укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 3. Тканини і клітини
11:41
§ 3. Тканини і клітини

§ 3. Тканини і клітини

1. Рівні будови організму
Багато складних систем є багаторівневими. Розглянемо дещо далекий під зоології приклад.
Де ви живете? Ваша відповідь па це запитання буде різною залежно від її рівня. Держава обмежована кордоном. Її територія поділена на регіони, області, ті - на райони, землі окремих громад. Тож бачимо декілька рівнів організації (їх ще можна назнати рівнями будови). Ці рівні визначили люди, але багаторівневості можна було б навчитися і спостерігаючи за організмами.
Розглянемо ще один язик (мал, 12). Як бачите, язик має складну структуру. До його складу входять м'язи й смакові сосочки, що побудовані різними тинами тканин. Тканини тварин, у свою чергу, складаються з клітин і міжклітинної речовини. Нові клітини утворюються завдяки розмноженню (поділу) існуючих клітин.
Рівні будови тваринного організму відповідають рівням у будові рослин, тобто: організм - системи органів - органи - тканини - клітини.
Чи можна продовжити «вгору» або «вниз» цей перелік рівнів будови? Звичайно. Згадайте: організми є частинами популяцій, а до складу клітин входять органели.
2. Тканини тварин
Клітини тварин різноманітніші, ніж клітини інших груп організмів. Проте все їх різноманіття можна згрупувати в чотири групи (мол. 12, 13). Клітини епітеліальних тканин щільно прилягають одна до одної, утворюючи шари. Ці шари утворюють покриви тварин і вистилають їхні внутрішні порожнини, забезпечують захист організму й обмін речовин. Клітини тканин внутрішнього середовища зазвичай розташовані в добре розвиненій міжклітинній речовині. До цих тканин належать кістка, хрящ, сполучна тканина й навіть кров. Вони забезпечують опору та захист тіла, транспортування речовин, живлення інших тканин тощо.
М'язові тканини забезпечують рухи. Вони складаються з витягнутих клітин, що здатні зменшувати довжину - скорочуватися. Скороченням м'язів керують клітини нервової тканини, яка є основою нервової системи та входить до складу органів чуття. Завдяки витягнутим відросткам нервові клітини поєднуються одна з одною в мережі.
Які групи тканин входять до складу язика? Усі чотири. Основою язика є м'язи. Зовні язик укритий епітеліальною тканиною. Керують його рухами та беруть участь у розрізненні смаків клітини нервової тканини. Поживні речовини для тканин язика постачає кров, а сполучна тканина поєднує всі ці тканини в єдиний орган.
3. Клітини тварин
Клітина також є складною системою, що побудована з різних за своїми функціями частин. Пригадайте функції багатоклітинного організму (див. § 2): окремі складові тваринних клітин виконують подібні функції. Вони обмежують клітину, забезпечують рух, обмін речовин тощо, клітинам тварин нотрюнии досконалий апарат керування їхнім життям. Цю функцію (як і в рослин та грибів, див. § 1) виконує ядро.
Чим тваринна клітина відрізняється від рослинної? Як вам відомо, тварини гетеротрофи. Вони не можуть використати світло для виробляння потрібних їм поживних речовин. Це пов'язано з тим, що, на відміну від рослин, у клітинах тварин немає хлоропластів (мал. 14). У клітинах тварин немає і твердих клітинних оболонок, які мають рослини і гриби. Завдяки цьому їхні клітини можуть змінювати свою форму.
Ворухніть язиком. Які клітини змінювали при цьому свою форму? Форма клітин тварин здебільшого округла. Витягнута форма м'язових клітин є наслідком їхньої особливої функції - скорочення, що забезпечує рухи.
Ви можете уявити, що кожен із вас, усі інші відомі вам багатоклітинні тварини є найскладнішими поєднаннями багатьох тканин і безлічі клітин?
Жива природа є багаторівневою за своєю будовою. Нижче за організме-ний рівень містяться рівні систем органів, органів, тканин, клітин та органел. Тканини тварин утворені розташованими поруч подібними клітинами та речовинами, які ці клітини виділяють навколо себе. За виконання функцій клітин відповідають їхні органели.
Рівні будови живих систем; тканини; клітини; органели; епітеліальні, м'язові, нервові тканини та тканини внутрішнього середовища; ядро клітини.
1. Наведіть приклади відомих вам багаторівневих систем. Як ви вважаєте, чому вони побудовані саме так?
2. Клітини епітелію щільно притиснуті одна до одної; м'язові клітини витягнуті в тяжі; нервові клітини мають витягнуті відростки; клітини тканин внутрішнього середовища розкидані в міжклітинній речовині. Як ці особливості клітин пов'язані з функціями тканин, до складу яких вони входять?
З*. У тварин відомо чотири основні типи тканин і кілька десятків або сотень їхніх різновидів. Ці типи утворюють декілька сотень різновидів клітин. Завдяки чому з цієї кількості різновидів клітин і тканин може утворитися більш як за мільйон видів тварин?
Походження евкаріотичних клітин
Ви знаєте, що клітини можуть бути без'ядерними, прокаріотичними та ядерними, евкаріотичними. Прокаріотичні клітини більш давні. А як виникли евкаріотичні клітини? Завдяки ендосимбіозу: взаємовигідному мешканню одних організмів усередині інших.
Ще на початку історії життя в ендосимбіоз вступали різні прокаріотичні (бактеріальні) клітини. Одні бактерії оселялись у клітинах інших бактерій, ставали їхніми ендосимбіонтами, а згодом перетворилися на органели, що вже не могли існувати окремо. Так виникли евкаріотичні клітини — клітини тварин, рослин і грибів. Предки рослин отримали ендо-симбіонтів-ціанобактерій, нащадки яких перетворилися на хлоропласти. Ті організми, від яких походять тварини та гриби, відокремилися раніше і хлоропластів не отримали (мал. 15).

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я