укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 41. Геологічна будова материка. Зони вулканізму
12:32
§ 41. Геологічна будова материка. Зони вулканізму

§ 41. Геологічна будова материка. Зони вулканізму

Які найбільші вулкани на території Євразії та прилеглих островах вам відомі?Як пов 'язані зони землетрусів із Альпійсько-гімалайським поясом?
Геологічна будова. Геологічна будова Євразії дуже складна, порівняно з іншими материками. Основу материка утворюють давні докембрійські платформи: Східноєвропейська, Сибірська, Південнокитайська - вони стали основою материка після розколу Лавразії. А Індостанська та Аравійська платформи приєдналися з півдня, вони є уламками Гондвани.
У межах платформи виділяють підвищені ділянки виходу на поверхню фундаменту платформи - щити. У межах Східноєвропейської платформи виділяють Балтійський та Український щити. На щитах давній фундамент платформи виходить на поверхню. Іноді утворюються цілі системи щитів. В Азії цс Аравійська та Китайсько-Корейська (Синійська) система щитів. Таким чином, Євразія займає не тільки всю Євразійську літосферну плиту, а й частину іншої - Індо-Австралійської.
Уздовж лінії зіткнення цих плит земна кора зім'ята у складки - там утворився Альпійсько-Гімалайський складчастий пояс. Уздовж східного узбережжя материка простягнувся інший складчастий пояс -Тихоокеанський, що виник на межі контакту Євразійської та Тихоокеанської літосферних плит. Різні за віком складчасті області з'єднують давні платформи - Східноєвропейську, Сибірську, Південнокитайську; і молоді -Західносибірськ)', Туранську, що лежать в основі Євразії. Платформи є відносно стійкими ділянками земної кори, проте й вони зазнають повільних вертикальних рухів.
Процеси горотворення. Зони вулканізму. Утворення гір відбувається на більш рухомих ділянках земної кори і супроводжується землетрусами. Процеси горотворення, що стались у більш пізній геологічний час, залишили по собі гори, які називають старими або давніми. В окремих ділянках материка збереглися структури кадедонської складчастості (Скандинавські гори) та північні острови (Великобританія). Області герцинської складчастості є в Західній Європі, на півдні Сибір)', у Тянь-Шані.
За допомогою карт навчального атласу визначіть приблизний вік - Скандинавських гір та Тянь-Шаню.
У кайнозойську еру почалися процеси горотворення, що тривають і досі. Найактивніше процеси горотворення відбуваються в межах Альпійсько-гімалайського складчастого поясу, який виник на межі контакту літосферних плит. Тому гори, що виникли в цьому поясі, розташовуються не на окраїнах уздовж узбережжя, як на інших материках, а у внутрішніх і південних частинах Євразії. Тривають процеси горотворення і в межах Тихоокеанського складчастого поясу.
Переважна більшість землетрусів на Землі відбувається на території Євразії у гігантських поясах гір нової складчастості. У межах Тихооксанічного складчастого поясу особливо часто спостерігаються землетруси на Японських і Філіппінських островах. Значну руйнівну силу мав землетрус 2011 р. в Японії. Європсйсько-Азійський сейсмічний пояс проходить по південній частині Євразії і збігається з Альпійсько-гімалайським поясом складчастих гір.
На території Євразії знаходиться багато діючих вулканів. Вони також пов'язані з процесами горотворення і розташовані там, де в земній корі утворюються тріщини. Такі території називаються зонами вулканізму, або сейсмічними зонами. Особливо багато вулканів у Тихоокеанському сейсмічному поясі, що називається «Тихоокеанським вогняним кільцем».
Найбільший діючий вулкан Євразії - Ключсвська Сопка на півострові Камчатка, його висота - 4688 м.
Під час найсильнішого у пам'яті людства виверження вулкану Кракатау (Великі Зондскі острови, Індонезія) 1883 р. виник вибух гігантської сили, і від острова, на якому знаходився вулкан, залишився лише невеликий уламок. Величезна хмара пилу піднялася на висот}' 80 км, і протягом кількох років у багатьох місцях земної кулі було видно червоні зірки - відображення сонячних променів у цих хмарах. Під час виверження Кракатау загинуло кілька тисяч людей.
Є діючі вулкани і в Альпійсько-Гімалайському поясі складчастості. У Середземномор'ї розташований найвищий вулкан Європи -- Етна і єдиний діючий на материковій Європі вулкан Всзувій. Біля Апеннінського півострова знаходиться діючий острів-вулкан Стромболі. На Камчатці та в Ісландії є гейзери. £ Поясніть причини виникнення вулканів?
Наслідком процесів вулканізму є не лише підвищена сейсмічна активність - землетруси, а й руйнівні морські хвилі - щнамі.
Висновки
1. В основі материка Євразія лежать давні платформы ділянки.
2. Процеси горотворення тривають і до сьогодні в районі Альпійсько-гімалайського та Тихоокеанського складчастих поясів.
3. Ключевська Сопка - найбільший діючий вулкан Євразії.
1. Чому більшість землетрусів відбувається у Євразії?
2. Що таке «Тихоокеанське вогняне кільце»?
3. Знайдіть на карті вулкан Кракатау та підготуйте розповідь про нього.
Для допитливих
Слово «цунамі» не даремно має японське походження. Ось сумна статистика найстрахітливіших цунамі в Японії:
1293 р. - 23 000 загиблих;
1498 р. - 26 000 загиблих
1707 р. - ЗО 000 загиблих
1771 р. - 13 000 загиблих
1896 р. - 27 000 загиблих
2011 р. - 15 870 загиблих.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови