укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 43. Системи регуляції
14:09
§ 43. Системи регуляції

§ 43. Системи регуляції

1. Регуляція життєдіяльності організму
Окремі системи органів організму не існують самостійно. Вони поєднуються та злагоджено працюють завдяки наявності регуляторних систем. Є два шляхи здійснення регуляції. Гуморальна регуляція відбувається завдяки передачі спеціальних речовин. Механізм нервової регуляції пов'язаний з передачею збудження (що має електричну природу) між нервовими й іншими клітинами.
Найархаїчнішою формою регуляції є передача речовин між сусідніми клітинами. Першими речовинами-регуляторами були продукти обміну. Накопичення або надлишок певних речовин прискорює чи гальмує обмін речовин, поділ клітин тощо. 
2. Ендокринна регуляція
Унаслідок взаємодії різних тканин і органів у тварин виникла більш складна система гуморальної регуляції. Спочатку вона здійснювалася окремими клітинами (кишковопорожнинні), а пізніше розвивалися спеціальні органи ендокринної системи. Залози внутрішньої секреції (ендокринні) виділяють спеціальні речовини - гормони. Особливістю гормональної регуляції є відтермінованість і тривалість дії. Завдяки їй регулюються процеси обміну речовин, зростання, розвитку, розмноження тощо.
У ракоподібних і комах ендокринна система відповідає насамперед за линяння (див. мал. 54) і перетворення, регулює обмін речовин. Ендокринні залози в них розташовуються в передній частині тіла й пов'язані з нервовою системою. Так відбувається взаємозв'язок гуморальної та нервової регуляції. Найскладніше побудована ендокринна система хребетних (мал. 282). Регуляцію роботи цієї регуляторної системи здійснює гіпофіз. Цей орган міститься в головному мозку. Завдяки йому відбувається взаємодія нервової та ендокринної систем. Нервова регуляція впливає на гуморальну й навпаки. Гормони інших залоз (щитоподібної, підшлункової, надниркових залоз тощо) регулюють обмін речовин, впливають на реакції організму на зовнішні подразники. Статеві залози виливають на розвиток ознак статі та регуляцію розмноження.
3. Нервова регуляція
На відміну від гуморальних механізмів, нервова система дає майже миттєву реакцію на зовнішні й внутрішні подразники. Вона побудована із спеціалізованих клітин - нейронів (див. мал. 12), що призначені для збирання інформації в одному місці та передачі її в інше.
Чому нервове збудження розповсюджується набагато швидше, ніж гуморальна дія ендокринної системи? Збудження передається від нейрона до нейрона майже миттєво, а поширення гормонів по організму залежить від швидкості потоку транспортної рідини, з якою вони переміщуються.
Як здійснюється відповідь організму на подразнення? Прикладом є передавання збудження по рефлекторній дузі (мал. 283). У разі подразнення шкіри збуджуються чутливі нейрони, які сприймають інформацію про подразнення ііід рецепторів і передають її до центрів оброблення. Такі центри розташовані в місцях скупчення нейронів (гангліях чи мозку). Тут збудження через вставні нейрони передається на рухові, які направляють збудження на певний орган і викликають його певну реакцію - скорочення м'язів, виділення секретів залозами тощо. 
4. Нервова система безхребетних
У гідри нервові клітини розташовувалися в ектодермі. її нервова система виглядає як мережа із нейронів. Такий тип нервової системи називається сітчастим.
Що буде, якщо доторкнутися до гідри голочкою? Вона зіщулиться в ірудочку. Нервові клітини поєднані з мускульними відростками шкірно-мускульних клітин (див. мал. 26) і викликають їх скорочення. У медуз, спосіб життя яких с більш активним, у нервовій системі з'являються скуйчення нейронів - ганглії, у яких проходить оброблення інформації від органів чуття (статоцистів і простих очок) і вироблення відповіді на подразнення.
Під час еволюції нервової системи відбувалося скупчення нервових клітин у ганглії, які з'єднуються не-рвовилш тяжами. У багатьох груп безхребетних у районі глотки утворюється навкологлоткове кільце. У більш складних груп (членистоногі, молюски) його називають «головним мозком». Від нього беруть початок нервові стовбури. У кільчастих червів, членистоногих і молюсків такі стовбури утворюють черевний нервовий ланцюг, ганглії якого є в кожному сегменті тіла.
У молюсків нервова система має розкидановузловий тип. Вона включає ганглії, що з'єднані нервовими стовбурами (мал. 285).
Регуляторні системи виникають для узгодження роботи систем органів цілого організму та його взаємодії з навколишнім середовищем. Розрізняють гуморальну й нервову системи регуляції. Гуморальна система складається з ендокринних залоз, що виробляють регуляторні речовини - гормони. Нервова система - це спеціальна система органів. У кишковопорожнинних нервова система сітчастого типу, в інших безхребетних складається з нервових стовбурів і гангліїв.
Гуморальна регуляція; нервова регуляція; ендокринна регуляція; гормони; нервова система; рефлекторна дуга; ганглії.
1. Назвіть основні ознаки гуморальної регуляторної системи.
2. Чому дія нервової системи відбувається швидше за ендокринну?
3. Поміркуйте, як поширюватиметься нервове збудження по клітинах нервової системи гідри.
4*. Поясніть, чому нервову систему, у якій з'явилися ганглії, уважають більш досконалою, ніж нервову систему сітчастого типу.
Імунна система як регуляторна система
Імунну систему також можна зарахувати до регуляторних. Основне її завдання - захист організму від чужорідних речовин і хвороботворних організмів, а також знищення пошкоджених клітин власного тіла. Отже, її робота направлена на підтримання сталості внутрішнього складу організмів.
Імунна система тісно взаємодіє з іншими регуляторними системами. Так, поява в крові у відповідь на проникнення чужорідного агента особливих речовин - антитіл, запускає відповідь спочатку гуморальної, а потім і нервової системи. Вони, у свою чергу, запускають розвиток відповідних реакцій організму (підвищення температури тощо) і збільшення в крові кількості певних клітин імунної системи та їх дозрівання.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України