укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 3. Форма і рухи Землі та їх наслідки
10:54
§ 3. Форма і рухи Землі та їх наслідки

§ 3. Форма і рухи Землі та їх наслідки

Якою людиуявляли форму Земліу давнину?
Яку роль у поглядах на розмір та форму Землі відіграли перші навколосвітні подорожі?
Пригадайте склад оболонок Землі: літосфери, гідросфери, атмосфери та біосфери.
Форма Землі. Зазвичай вважають, що Земля має форщ кулі (саме так вона зображена у підручниках та атласах). Проте, вона не має форму ідеальної кулі. Внаслідок обертання Землі навколо своєї осі вона сплюснута біля полюсів і її полюсний радіус менший ніж екваторіальний. Особливості такої форми враховуються для створення карт та проведення дуже точних розрахунків.
За мал. З визначіть, на скільки кілометрів полюсний радіус менший за екваторіальний?
Для допитливих
У 1873 р. німецький вчений І. Лістінг увів поняття «геоїд». Геоїд - цє фігура Землі, яка повторює вільну, не збуджену поверхню води в Світовому океані. Прямовисна лінія у будь-якій точці цієї фігури перпендикулярна відносно її поверхні.
Визначіть спільні риси і відмінності геоїда та кулі.
Отже, наша планета має своєрідну форму, яка називається геоїд.
Форма Землі зумовлює зменшення кута падіння сонячного проміння від екватора до полюсів. Відповідно, чим менший кут падіння сонячних променів, тим менше тепла і світла потрапляє на земну поверхню і навпаки. Тобто кількість сонячного тепла і світла, що надходить на поверхню Землі, зменшується від екватора до полюсів. Наслідком такої зміни є широтна зональність географічної оболонки. Наприклад, зміна природних зон від екватора до полюсів. І Пригадайте, яку внутрішню будову мас наша планета?
Запам'ятайте    
Розміри Землі:    
• Площа поверхні Землі -  510 млн км2
• Середній радіус - 6 371,1    км
• Екваторіальний діаметр -    - 12 756,5 км
• Довжина екватора - 40 тис. км    
Нагадаємо, що географічна оболонка - найбільший природний комплекс планети, що охоплює всю поверхню Землі, у якому взаємодіють літосфера, атмосфера, гідросфера та біосфера. Тобто, до її складу входять уся гідросфера й біосфера, верхні шари літосфери та нижні шари атмосфери (до озонового шару). Саме розміри Землі визначають розміри географічної оболонки та різноманітність природних процесів, що відбуваються в ній.
Рух Землі у космічному просторі. Земля - третя від Сонця планета Сонячної системи.
Земля, як і інші космічні тіла, рухається у просторі і здійснює:
1) рух навколо своєї осі;
2) рух навколо Сонця.
Повний оберт навколо своєї осі Земля здійснює за добу, тому його називають добовим. Такий рух спрямований проти годинникової стрілки, якщо дивитися з Північного полюса (мал. 5).
Період повного обертання Землі навколо своєї осі становить 23 години 56 хвилин 04 секунди. Умовно його приймають за 24 години, хоча служба точного часу контролює цей процес, і через відповідний час вносяться корективи до календаря.
Наслідки добового обертання Землі:
1) зміна дня і ночі;
2) добові ритми в життєдіяльності живих організмів;
3) сплющеність фігури планети з полюсів (полярне стиснення);
і) внутрішня будова у вигляді сфер, які оточують одна одну. Це пояснюється тим, що при обертанні первинної Землі її речовина розшарувалася: утворилося кулясте ядро, мантія навколо нього та земна кора;
5) наявність сили Коріоліса (поворотної сили, яка діє на тіла, що рухаються).
Проаналізуйте мал. 5 і пригадайте, при якому положенні Землі
відносно Сонця спостерігаються:
дні сонцестояння - 22 червня (літнє) і 22 грудня (зимове);
дні рівнодення - 21 березня (весняне) і 23 вересня (осіннє).
Тропіки. Паралелі 23*27" пн. ш. і 23°27' пд. ш. називають тропічними колами або просто тропіками. На кожному з них раз на рік полуденне Сонце буває в зеніті, тобто сонячне проміння падає прямовисно. У день літнього сонцестояння (22 червня) Сонце перебуває в зеніті над Північним тропіком, а в день зимового сонцестояння (22 грудня) -над Південним тропіком. Часто Північний тропік називають тропіком Рака, а Південний - тропіком Козерога.
Полярні кола. Паралелі 66°33* пн. ш. і 66*33' пд. ш. називають полярними колами. У Північній півкулі вдень зимового сонцестояння на північ від полярного кола Сонце не сходить (полярна ніч), а в день літнього сонцестояння не заходить (полярний день). Від полярних кіл у напрямку до полюсів тривалість полярних днів і ночей збільшується. На всіх широтах від полярних кіл до екватора щодоби відбзгвається зміна дня і ночі.
Повне обертання Землі навколо Сонця здійснюється за 365 діб 6 годин. Кожен четвертий рік є високосним і має 366 діб, у календарі такого року з'являється 29 лютого. Усе це є результатом додавання «зайвих» 6 годин кожного року, які об'єднуються раз на 4 роки у додаткову добу. При рухові Землі навколо Сонця важливе значення має нахил осі Землі. Кут її нахилу до площини орбіти становить 66° 33'. Вісь Землі постійно повернута в один і той самий бік, тому планета повернута до Сонця більше або Північною, або Південною півкулею (мал. 5). З цим пов'язані важливі природні процеси, а саме:
1) зміна пір року;
2) зміна висоти Сонця протягом року;
3) зміни тривалості дня і ночі;
4) наявність поясів освітлення (жаркий, що розташований між Північним і Південним тропікам; два помірні, що розташовані між тропіками і полярними колами; два холодних - між полярними колами і полюсами).
З Користуючись довідковими джерелами (довідники, Інтернет), дайте відповіді на запитання: чим пояснюються явища полярного дня та полярної ночі? Де вони спостерігаються?
Відлік часу. Кожен меридіан нашої планети має свій час, який відрізняється від часу іншого меридіана. Цс так званий сонячний або місцевий час.
Місцевим називають час на одному меридіані в даний момент. Використовувати місцевий час незручно, адже для цього потрібно переводити стрілки годинника на 4 хвилини назад або вперед, просуваючись на кожен градус довготи. Тому за міжнародними домовленостями були створені часові пояси. їх нараховується 24, від нульового по двадцять третій пояс.
На кожен часовий пояс припадає 15 градусів. Серединним меридіаном у нульовому часовому поясі є нульовий або Гринвіцький меридіан, у першому - 15-й меридіан, у другому - 30-й, у третьому - 45-й тощо (мал. 6).
Час у межах часового поясу називають поясним і визначається він за місцевим часом його серединного меридіана.
Часові пояси мають прямі межі лише в океанах, а на материках їх конфігурація узгоджена з кордонами держав та їх адміністративних одиниць.
Ще за часів Магеллана, членами експедицій якого здійснена перша навколосвітня подорож, було помічено розбіжність в один день у вахтових журналах, які вели моряки. Пізніше зрозуміли, що треба встановити лінію зміни дат. Наразі вона проведена по водах Північного Льодовитого та Тихого океанів, переважно на межі XII та XIII часових поясів по меридіану 180° (мал. 6).
Відлік часових поясів ведеться на схід від нульового часового поясу. Якщо в Лондоні 00 годин 00 хвилин (північ), то в Києві друга година ночі, у Пекіні восьма година ранку, а в Нью-Йорку лише 19:00, тобто там вчора, а не сьогодні.
Скориставшись картою «Часові пояси» на мол. 6, з 'ясуйте, в якому часовому поясі розташована наша країна?
Запам'ятайте
• За поясний час кожного часового поясу береться місцевий час центрального меридіана цього поясу.
• Відлік часу ведеться від нульового (Гринвіцького) меридіана.
• Ширина кожного часового поясу становить 15° довготи (360°: 24 = 15°).
• Доба починається з 180° меридіана.
Висновки
1. Земля має своєрідну форму, яку називають геоїдом.
2. Наслідками кулястої форми Землі є:
1) зменшення кута падіння сонячного проміння від екватора до полюсів і, відповідно, зменшення кількості сонячного тепла і світла, що надходить на поверхню Землі;
2) виникнення широтної зональності в географічній оболонці Землі.
3. Земля одночасно рухається навколо своєї осі та навколо Сонця.
4. Вісь обертання Землі нахилена до площини її орбіти під кутом 66° 33'.
5. Обертання Землі навколо своєї осі та навколо Сонця мають географічні наслідки.
6. Поверхня планети умовно поділена на часові пояси.
7. На межі XII таXIII часових поясів (меридіан 180°) знаходиться лінія зміни дат.
У пошуковому вікні програми «Google Планета Земля» задайте назву «Африка». Після відтворення цього материка на моніторі на верхній панелі програми увімкніть опцію «Показати, як падає сонячне світло на ландшафт». Користуючись часовою панеллю-«повзунком», що відкриється, прослідкуйте й прокоментуйте зміну освітлення сонячними променями Африки в різний час доби, який подано за так званим Всесвітнім скоординованим часом (Universal Coordinated Time, UTC) - сучасною версією середнього часу за Гринвічем. Зважте при цьому й на місцевий час у різних частинах африканського материка.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри