укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 43. Рельєф
12:36
§ 43. Рельєф

§ 43. Рельєф

Поміркуйте, яка головна відмінність рельєфу Європи та Азії?
Загальна характеристика рельєфу. Рельєф Євразії надзвичайно різноманітний. На її території розташовані найвищі гірські системи земної кулі - Гімалаї, Памір, Тибет. Найвища вершина земної кулі - Джомолунгма (8850 м). Усі вершини, що перевищують 8000 м, розташовані у Центральній Азії. Нагір'я Тибет піднімається в середньому на 4500 м. Низовини і плоскогір'я мають величезні розміри і тягнуться на тисячі кілометрів. Різниця між найглибшими западинами (Мертве морс лежить на 400 м нижче від рівня океану) і найвищими вершинами Гімалаїв перевищує 9000 м. Три чверті поверхні Азії припадає на плоскогір'я, нагір'я і гірські хребти. У Європі менше гір, більшу частину території займають низовини.
Різноманітність рельєфу Євразії пояснюється різним віком і особливостями будови земної кори різних частин материка. Найдрсвнішими ділянками Євразії є Східноєвропейська рівнина, Ссрсдньо-сибірськс плоскогір'я, Велика Китайська рівнина. В їх основі лежать великі і давні платформи.
Давнє походження мають також плоскогір'я Аравійське і Декан. Розломом земної кори, який займає Червоне морс, відокремлює Аравійський півострів від Африки (див. мал. 115).
Поясніть причини виникнення Аравійського півострова.
Найбільші рівнини та гори материка. Найбільшими з рівнин є Східноєвропейська та Західносибірська. До рівнин відносять і Ссрсдньосибірське плоскогір'я.
Велика частина низовин розташована на окраїнах материка. Індо-Ґанґська і Месопотамська низовини утворились у передгірських прогинах земної кори, між платформами з одного боку та складчастими горами з іншого.
У Євразії багато гір різного віку. Молоді гори нової складчастості простягаються у вигляді двох гігантських поясів. У південній частині Євразії від Атлантичного і майже до Тихого океану простягнувся Альпійсько-гімалайський пояс. До нього входять Піренеї, Апенніни, Альпи, Стара Планіна (Балканські гори), Карпати, Кавказ, нагір'я Копетдаг, Памір, Гімалаї.
Між крайніми хребтами лежать значні за площею нагір'я, найбільше з них - Іранське. У місцях зіткнення кількох хребтів утворюються гірські вузли. Наймогутнішим з них є Памір.
Прадавніми горами, що виникли понад 370 млн років тому, є Скандинавські гори. Вік Уральських гір, Алтаю і Тянь-Шаню майже 300 мли років. Вони з'явились пізніше.
Протягом багатьох мільйонів років давні і прадавні гори руйнувалися в результаті зовнішніх процесів і згладжувалися. У багатьох місцях вони перетворилися на піднесену рівнину. Під час наступних підйомів вони були розбиті розломами на окремі брили, частина яких піднялася на значну висоту. Така зміна гір називається омолодженням рельєфу. Прикладом таких гір є Алтай та Тянь-Шань. Утворення гір триває і до сьогодні.
Давні материкові зледеніння. Близько 200 тис. років тому в результаті загального похолодання на території Євразії утворився величезний льодовик. Під час свого максимального розвитку льодовик досягав 1,5 км товщини. У той час повністю вкриті кригою були Британські острови, двома язиками льодовик спускався по Східноєвропейській рівнині, досягаючи широти середньої течії Дніпра, а по Західносибірській низовині він опустився до 60-ї паралелі. Просуваючись від місця свого формування, льодовик вирівнював під собою поверхню землі. Там, де льодовик танув, він утворив величезні вали, горби, пасма із уламків гірських порід. Маси піску, що наносились талими водами, вирівнювали поверхню повністю, формуючи піщані рівнини.
На більшій частині північної Азії холодний клімат спричинив багаторічну мерзлоту.
Алтай - це старі чи молоді гори? У яких гірських системах, крім Паміру, тривають процеси горотворення?
1. Рельєф материка дуже різноманітний, на ньому знаходиться найвища та найнижча точки планети.
2. У рельєфі Європи переважають рівнини, Азія має переважно гірський рельєф.
3. Великий вплив на рельєф материка мали давні зледеніння.
Найвища вершина світу - Джомолунгма, що в перекладі з тибетської означає «богиня гір», а непальці називають її Саґар-матха, що означає «вершина неба». Англійці назвали цю вершину Еверест на честь Джорджа Евереста, який у середині XIX ст. очолював географічне товариство Великої Британії.
Вперше Еверест був підкорений новозеландцем Едмундом Хілларі та місцевим жителем з народу шерпа на ім'я Норгей Тенцинґ. Це сталося 1952 р. у складі англійської експедиції Джона Ханта. Вперше нічне сходження на Джомолунгму здійснили українці Сергій Бсршов та Михайло Туркевич.
1. До якого поясу складчастості належать Карпати, Стара Планіна, Піренеї?
2. Чим пояснюється різноманітність рельєфу європейського континенту?
3. Розкажіть про епоху зледеніння на території Євразії.
4. Позначте на контурній карті основні форми рельєфу материка.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови