укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 42. Корисні копалини та особливості їх розташування
12:34
§ 42. Корисні копалини та особливості їх розташування

§ 42. Корисні копалини та особливості їх розташування

Спробуйте пояснити, чому в горах немає родовищ нафти і природного газу, але є родовища руд кольорових металів.
На які корисні копалини багата Україна?
Які родовища є значними в межах Євразії та всієї земної кулі?
Різноманітність корисних копалин материка. Євразія дуже багата на різноманітні корисні копалини. На її території є величезні родовища кам'яного вугілля, нафти, природного газу. Значні запаси руд чорних і кольорових металів. Немало місць, де добувають золото і коштовне каміння.
Різноманітність мінеральних багатств материка пояснюється складною будовою земної кори Євразії. На території материка зустрічаються практично всі різновиди корисних копалин планети. І не дивно, адже Євразія - найбільший масив суходолу.
Родовища паливних корисних копалин. Родовища кам'яного вугілля на території Євразії знаходяться в передгірських низовинах палеозойської доби: це Донецький басейн в Україні та Карагандинський в Казахстані, Печорський в Росії, Рурський в Німеччині та ін. На території Східної та Південної Азії найбільші басейни вугілля відкриті у межах Індостанської і Швденнокитайської платформ. У Сибіру розташовані величезні кам'яновугільний Кузнсцький та буро-вугільний Кансько-Ачинський басейни.
За запасами нафти і природного газу - як правило, розташованих у прогинах земної кори і заповнених осадовими породами, - Євразія переважає всі інші материки. Два найбільші нафтогазоносні басейни на Землі розташовані на Месопотамській і Західносибірській низовинах. У районі Перської затоки розташоване найбільше у світі родовище нафти - Гавар.
Порівняйте карту «Корисні копалини» та «Фізичну карту». Визначіть, яким елементам рельєфу відповідають нафтові та газові родовища? Чому?
Родовища рудних корисних копалин. Родовища різних руд пов'язані з магматичними і метаморфічними гірськими породами. Більша їх частина знаходиться у кристалічному фундаменті давніх платформ, а також там, де в гірських хребтах на поверхню виходять магматичні та метаморфічні породи.
Світове значення мають залізні руди Курської магнітної аномалії (KM А), Криворізького і Лотарингського басейнів залізних руд, марганцевий Нікопольський басейн, залізні руди Індостану і Північно-Західного Китаю.
Через Південний Китай, півострови Індокитай і Малакка та острови Малайського архіпелагу смугою тягнуться родовища руд кольорових металів, таких як олово, вольфрам, утворюючи так званий олов'яно-вольфрамовий пояс. В азійській частині материка зустрічається золото. На Уралі відомі родовища кольорових металів, у складчастих горах на півночі та півдні Європи є поклади поліметалів, ртуті, алюмінієвих і уранових руд.
Нерудні корисні копалини. Родовища кухонної і калійних солей утворилися в мілководних басейнах - озерах і неглибоких морях - шляхом випаровування солоних вод цих басейнів. Іранське нагір'я має багатющі запаси сірки. На півострові Індостан, острові Шрі-Ланка є родовища алмазів та різноманітного коштовного каміння - синіх сапфірів, червоних рубінів.
1. Євразія багата на різноманітні корисні копалини.
2. У районі Перської затоки знаходяться найбільші родовища нафти і серед них - Гавар.
3. Світове значення мають запаси залізних руд Курської магнітної аномалії, Криворізького та Лотарингського басейнів.
1. Нанесіть на контурну карту та підпишіть найбільші родовища корисних копалин.
2. До яких тектонічних структур приурочені родовища: а) нафти; б) кам'яного вугілля; в) залізної руди; г) бокситів?
3. Де на території материка є родовища кухонної та калійних солей?
• Основним багатством Малайзії є олов'яні руди. Країна посідає перше місце у світі за видобутком цієї сировини (третина світового видобутку).
• Найбільший у світі ювелірний сапфір знайдено також на території Південно-Східної Азії - у М'янмі. Його первинна вага становила 12,6 кг.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови