укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 43. Нервова система тварин
13:23
§ 43. Нервова система тварин

§ 43. Нервова система тварин

Нервова система керує процесами тваринного організму. Вона забезпечує правильну орієнтацію організму в просторі, здійснює зв'язок його із зовнішнім середовищем, узгоджує і регулює діяльність всіх органів і систем. За допомогою нервової системи тварини здатні пристосовуватися до змін умов середовища існування. Нервова система поєднує, узгоджує і регулює діяльність органів та їх систем, зумовлює оптимальне функціонування всього організму тварини.
Типи нервової системи. У різних тварин нервова система має різну будову. Всі елементи нервової системи побудовані з нервової тканини, будову якої ви вже вивчили. Пригадайте будову нервової тканини та нервових клітин. Структурною одиницею нервової тканини є нервова клітина - нейрон. Він має вигляд клітини зірчастої форми з відростками. Довгий ниткоподібний відросток нейрону називають аксоном, а короткі, сильно розгалужені - дендритами. У кожного нейрона лише один аксон, але багато дендритів (мал. 152).
Нервова тканина, як ви знаєте, складається з нервових клітин (нейронів) та міжклітинної речовини (нейроглії).
Нервова система буває трьох типів: сітчаста (дифузна), вузлова (гангліозна) та трубчаста. Сітчаста {дифузна) нервова система найпримітивніша та являє собою сітчасте сполучення розкиданих по тілу нервових клітин (у кишковопорожнинних) .
У таких тварин, як черви, павуки та комахи нервова система вузлового (гангліозного) типу і представлена потовщеними нервовими вузлами
(гангліями), які виконують функцію примітивного мозку. Від цих нервових вузлів відходять нервові стовбури, а від них до тіла - нерви.
Хребетні тварини мають трубчасту нервову
систему, більш складну за будовою, яка має вигляд трубки з порожниною, що заповнена рідиною. Вона складається з центрального відділу (головного та спинного мозку) та периферійного відділу (нервів та нервових закінчень). Нервові закінчення тварин (рецептори) сприймають різноманітні подразнення. По нервам подразнення йдуть до мозку. Мозок керує функціями організму. Така нервова система забезпечує найбільшу точність і швидкість реакції у відповідь на подразнення.
Спинний мозок забезпечує найбільш загальний зв'язок організму з зовнішнім середовищем і окремих його органів між собою.
Головний мозок хребетних тварин має більш складну будову. У ньому виділяють 5 відділів: передній мозок, проміжний мозок, середній мозок, мозочок і довгастий мозок (мал. 153). У головному мозку вищих хребетних тварин утворився новий відділ - кора великих півкуль, що мало велике значення для життєдіяльності цих тварин (мал. 154). 
Розвиток нервової системи у різних тварин. Вперше нервова система з'являється у кишковопорожнинних і має просту будову. Це сітчаста (дифузна) нервова система.
Примітивність такої системи в тому, що в ній відсутнє розподілення її на центральну та периферичну частини та відсутні довгі провідні шляхи. Сітка відносно повільно проводить подразнення в усіх напрямках від нейрону до нейрону. Так як нейрони пов'язані з епітеліально-мускульними клітинами, то хвиля збудження від якої завгодно точки тіла поширюється далі і супроводжується м'язовими скороченнями. Реакції організму мають неточний характер. Але велика кількість зв'язків між елементами дифузної нервової системи спричиняють їхню широку взаємодію, а цим забезпечується надійність функціонування.
Вузлова (гангліозна) нервова система характеризується диференціацією функцій рецепторних клітин. Це означає, що вони здатні відповідати збудженням лише на певні подразнення, наприклад, одні - на світло, інші - на дотик. У будові цієї нервової системи виникає централізація: скупчення клітин у вузли (ганглії), які з'єднуються між собою і поперечними нервовими відростками. Завдяки спеціалізації нейронів, нервовий імпульс проводиться певним шляхом, що забезпечує швидкість і точність реакцій.
Трубчаста нервова система характерна для вищих тварин -хордових. З виходом хребетних тварин на сушу, в їх нервовій системі виникли великі зміни. Вони забезпечили пристосування тварин до нових умов існування. Трубчаста нервова система забезпечує найбільшу точність, швидкість та локальність відповідних реакцій. Для неї характерна вища ступінь концентрації нервових клітин. У процесі історичного розвитку тваринного світу ускладнювався розвиток головних відділів мозку та зростала його регулююча роль. Цей процес назвали цефалізацією. Велике значення у перебудові мозку мали дві обставини:
1. Перехід провідної ролі від органів нюху і смаку до органів зору (у земноводних і птахів). 
2. Заміна руху всім тілом (у водних тварин) більш удосконаленим рухом за допомогою кінцівок (у наземних тварин). Недолік трубчастої нервової системи в її ураженні: пошкодження центрів призводить до порушення функцій організму у цілому.
Регуляція діяльності організму. Регулюють життєві функції організму тварин у цілому, а також окремих його органів та систем, узгоджують їхню діяльність, підтримують сталість внутрішнього середовища нервова, імунна системи, а також система залоз внутрішньої секреції. Ці системи тісно взаємопов'язані між собою й впливають на діяльність одна одної.
Нервова система регулює життєві функції організму за допомогою нервових імпульсів, які мають електричну природу. Завдяки нервовій системі тварини здатні швидко сприймати зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищі й швидко на них реагувати. Нервова система певних груп тварин забезпечує досконале пристосування до змін оточуючого середовища.
Крім того в організмі тварин існує гуморальна регуляція (лат. "гумор" - рідина та "регуляре" - спрямовувати,
упорядковувати). Це регуляція діяльності різних систем організму тварин, що здійснюється за участю гуморальних факторів (біологічно активних речовин), які переносяться кров'ю, лімфою і тканинною рідиною.
Гуморальна регуляція підпорядковується нервовій системі, складаючи разом з нею єдину систему нервово-гуморальних регуляторних пристосувань.
Структурною одиницею нервової тканини є нервова клітина - нейрон. Нервова система пройшла кілька етапів розвитку. Виділяють три основні типи нервової системи: сітчасту (дифузну), вузлову (гангліозну) та трубчасту. Нервова система поєднує, узгоджує і регулює діяльність органів та їх систем, зумовлює оптимальне функціонування всього організму. Організму тварин властива нейро-гуморальна регуляція.
1. Яка будова нервової тканини? 2. Які типи нервової системи зустрічаються у тварин? Наведіть приклади. 3. В чому полягає значення нервової системи? 4. Чим вузлова нервова система відрізняється від сітчастої і трубчастої? 5. Що таке цефалізація?
1. Чим зумовлено в ході розвитку тваринного світу виникнення трубчастої нервової системи? 2. Поясніть, як відбувається регуляція діяльності організму тварин.
Практична робота №7
Мета: розглянути та порівняти будову головного мозку тварин (риби, земноводного, птаха, ссавця).
Прилади та матеріали: моделі головного мозку окуня, жаби, голуба та собаки.
Хід роботи:
1. Розглянути модель головного мозку риби на прикладі кісткової риби (окуня). Які відділи мозку розвинені у риб? Яке це має значення?
2. У яких риб більш розвинений передній мозок і чому? Чому у окуня головну роль відіграють інстинкти та органи чуттів?
1. Розгляньте модель головного мозку земноводних (на прикладі жаби). Порівняйте його будову з будовою мозку риби. Які прогресивні зміни ви знайшли? З чим це пов'язане?
2. Зробіть висновок про розвиток земноводних у зв'язку з будовою їх мозку.
1. Розгляньте модель головного мозку птаха (на прикладі голуба). Порівняйте розміри його з розмірами головного мозку попередніх тварин. Які відділи головного мозку ви можете назвати? Які з них з'явилися історично вперше у птахів і яке це має значення?
2. Зробіть висновок про розвиток птахів у зв'язку з будовою їх мозку.
1. Розгляньте модель головного мозку ссавця (на прикладі собаки). Порівняйте його розміри та будову з головним мозком попередніх тварин. Які прогресивні відміни ви знайшли? Що вперше з'явилося в головному мозку ссавців? Чому? Яке це має
значення? 
Зробіть висновок про розвиток головного мозку хребетних тварин.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології