острови зовсім безлюдні.
До приходу європейців Північна Америка була заселена індіанцями. Вони належать до американської гілки монголоїдної раси. У південних районах існували високорозвинсні цивілізації. Основою їх господарства було землеробство. Особливо високий рівень розвитку був у майя і ацтеків, які мешкали на території Мексики (див. мал. 104). На узбережжі Північного Льодовитого океану і на півдні Ґренландії живуть ескімоси (належать до монголоїдної раси), основним заняттям яких є полювання на морських тварин і розведення оленів.
У результаті колонізації материка європейцями корінне населення було або знищене, або витіснене в мало придатні для життя райони. У США і Канаді, на відміну від Центральної Америки і Мексики, європейські колонізатори не одружувалися з індіанцями. їх винищували, а вцілілі племена зганяли в посушливі райони Кордильєр або в тайгові ліси і тундру Тепер чисельність індіанців США і Канади не перевищує 1% від загальної кількості жителів. Більшість їх живе в Мексиці і Центральній Америці, хоча й тут тепер основну масу населення становлять метиси і нащадки іспанських завойовників.
Основна частина сучасного населення Північної Америки - нащадки переселенців із різних країн Європи: англійців, ірландців, французів, німців та ін., а в Центральній Америці і на островах Карибського моря іспанців. У Північній Америці живе багато негрів - нащадків рабів, завезених з Африки для роботи на плантаціях. Негри живуть головним чином у великих містах США та на островах Карибського моря.
Більшість населення Північної Америки - американці (у США) і канадці розмовляють англійською мовою, а ті, які живуть у нижній течії річки Св. Лаврентія - французькою. Основною мовою населення Мексики і Центральної Америки є іспанська.
Українська діаспора нараховує близько 1,5 млн осіб. Політична карта. Волику частину Північної Америки займають Капала і Сполучені Штати Америки. До США належить також Аляска й Алеутські острови.
На південь від США розташована Мексика. У Центральній Америці і на островах Карибського моря знаходяться невеликі держави: Гватемала, Коста-Рика та ін.
Сполучені Штати Америки (США). Площа - 9363,2 тис. км2. Населення - близько 318,9 млн осіб. Столиця - Вашингтон. Сполучені Штати Америки складаються із 50 штатів. Вони володіють значними природними ресурсами. Особливо значні запаси вугілля, нафти, природного газу, залізної, мідної, уранової руд, сірки, фосфоритів і калійних солей. Дуже багато марганцевих і олов'яних руд, бокситів, рідкісних металів.
Американська нація утворена багатьма народами. Основна роль належить європейцям. Щороку населення цієї країни збільшується приблизно на мільйон. Тут проживає близько ста різних народів, у тому числі й українці.
США - найрозвиненіша держава світу. Електроенергетика країни базується на власному та імпортному паливі. За видобутком вугілля США посідає друге місце в світі і є однією з головних газодобувних держав. У машинобудуванні особливо розвинене автомобілебудування, приладобудування, авіакосмічна промисловість і електроніка. Добре розвинена хімічна промисловість. Чільна увага в країні приділяється розвитку нових технологій, електроніки та космічної техніки. Країна має кілька космодромів, найвідомідшй з яких знаходиться на мисі Канаверал.
У сільському господарстві більше половини продукції дає тваринництво, у якому переважає розведення великої рогатої худоби. У землеробстві провідна роль відводиться зерновим - пшениці й кукурудзі.
Найбільшими містами США є Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Чикаго, Детройт, Філадельфія.
Інтенсивне використання природних ресурсів країни помітно погіршило стан природи.
Канада. Площа - 9985 тис. км2. Населення - 34,8 млн осіб. Столиця -Оттава. Основу населення становлять англо-канадці і франко-канадці. Корінні жителі - індіанці та ескімоси. Офіційні мови - англійська і французька.
Канада - одна з найбільш незаселених країн світу. 80% населення проживає у південній зоні, ширина якої близько 300 км. Цс розвинена індустріально-аграрна держава, яка має власну потужну сировинну й енергетичну базу; спеціалізується на виробництві та експорті енергетичної, мінеральної, лісової і сільськогосподарської сировини.
У промисловості особливо розвинені кольорова металургія з переважанням виплавки нікелю і алюмінію, машинобудування (автомобілебудування, радіоелектроніка), електронна, хімічна промисловість. Сільське господарство спеціалізується на вирощуванні пшениці, ячменю, вівсу. У тваринництві переважає м'ясо-молочне скотарство, вівчарство, розвинене птахівництво.
Найбільшими містами Канади є Торонто та Монреаль. Цс сучасні промислові та фінансові центри. У Канаді проживає багато українців. Особливо цс стосується степових провінцій Альберта, Манітоба, Саскачсван.
Мексика. Площа - 1972 тис. км2. Населення -120,3 млн осіб. Столиця -Мехіко. Цс найбільша з центральноамериканських держав. Природні умови країни мало сприяють сільськогосподарському виробництву. Близько 40% території розташовано в посушливих районах. Мексика посідає провідне місце у світі за виробництвом срібла. Є родовища золота, свинцю, цинку, міді, ртуті. Країна - світовий лідер по запасах сірки.
Основне населення - мексиканці - нація, що сформувалася в результаті змішаних шлюбів індіанців з іспанцями. Корінне населення проживає переважно в центральних і південних районах. Офіційна мова - іспанська. У цій країні - найвищі у світі показники народжуваності. Майже 70% населення живе в містах.
Мексика - індустріально-аграрна країна. Має батат}' сировинну базу. Родовища природного газу і нафти зосереджені на узбережжі Мексиканської затоки. Цс одна з основних нафтопереробних держав світу Гірничодобувна промисловість експортує в першу чергу нафту і нафтопродукти. Добре розвинена переробна промисловість. На власних ресурсах розвивається кольорова металургія. У промисловості країни велику роль відіграє машинобудування.
У сільському господарстві рослинництво випереджає тваринництво. На світовому ринку дуже ціниться мексиканська бавовна. Вирощують тут кукурудзу, квасолю, кавово дерево, цукрову тростину, У тваринництві в основному розводять велику рогату худобу.
Мексика має найбільшу кількість пам'яток занесених до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО - найвідоміша з них піраміда Чичен-Іца.
1. Північна Америка заселена нерівномірно.
2. Канада - найбільша за площею країна материка.
3. США - найбільша за кількістю населення та найрозвиненіша країна материка.
1. Розкажіть, як сформувався нинішній расовий і національний склад материка.
2. Порівняйте розташування та особливості господарства Канади та Мексики.
3. Охарактеризуйте загальногеографічні особливості США.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі