укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 42. Подразливість. Органи чуттів
13:16
§ 42. Подразливість. Органи чуттів

§ 42. Подразливість. Органи чуттів

Тваринний організм - це відкрита система, яка отримує інформацію з оточуючого середовища. Інформація необхідна тваринам для орієнтації в навколишньому середовищі, добування їжі, уникнення небезпеки, пошуку особин протилежної статі.
Вона надходить до організму у вигляді різноманітних подразників.
Подразливість. Подразники. Однією з основних властивостей живих організмів є подразливість (збудження).
Подразливість - це властивість клітин організму активно змінювати свою життєдіяльність під впливом зовнішніх факторів (подразників).
Подразливість зумовлює здатність організму
пристосовуватись до мінливих умов існування. На організм тварини постійно діють зовнішні чинники - подразники.
За природою подразники бувають:
- фізичні (температура, тиск, світло, звук, дотик, електричний струм, магнітне поле та інші);
- хімічні (речовини їжі, гормони, продукти обміну речовин, кислоти, луги тощо);
- змішаної природи (зміна осмотичного тиску, зміна рН середовища).
Дія подразника на організм називається подразненням.
В результаті подразнення в тканинах організму виникає збудження. Це - складний фізіологічний процес, що виникає у збудженій тканині (нервова, м'язова, залозиста) внаслідок дії подразника.
Організм відповідає на збудження певною поведінкою або діяльністю (рухом, зміною життєдіяльності тощо).У більшості тварин ця відповідь відбувається за допомогою нервової системи.
Види рецепторів. Більшу частину всієї інформації організм тварини одержує за допомогою рецепторів (від лат. "рецептор" -той, що сприймає). Це особливі чутливі клітини, які є у всіх тканинах організму.
Окремі рецептори чутливі тільки до конкретних видів подразників. Наприклад, фоторецептори - сприймають світлові подразники; терморецепторы - термічні подразники (тепло, холод); хеморецептори - хімічні подразники (смак, запах). Частина цих рецепторів зосереджена в спеціальних органах: на язиці - рецептори смаку, в носі - рецептори нюху, у вусі - рецептори слуху тощо. Ці органи називають органами чуттів. Вони пов'язані з нервовою системою.
Органи чуттів. Світ тварини визначається її відчуттями. Часто переважну роль відіграє якийсь один орган чуття, але й інші безперервно надсилають господарю лавину інформації.
Орган зору. Інформацію про світло сприймають навіть одноклітинні організми (евглена зелена, хламідомонада). Цим примітивним організмам властивий рух в бік світла. У багатоклітинних тварин, наприклад, у червів та молюсків, зорова чутливість зосереджена в певних місцях - зорових плямках. У більш високоорганізованих тварин світлочутливі структури ускладнюються і на найвищому рівні свого розвитку являють собою чудові прилади - очі, які створюють зображення. Добре розвинені очі у членистоногих і хребетних. Очі цих тварин відрізняються своєю будовою.
Орган слуху забезпечує сприймання звукових коливань. У різних груп тварин цей орган відрізняється будовою і місцем розташування на тілі. За допомогою слуху тварини спілкуються між собою, орієнтуються в просторі, відшукують їжу, сприймають відбиті звукові хвилі (кажани, дельфіни, деякі птахи). У хребетних тварин органом слуху є вухо. Будова вуха у тварин ускладнюється з виходом їх на сушу.
Орган смаку сприймає хімічні подразники, пов'язані із смаковими властивостями речовин. У тварин смакові рецептори або розкидані по всьому тілу (у придонних риб), або зосереджені, в основаному в ротовій порожнині (у наземних тварин).
Орган нюху часто сприймає ті ж самі хімічні подразники, що і орган смаку. Але сприймання смаку відбувається у вологому середовищі, а сприймання запаху у повітряному. Нюх має одне з найважливіших значень в житті тварин.
Органи дотику. Деякі рецептори розміщені не в окремих органах, а розкидані по всьому тілу. Так, рецептори шкіри сприймають дотикові подразнення, терморецептори відрізняють тепло від холоду. До органів дотику належать відомі вам вібриси ссавців (мал, 145). Вони дозволяють тваринам орієнтуватися в темряві, ухилятися від перешкод, навіть не торкаючись їх волосинками, лише відчуваючи найменші зміни повітряних потоків. Так кішка за допомогою чутливих вібрисів обстежує предмети.
Органи рівноваги формуються І у всіх тварин під дією сил земного тяжіння. За допомогою них організм розрізняє своє
положення у просторі. Орган рівноваги у ссавців представлений вестибулярним апаратом, що розташований у внутрішньому вусі. Так, наприклад, кініки можуть сміливо пересуватись по дахам, заборам, гілкам дерев. В разі падіння вони можуть рефлекторно зайняти таке положення в просторі, яке потрібне для приземлення на лапи (мал. 150).
Живі організми можуть також сприймати електричні і магнітні подразники. Тваринам
допомагають орієнтуватися у воді слабкі електричні розряди. Завдяки їм акули і скати шукають свою здобич. Здобич, у свою чергу, виробляє такі розряди і відчуває наближення хижаків. Крім того, електричні розряди служать засобом комунікації між особинами.
Багато тварин реагують на магнітні поля (птахи під час перельотів до вирію). Але до цього часу невідомо, як організм сприймає магнітні подразнення (мал. 151).
Розвиток органів чуттів сприяв ускладненню і вдосконаленню пристосувань організмів до умов зовнішнього середовища. Підтвердженням цього є те, що органи слуху, зору, нюху та ін. у тварин знаходяться в різних місцях тіла і мають різне походження.
Однією з основних властивостей живих організмів є подразливість, яка зумовлює здатність організму пристосовуватись до мінливих умов існування. На організм тварини постійно діють зовнішні чинники -подразники. Тварина сприймає подразники за допомогою рецепторів, що зосереджені в спеціальних органах чуттів.
1. Як тварини отримують інформацію з довкілля? 2. Що таке подразливість і чим вони відрізняється від подразнення? 3. Які види подразників діють на організм з зовнішнього середовища? 4. Назвіть види рецепторів тваринного організму. 5. Перелічить органи чуттів тварин. Наведіть приклади. 6. Що таке вестибулярний апарат та його значення в життєдіяльності тварин?
1. З якою системою органів тісно пов'язані органи чуттів тварин? 2. Поміркуйте, які органи чуттів найкраще розвинені у кішки, миші, орла та сови? Відповідь обґрунтуйте.
Лабораторне дослідження
Мета: вивчити реакцій тварин на різні подразники та ознайомитися з органами чуттів тварин.
Прилади та матеріали: живий об'єкт - кіт або собака.
Хід роботи
1. В домашніх умовах спостерігайте за життєдіяльністю вашого домашнього улюбленця - кішки або собаки.
2. Які органи чуттів має ваша тварина?
3. Спостерігайте за органом зору вашої тварини. Які подразники сприймає око? Спостерігайте як впливає на вашу тварину яскраве світло? Чи бачить вона однаково добре вдень і вночі? Чи є у котів чи собак кольоровий зір? Проведіть експеримент, що доводить це. Чи є сенс придбати для вашого улюбленця кольорові іграшки? Які особливості зору ссавця порівняно з іншими хребетними тваринами?
3. Як у вашої тварини розвинений нюх? Які подразники сприймає ніс? Спостерігайте її реакцію на різноманітні запахи. Яке значення в житті кішки чи собаки має нюх?
4. Спостерігайте за слухом вашої тварини. Які подразники сприймає вухо? Проведіть прості досліди з впливу різноманітних звуків на тварину. Які звуки приємні для неї, а які тварину лякають? Яку музику краще сприймає ваш домашній улюбленець (класичну, народну, рок)? Зробіть висновок про ступінь розвитку слуху у кішки чи собаки та його значення в їхньому житті.
5. Розгляньте вібриси кішки чи собаки. Які подразники сприймає цей орган. Доторкніться до вібрисів тварини та спостерігайте її реакцію. Яке значення мають вібриси в житті ссавців?
Зробіть загальний висновок про те, які органи чуття вашої тварини розвинені найкраще, а які слабкіше. Відповідь обґрунтуйте.
Для допитливих
У акул є особливі рецептори, чутливі до електрики, причому їх чутливість складає близько 0,005 мікровольт/см (напруга звичайної батарейки в сотні мільйонів разів більша). Це дозволяє визначити здобич, наприклад, рибу, що зарилася в пісок, по її електричному полю.
Морська зірка має світлочутливі клітини на кінцівках ("променях"). Якщо посвітити на її "промінь", наприклад, ліхтариком, він почне рухатися.
Краб має особливі волоски на клішнях і на тілі, що дозволяють визначати напрям течії води.
У бджіл є кільце з окису заліза навколо черевця, що дозволяє визначати магнітні поля - це використовується для визначення сторін світу.
Цвіркун чує за допомогою лапок. На передніх лапках знаходиться чутлива до звуку мембрана.
Коник має особливі волоски по усьому тілу, для визначення напряму руху повітря.
Качкодзьоб має вимірника електричної напруги на дзьобі з чутливістю 0,05 мікровольт.
Мурашки можуть відчувати рух під шаром землі в 5 см.
Змії мають між очима спеціальний орган, що складається з 7 000 нервових закінчень та дозволяє уловити різницю температур в 0,002"С. Це допомагає змії відчути мишу на відстані 40 см. Знамениті дудочки заклиначів змії не чують (адже у них немає вух!), а відчувають! Звук передається до середнього вуха через кістки.
Серед домашніх тварин у кішки найбільші очі відносно розмірів тіла. Вони розташовані на голові так, що обидва ока дивляться в одному напрямі, тому, як більшість хижаків, кішки володіють стереоскопічним зором, що дозволяє точно визначати відстань до предмета спостереження.
Чутливі вібриси кішки показують настрій тварини: спрямовані вперед вуси вказують на цікавість або приязність, в той час як агресивна кішка притискує вуси до морди. 
Міні-проскт.
Як бачать тварини.
Міні-проскт.
Як тварини визначають напрям руху.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології