укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 41. Напад і захист
14:03
§ 41. Напад і захист

§ 41. Напад і захист

1. «Гонка озброєнь» між хижаками та жертвами
Ви ознайомилися з еволюцією способів руху тварин. Однак поза увагою залишилося важливе питання: чому в еволюції тварин крок за кроком відбувається вдосконалення їхніх способів руху? Тиаринам необхідно досконало рухатися для того, щоб здобути їжу й не стати чиєюсь жертвою. Між хижаками та їхніми жертвами відбувається безперервна «гонка озброєнь». Хижаки вдосконалюють засоби нападу та полювання, жертви - способи захисту від хижаків.
Багато ознак, що є віддзеркаленням взаємодії хижаків і їхніх жертв, пов'язані з удосконаленням способів руху. Найчастіше перемогу отримує більш швидкий організм. Наприклад, і гепард, і газель належать до найшвидших тварин (мал. 263). Це є наслідком постійних змагань представників цих двох видів.
Проте успіх пов'язаний не лише зі швидкістю. Велике значення має маневреність, швидкість реакції, якість керування рухами. У змаганні морського лева з білою акулою перевага у швидкості та силі - на боці акули. Але завдяки своїй швидкості реакції представник ссавців має шанси вижити навіть під час нападу найжахливішої сучасної риби (мал. 264). 
2. Видозміни зовнішнього вигляду
Ще однією можливою запорукою успіху і хижака, і жертви є непомітність. Якщо жертва не помітить хижака, він наблизиться до неї настільки, що швидко її схопить. Якщо жертва буде непомітною для хижака, вона не зазнає нападу. Те, що і гепард, і газель забарвлені в кольори савани, де вони живуть, - не випадковість. Іноді маскування вражає уяву (мая. 265, 266). У цьому разі захисне забарвлення поєднується з видозмінами форми тіла. Але не завжди забарвлення робить тварин непомітними.
Попереджувальне забарвлення є характерним для тварин, що захищені отрутою або неприємним смаком (див. мал. 76, 237). Досить часто декілька видів мають характерні ознаки, що попереджують про їх засоби захисту. Бджоли, оси та джмелі мають характерне забарвлення з чорних і жовтих смуг, яке попереджає про їх отруйне жало. Утім, нічим не озброєні мухи дзюрчалки мають подібне забарвлення, яке надає їм певного захисту (див. мал. 255).
Відлякувальне забарвлення або відля-кувальна поведінка використовуються, щоб залякати можливого хижака (мол. 267). Нічний метелик, що сидить на стовбурі дерева, розкриває крила, демонструючи великі «очі». Сіра ропуха, що побачила вужа, роздувається, щоб здаватися більшою, ніж вона є (мол. 268).
3. Перешкоди для хижаків
Чи може жертва захиститися від хижака, якщо він її виявив та може напасти? Звісно, так. Тварини (як, між іншим, і рослини) можуть зробити себе непридатними для споживання хижаком. Є декілька способів пристосувань, що можуть забезпечити такий результат. Ви вже знаєте, що тварини можуть бути отруйними або мати неприємний смак. Вони можуть бути вкриті панциром, як черепахи (див. мол. 252), або голками, як їжаки й дикобрази (мал. 269).
Водночас, досить багато жертв застосовує активну оборону. В окремих випадках спротив жертви може завдати значних пошкоджень хижаку (мал. 270). Особливо це стосується тих жертв, які живуть групами та можуть боронитися сумісно. До речі, досить часто на таких жертв полюють зграйні хижаки. У разі таких групових зіткнень перемога може дістатися тій групі, у якій взаємодія між особинами буде більш налагодженою. Кожен спосіб боротьби має свої недоліки. У Південній Америці та Ґренландії мешкають вівцебики - великі жуйні парнопалі. На них полюють полярні вовки. У разі нападу вовків вівцебики групуються й утворюють коло, усередині якого ховається молодь (мал. 271). Удар рогом або копитом вівцебика може бути смертельним для вовка. Цей уроджений спосіб захисту вівцебиків допомагає їм протистояти вовкам, але виявився згубним у захисті від мисливців з вогнепальною зброєю. Якщо людина вбиває одного бика, інші не допускають її до загиблого, доки мисливець не переб'є все стадо.
«Гонка озброєнь» між хижаками та жертвами є важливою причиною еволюційного вдосконалення тварин. І хижаки, і жертви можуть застосувати маскування, а в деяких випадках - полювати або боронитися від хижаків групою.
«Гонка озброєнь»; захисне, попереджувальне та відлякувальне забарвлення.
1. Поясніть відмінність між захисним, попереджувальним і відлякувальним забарвленням.
2. Вівцебики населяли Америку та Євразію в часи мамонтів і збереглися до нашого часу. Однак в останні два століття їхня чисельність різко скоротилася. Цей вид перебував на межі зникнення; останніми десятиріччями його почали охороняти й розселяти. Чому ж скорочувалася чисельність цього виду?
3. Наведіть відомі вам приклади пристосувань хижаків до нападів на їх жертв. Як жертви можуть протистояти таким нападам?
4*. Хто в протистоянні хижака й жертви є більш пристосованим до нього? Урахуйте, що більшість газелей (див. мал. 263) рано чи пізно загине в зубах хижака, а будь-який дорослий гепард за своє життя вполює багатьох газелей або інших жертв.
Роги, кігті та копита
У ссавців виникають особливі органи, які часто пов'язані з протистоянням між хижаками та їх жертвами (хоча використовуються і в інших цілях). Роги в копитних ссавців можуть використовуватися для захисту, а також для турнірних двобоїв між представниками одного виду. Є два головні типи рогів (мал. 272). В оленів роги кісткові, більш або менш розгалужені. Кожного року вони виростають під шаром шкіри. З часом шкіра відмирає, і кістка рогів оголяється. У певному сезоні роги відпадають, аби вирости знову. У родини порожнисторогих (або бикових), до якої належать бики, козли, барани, антилопи тощо, роги нерозгалужені й не відпадають. Вони утворені роговою (білковою) оболонкою, що «вдягнена» на кісткову основу.
Рогові чохли утворюються і на пальцях багатьох ссавців (мал. 273). Залежно від їх форми вони називаються кігтями, нігтями або копитами. Кігті ссавців подібні до кігтів у рептилій і птахів, вони мають загострену та досить часто зігнуту форму. Нігті - це сплющені рогові пластинки, що характерні для багатьох приматів, зокрема й людини. Копита - рогові покриви, що охоплюють пальці знизу та з боків. Вони захищають кінці пальців і сприяють швидкому бігу.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України