укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 40. Географічне положення, дослідження та освоєння Євразії
12:26
§ 40. Географічне положення, дослідження та освоєння Євразії

§ 40. Географічне положення, дослідження та освоєння Євразії

1. Чому саме на цьому материку:
• найвищі гірські системи планети?
• найбагатші поклади основних корисних копалин?
• значні території поширення багаторічної мерзлоти?
• є всі кліматичні пояси та основні природні зони планети?
2. Чому природа материка більше подібна до природи Північної Америки, а не південних материків?
3. Чому на території Євразії проживає більшість населення Землі?
Євразія - найбільший масив суходолу. Вона відрізняється від інших передусім своїми розмірами та багатством природних комплексів. Цей материк займає третину суходолу. На ньому мешкають більшість жителів Землі.
Запам'ятайте
• Євразія - найбільший на Землі материк, що включає в себе дві частини світу - Європу та Азію.
• На території материка знаходяться найвища вершина і найглибша западина світу.
• Основа материка складається з багатьох платформ: Східноєвропейської, Сибірської, Туранської та ін.
• На материку є практично всі види корисних копалин.
• Кліматичні умови Євразії найрізноманітніші, тут змінюють один одного всі кліматичні пояси світу.
• На території материка знаходиться полюс холоду Північної півкулі (селище Оймякон).
• Природні зони змінюються від арктичних пустель на півночі до вологих екваторіальних лісів на півдні.
• Це найбільш населений материк (близько 5 млрд осіб).
• В Євразії розташовані найбільші за площею (Росія) та за кількістю населення (Китай, Індія) держави світу.
Визначіть, які протоки відокремлюють Євразію від інших материків.
Географічне положення. Континентальна частина Євразії повністю розташовується у Північній півкулі і переважно у Східній півкулі. Вона має велику протяжність як з півночі на південь, так і з заходу на схід. Материк займає 1/3 суходолу Землі. На його території проживає майже 3/4 населення земної кулі. Тут знаходяться найвищі гори і найглибші западини. Площа Євразії разом з її островами становить 54,6 млн км2. Дві частини світу, Європа і Азія, лежать у межах величезного материка. 4/5 території належить Азії і 1/5 - Європі. У зв'язку з тим що поділ материка на Європу і Азію виник історично і з фізико-географічної точки зору є умовним, то й кордон між цими частинами світу має умовне значення. Він проходить по східному схилу Уральських гір (приблизно по 60е сх. д.), по річці Ембі, північному узбережжю Каспійського моря і Кумо-Маницькій западині. Далі Азію і Європу розділяють Азовське і Чорне моря та протоки, що з'єднують Чорне, Мармурове та Середземне моря.
Євразія зв'язана з Африкою вузьким Сусцьким перешийком, через який прокладено канал. Від Північної Америки Євразія відокремлена вузькою Беринговою протокою.
На просторах Євразії знаходиться найвища вершина земної кулі -Джомолунгма і найглибша западина на суходолі - Мертве морс. Материк знаходиться у всіх природних зонах Північної півкулі: на півночі розташовуються арктичні пустелі, а на півдні - вологі екваторіальні ліси. Помірні широти займають більшу його частину.
Берегова лінія. Оксани, що омивають Євразію, утворюють біля її берегів численні моря, затоки і протоки. Берегова лінія дуже розчленована на заході і сході материка. Внутрішні моря Атлантичного океану відгороджені ланцюгами островів або затиснуті між материковими ділянками Євразії та Африки. Моря Індійського та Північного Льодовитого океанів слабко врізаються в сушу.
Вплив Тихого та Індійського океанів і їх морів на внутрішні частини материка проявляється слабко через велику протяжність материка з півночі на південь та із заходу на схід та високі гірські масиви, розташовані на півдні і на південному заході.
Могутня Північноатлантична течія (продовження Гольфстріму) Атлантичного океан}' несе до берегів Європи із тропічних широт теплі води, у результаті чого моря біля західних і північно-західних берегів не замерзають. На материковій обмілині розташовані великі острови Великобританія та Ірландія, що відокремились від материка внаслідок опускання і затоплення суші. їх відділяє від Євразії протока Ла-Манш. Вузькі протоки з'єднують Північне морс з неглибоким й опрісненим Балтійським морем. На заході материка виділяється великий за розмірами Скандинавський півострів, менший півострів Ютландія, на південному заході - Піренейський, Апсннінський, Балканський, Кримський півострови. Південну Європу і Південно-Західну Азію омивають внутрішні моря - Середземне і Чорне. Проникнення холодних глибинних вод океану в Середземне морс обмежене підводним порогом, який проходить через вузьку Ґібралтарську протоку. Тому його води теплі протягом усього року. У Середземному морі розташовані такі великі острови, як Корсика, Сицилія, Сардинія. Через протоку Дарданелли, невелике Мармурове море і протоку Босфор Середземне морс з'єднується з Чорним.
Серед великих північних островів виділяються Нова Земля, Ісландія, архіпелаги Земля Франца-Йосифа, Шпіцберген, Північна Земля та Новосибірські острови.
З півдня вздовж берегів Євразії у Тихому океані проходить тепла течія Куросіо. Зустрічаючись із холодною Курильською течією, вона повертає на північний схід. На південному заході глибоко в сушу вклинюється Червоне морс, що відділяє Євразію від Африки.
Дослідження материка. Європа та Азія належать до Старого Світ}', тому окремі їх ділянки були здавна добре вивчені. Європа й Азія були позначені на стародавній карті Птолемея, а пізніше на середньовічних картах Мсркатора та глобусі Бсгайма.
Давні греки Азією називали всі території, що лежали на схід від Греції, а вже пізніше умовна межа між двома частинами світу пролягала по Дніпру, далі по Волзі, Уралу, Ембі.
З давніх-давен територією Євразії здійснювалися сміливі подорожі. У ХНІ ст. венеціанський купець Марко Поло побував у Китаї.
Середньовічна Європа привертала увагу арабських дослідників, зокрема Ібн Баттути. Наукові дослідження Азії починаються з XVIII ст. У цей період організовуються Північна і Камчатська експедиції, під час яких вивчаються заполярні райони. Тривалий час досліджував простори Азії Микола Пржсвальський. Він здійснив п'ять великих експедицій, переважно Центральною Азією. М. Пржсвальський відкрив блукаюче озеро Лобнор, досяг витоку річки Хуанхе, відкрив для європейців багато нових видів рослин і тварин, зокрема: кінь Пржсвальського, азіатський верблюд, ведмідь. Пізніше видатні географи А. Гумбольдт, П. Врангель, К. Арсеньєв, П. Ссмснов-Тян-Шанський, I. Чсрський, В. Обручев та ін. вивчали природні умови, склали карти малодосліджених куточків Євразії (див. мал. 110).
Однак і сьогодні в Азії багато малодосліджсних куточків. Зокрема, цс стосується гірських масивів Каракорум та Гіндукуш.
Підготуйте розповіді про дослідження М. Пржевапьського та І. Черського.
Висновки
Євразія - найбільший материк, що становить третину світового суходолу і включає в себе дві частини світу.
Берегова лінія материка розчленована на заході та сході материка, вона утворює багато півостровів.
Незважаючи на те що Європа й Азія здавна були заселені, внутрішні простори Азії були досліджені лише в XIX ст.
1. Опишіть берегову лінію Євразії.
2. Назвіть півострови Атлантичного узбережжя.
3. Чим відрізняється берегова лінія материка на заході та сході?
На півострові Мала Азія знаходиться крайня західна точка Азії, це мис Баба. У перекладі з турецької мови це означає «батько». У Євразії є й інші дивні назви: Папа - місто в Угорщині, Мама - місто та ліва притока річки Вітім (Росія), Брати - острови біля південного узбережжя півострова Індокитай (В'єтнам) та Сестра - річка в Росії.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі