укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 38. Опорно-рухова система
13:03
§ 38. Опорно-рухова система

§ 38. Опорно-рухова система

Типи руху тварин. Тваринні організми здатні реагувати на вплив зовнішнього середовища однією з форм руху, тобто їм властива рухливість. Рухливість обумовлена зміною обміну речовин організму під дією середовища існування. Вона полягає в переміщенні організму або його органів у просторі і в рухах, що відбуваються всередині організму, наприклад в русі лейкоцитів крові.
Без здатності рухатися існування тварин взагалі було б неможливе. Здатність до руху є однією із загальних властивостей живих організмів. Вона забезпечує тваринам можливість активної взаємодії з оточуючим середовищем; зокрема переміщення з місця на місце, захват їжі, захист від ворогів, пристосовування до несприятливих умов та розм ножен н я.
Більшість тварин, навіть ті, що прикріплені до субстрату, здійснюють різні рухи. Серед них: активний рух тіла в просторі; рухи частин тіла тварини (наприклад, для захоплення їжі, або захисту); пересування їжі по травному тракту і крові по судинах; зміна води у зябрах і рух повітря в легенях. Ці рухи відбуваються в організмі, як цілісній системі.
Розрізняють активні і пасивні рухи. Активні рухи обумовлені зміною обміну речовин, а пасивні - змінами зовнішнього середовища, що не пов'язане зі зміною обміну речовин.
Більшість тварин (черви, риби, птахи, ссавці) активно рухаються. Для тварин властиві три основні типи активних рухів: амебоподібний, війчастий і м'язовий. Лмебоподібний рух здійснюється за рахунок псевдоніжок тварини (мал 132,1). Цей тип властивий для одноклітинних тварин (амеба) і для клітин ентодерми багатоклітинних тварин (гідра).
Війчастий рух зустрічаємо в інфузорії-туфельки (мал. 132, 2). Інфузорії перебувають у постійному русі, плаваючи тупим кінцем вперед. Швидкість пересування цієї тварини досягає 2,5 мм за секунду. На поверхні тіла у них є органели руху - війки.
М'язовий рух. Більшість рухів у тварин пов'язані з роботою м'язів, які здатні розвивати силу шляхом скорочення Для того, щоб м'язи могли скорочуватися, вони повинні бути прикріпленими до скелету. За допомогою м'язового руху тварини плавають (риби), повзають (плазуни), літають (птахи), бігають (ссавці) (мал. 132,3).
Опорно-рухова система. Як ви знаєте, опорно-рухова система складається з кісток і м'язів. Кістки утворюють скелет - пасивну частину апарату руху, а м'язи - його активну частину.
Скелет - це каркас, на який спирається весь організм. Він виконує дві головні функції: є опорою, до якої прикріплюються м'язи та внутрішні органи; захищає організм від ушкоджень.
Пригадайте, які основні типи скелетів існують у тварин?
Найпримітивнішим, як ви знаєте, є гідравлічний скелет (восьминіг, дощовий черв'як, морська зірка). Жорсткий скелет у тварин буває зовнішнім (екзоскелет) і внутрішнім (ендоскелет). Екзоскелет мають членистоногі (рак, павук, краб, молюски).
Внутрішній скелет властивий рибам, земноводним, плазунам, птахам і ссавцям.
Тварини, які мають гідроскелет і зовнішній скелет, називають безхребетними (типи Кишковопорожнинні, Черви, Молюски, Членистоногі та ін.)
Значною прогресивною зміною у розвитку опорно-рухової системи стало виникнення міцного, легкого зовнішнього скелета із кутикули, що складається з хітину. Але екзоскелет має свої недоліки. Він не здатний рости і розширюватись. Тому тварини з цим скелетом періодично линяють.
Найпрогресивнішою формою скелета у тварин є внутрішній скелет. Він складається із скелета голови (черепа), хребта і скелета кінцівок. Хребет, утворений рядом хребців, є віссю тіла тварини. Тварини, які мають внутрішній скелет називаються хребетними (риби, земноводні, плазуни, птахи, ссавці).
Особливості скелета хребетних тварин. Розглянемо будову скелета жаби. Хребет жаби поділений на шийний, тулубовий, крижовий і хвостовий відділи. Єдиний шийний хребець з'єднує голову з тулубом. Тому рухливість голови у цих тварин обмежена. Череп переважно хрящовий.
Скелет кінцівок включає кістки вільних кінцівок (передніх і задніх) та їхніх поясів. Він має типову для наземних хребетних тварин будову.
Передню кінцівку утворюють кістки плеча, передпліччя та кисті. Пояс передніх кінцівок (плечовий пояс) складається з парних кісток: лопаток, воронячих кісток і ключиць. У місці сполучення воронячих кісток приєднується грудина.
Задня кінцівка складається з кісток стегна, гомілки та стопи. Пояс задніх кінцівок утворений трьома парами зрослих між собою кісток. У безхвостих земноводних внаслідок злиття тіл всіх хвостових хребців утворюється паличкоподібна кістка -уростиль.
Кінцівки закінчуються пальцями (перевалено п'ятьма).
Скелет птахів значно адаптований до польоту (мал. 133). Він дуже легкий, проте достатньо міцний для витримування напружень, що виникають при зльоті, польоті та приземленні.
Птахи також не мають зубів або навіть дійсних щелеп, які замінені дзьобом, що має набагато меншу масу. Птахи також мають більше шийних хребців, ніж будь-які інші тварини, в результаті більшість птахів мають дуже гнучку шию, що містить 13-25 хребців. Також серед всіх хребетних лише птахи можуть мати злиту складну ключицю (так звану вилочку) і грудину з кілем. Кіль виконує функцію місця прикріплення м'язів, що використовуються для польоту, або, у випадку пінгвінів, плавання. Нелітаючі птахи, такі як страуси, що не мають розвинутих грудних м'язів, не мають і чітко вираженого кіля на грудині. Птахи також мають гачкоподібні вирости на своїх ребрах. Ці структури призначені для підсилення грудної клітки, перекриваючись із ребрами позаду них. Також птахи мають дуже витягнутий таз, як у деяких плазунів. Хребці тіла в значній мірі злиті з між собою та з кістками грудного поясу.
Скелет ссавців. У цих тварин чітко виражена диференціація хребта на 5 відділів (шийний, грудний, поперековий, крижовий, хвостовий) і постійне число шийних хребців (7). Грудний відділ складається найчастіше з 12-15 хребців. До передніх грудних хребців (зазвичай до семи) приєднуються ребра, сполучені з грудиною (справжні ребра). Решту грудних хребців несуть ребра, що не доходять до грудини (несправжні ребра). У поперековому відділі число хребців варіює від 2 до 9; ці хребці несуть рудиментарні ребра. Крижовий відділ складається найчастіше з чотирьох зрощених хребців. Череп ссавців характеризується відносно великою мозковою коробкою, що пов'язано із розвитком головного мозку цих тварин.
Активна частина опорно-рухової системи - м'язи мають складну будову. Кожний м'яз складається з багатьох тисяч м'язових волокон, утворених клітинами, які злилися між собою і зв'язані пухкою сполучною тканиною у пучки першого порядку. Останні з'єднані в пучки другого і третього порядку. Кожна м'язова клітина в цитоплазмі містить скоротливі нитки -яііофібрили. Така будова м'язів дозволяє їм активно скорочуватися.
Розвиток опорно-рухової системи безхребетних і хребетних тварин від нижчих до вищих відбувався під впливом середовища існування тварин, до якого вони пристосувалися. Пристосування організму до зовнішніх умов, що здійснюється за допомогою центральної нервової системи, зумовлює такі зміни в організмі, які забезпечують його найкраще існування. Вихід тварин з води на сушу спричинив зміни скелета.
При активному способі життя перевагу в боротьбі за існування мають ті форми організмів, які володіють більш досконалим апаратом пересування. Таким чином, розвиток опорно-рухової системи тварин відбувалася в напрямку: гідроскелет - екзоскелет - ендоскелет. Внутрішній скелет також еволюційно змінювався. У ході історичного розвитку м'який внутрішній скелет тварин - хорда змінюється на хрящовий скелет, а хрящовий - на кістковий.
Кістковий скелет - міцна опора для тіла тварин. Він відіграв велику роль під час виходу хребетних на сушу, де механічне навантаження на скелет стало значно більшим, ніж у водному середовищі. Всі хребетні представники суші мають кістковій осьовий скелет. Розвиток скелету викликав появу кінцівок, розвиток грудини, різних відділів хребта та тазу.
Рух є однією з загальних властивостей живого. Кістки і м'язи, що поєднані в єдине ціле, є апаратом руху, або опорно-руховою системою. Існують основні типи скелетів: гідроскелет, екзоскелет, ендоскелет. Опорно-рухова система забезпечує опору тіла, його положення в просторі, сприяє рухові тварини.
1. Що відносять до опорно-рухової системи? 2. Які типи рухів тварин у просторі ви знаєте? 3. Які основні типи скелетів ви знаєте? Наведіть приклади тварин, що мають такі типи скелетів. 4. Яке значення має опорно-рухова система для організму тварини?
4. Як відбувався історичний розвиток опорно-рухової системи? 6. Який тип скелету, на вашу думку, найменш пристосований для збереження виду? 7. Розмістіть тварин з урахуванням розвитку скелета: акула, орел, щука, кіт.
Практична робота №6
Мета: вивчити та порівняти будову скелетів земноводних, птахів та ссавців.
Прилади та матеріали: скелет жаби, скелет голуба, скелет кроля; лупа; таблиця "Порівняльна бідова скелетів земноводних, птахів та ссавців".
Хід роботи: 
1. Розгляньте скелет жаби. Які відділи ви можете виділити в скелеті жаби?
2. Розгляньте череп жаби та її хребет. Знайдіть особливості будови відділів хребта та хребців, що належать до кожного з цих відділів. Розгляньте хребці за допомогою лупи. Чому хребці різних відділів хребта мають різну будову?
3. Чи є у земноводних грудна клітка? Чому?
4. Розгляньте пояс передніх та задніх кінцівок жаби. Порівняйте їх будову та знайдіть відмінні риси. Поясніть чому вони з'явилися?
5. Які особливості будови скелету з'явилися у земноводних в зв'язку з їх виходом на сушу?
1. Розгляньте скелет голуба. Які відділи ви можете виділити в скелеті птаха?
2. Розгляньте череп. Яку форму він має? Чим пояснюється легкість кісток? В чому значення цих особливостей черепа птаха? Чим череп птаха відрізняється від черепа земноводних?
3. Розгляньте хребет голуба. Які відділи скелету ви знайшли? Як поєднані між собою хребці в цих відділах? Чому?
4. Розгляньте грудну клітку. Якими кістками вона утворена? Особливості будови ребер птаха. Яке це має значення?
5. Розгляньте пояс передніх кінцівок голуба. Якими кістками він утворений? Розгляньте скелет крила. Знайдіть пристосування до польоту.
6. Розгляньте пояс задніх кінцівок птаха. Скільки пальців на нозі птаха? Як вони розташовані? Чим закінчується остання фаланга пальців? Яке це має значення ?
7. Зробіть висновок про особливості будови скелету птахів в зв'язку з пристосуванням до польоту?
1. Розгляньте скелет кроля. Які відділи ви можете виділити в його скелеті? Як череп сполучається з хребтом?
2. Розгляньте зуби кроля. Порівняйте їх та опишіть.
3. Розгляньте череп. Які особливості його будови в порівнянні з черепами інших хребетних тварин?
4. Розгляньте хребет ссавця. Якою кількістю хребців він утворений? Як вони поєднані між собою? Знайдіть відміни в будові хребців різних відділів хребта. Назвіть ці відділи.
5. Вивчіть будову грудної клітки ссавця. Чим вона утворена?
Чим відрізняється від грудної клітки птаха?
6. Розгляньте пояс передніх кінцівок ссавця. Якими кістками він утворений? Яке значення поясу передніх кінцівок?
7. Розгляньте скелет передньої кінцівки. Якими кістками він утворений?
8. Розгляньте будову поясу задніх кінцівок. Які кістки його утворюють? Які особливості будови цього відділу скелета?
9. Розгляньте скелет задніх кінцівок. Якими кістками він утворений? Які особливості скелету задніх кінцівок ссавців в порівнянні з іншими хребетними тваринами?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології