укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 39. Опора
13:39
§ 39. Опора

§ 39. Опора

1. М'яка опора
Ви вже знеєте про декілька систем органів. Усі вони розміщуються в тілі, яке не може існувати без певної опори. Завдяки опорі тіло може зберігати якусь форму і має можливість рухатися. Різні групи організмів вирішують цю проблему по-різному. Основних способів чотири: гідроскелет, черепашка, зовнішній і внутрішній скелети. Розглянемо їх. Вам досі невідомий саме перший варіант.
Чому так важко втримати в руках пожежний шланг (мал. 244)? Поки в ньому немає води - він м'який і його легко змотувати. Лише в нього подадуть воду під тиском - він твердіє та розпрямляється. Це загальна особливість будь-якого тіла, що має досить міцну оболонку та заповнену під тиском водою або газом порожнину. Саме ця особливість надає тваринам, які не мають твердих частин, підтримувати певну форму тіла. У плоских нервів це пухка тканина всередині шкірно-м'язового мішка (мал. 245), у круглих - рідина, що заповнює під тиском порожнину тіла. Досконалості набув гідро-скелет кільчастих червів (мал. 246). Перекачуючи рідину з одних сегментів у інші, дощовий черв'як може розширювати та звужувати певні ділянки тіла. Саме завдяки цьому він робить ходи під землею.
2. Черепашка та зовнішній скелет
Черепашка молюсків (див. мал. 82) - це насамперед засіб захисту. Під нею ховається тіло, пружність якого забезпечується гідроскелетом. Деякі молюски втрачають черепашку і підтримують пружність тіла способом, подібним до такого в плоских червів (див. мол. 85). А ось у членистоногих зовнішній скелет - не лише захист, а й опора (мал. 247). Представники найчи-сельнішого тину не можуть його втратити, бо в такому разі вони не змогли б рухатися. М'язи, які забезпечують рухи представників членистоногих, прикріплюються до зовнішнього скелету з внутрішнього боку. Зазначимо, що тварини із зовнішнім скелетом не можуть бути дуже великими. Найбільші сучасні тварини із зовнішнім скелетом належать до ракоподібних (див. мал. 57). За своїми розмірами вони набагато поступаються хребетним тваринам, які мають внутрішній скелет.
3. Внутрішній скелет хребетних
Опору тілу представників хребетних надає внутрішній скелет. У перших представників цієї групи він був хрящовим. У процесі еволюції хрящовий хребетний скелет змінюється на кістковий. Розглянемо, з яких частин він складається.
Осьовий скелет хребетних - це хорда (в архаїчних представників) або хребет, що складається з окремих хребців.
Із кожним кроком еволюції скелет хордових ускладнювався, змінювалися відділи, з яких складається хребет.
У риб (мал. 248) вирізняють тулубовий і хвостовий відділи. В амфібій до них додаються шийний і крижовий відділи, кожен із яких складається з одного хребця. У рептилій ці відділи вже складаються з декількох хребців кожен (див. мал. 142). У птахів крижові хребці зростаються з тазовим поясом у складний криж (мал. 249). У ссавців тулубові хребці поділяються на грудні (пов'язані з ребрами) та поперекові (мал. 250).
Череп - це скелет голови. Його частини - мозковий череп, що захищає головний мозок і найважливіші органи чуття, а також лицьовий череп, що складається зі скелету зябер і щелеп (див. мал. 105).
Із хребтом з'єднані ребра (що виникають у риб) і грудна клітина (яка утворюється в рептилій (див. мал. 142).
Скелет кінцівок та їх поясів ми вже вивчали (див. мол. 127). У ході еволюції вій виникає як скелет парних плавців. У чотириногих скелет кінцівок може зазнавати численних видозмін. Наприклад, у птахів і кажанів передні кінцівки перетворюються на крила, а в китоподібних - на ласти. Кінцівки можуть навіть зникати: китоподібні втрачають задні кінцівки, а безногі ящірки та змії - обидві їх пари. Характерним пристосуванням птахів до польоту с утворення киш груднини (див. мал. 249). До нього прикріплюються м'язи, що опускають крила під час польоту.
Опорна система тіла тварин може бути представлена гїдроскелетом, черепашкою, зовнішнім або внутрішнім скелетом. Частинами скелету типових хребетних є осьовий скелет, череп, ребра (починаючи з рептилій - грудна клітина) та скелет парних кінцівок та їх поясів.
Гідроскелет; черепашка; зовнішній і внутрішній скелет; череп.
1. Яке значення опори тварин, що мають гідроскелет, мають покриви?
2. Роздивіться скелет бобра (мал. 251). Які пристосування до живлення деревиною можна на ньому побачити?
3. Навіщо в наземних тварин з'являються шийний та крижовий відділи хребта?
4*. Порівняйте зовнішній і внутрішній скелет. Назвіть недоліки й переваги кожного.
Панцир черепах
Декілька груп хребетних мають на поверхні тіла захисні структури. Серед них - деякі променепері риби, броненосці. Найхарактернішими є черепахи.
Панцир черепах утворений із двох частин: верхньої (карапакса) та нижньої (пластрона). Ці частини поєднані рухомо. Зовні панцир утворюється роговими щитками, під якими лежать кісткові пластинки. Хребці тулубового відділу, ребра й груднина зростаються з кістковим панциром (мал. 252). Можна вважати, що до складу панцира входить грудна клітина черепах. Черепахи - єдині тварини, у яких плечовий пояс розташований усередині грудної клітини. Шия з головою, кінцівки та хвіст висовуються з-під панцира, але можуть ховатися під нього.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України