укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 44. Кліматотвірні чинники
12:37
§ 44. Кліматотвірні чинники

§ 44. Кліматотвірні чинники

Доведіть, що сонячна радіація - це найголовніший кліматотвірний чинник.
Сонячна радіація та розподіл сонячної енергії. Розподіл сонячного тепла по поверхні Євразії змінюється залежно від широти місцевості. Мало тепла отримують північні частини материка, розташовані за Полярним колом. Південні регіони, що розташовані майже біля екватора, достатньо добре прогріваються.
Внаслідок великої відстані з півночі на південь над материком утворюються чотири основних типи повітряних мас: екваторіальний, тропічний, помірний і арктичний. Отже, Євразія розташована в усіх кліматичних поясах Північної півкулі. Помірний кліматичний пояс займає більшу площу, ніж на інших материках. В екваторіальний пояс заходить невелика південно-східна частина материка. Тропічний пояс не утворює суцільної смуги і розташований переважно на південному заході Азії.
Підстилаюча поверхня. Па клімат Євразії, як і інших материків, великий вплив має рельєф. Альпи, Кавказ, Гімалаї та інші гори перешкоджають холодним північним вітрам, а також теплим і вологим вітрам, що дмуть із півдня. Відсутність на півночі гірських ланцюгів, витягнутих із заходу на схід, сприяє проникненню вглиб материка холодних повітряних мас з Північного Льодовитого океану. Крім того, в гірських регіонах проявляється висотна поясність.
Циркуляція повітряних мас та їх вплив на формування кліматичних областей материка. Взимку у північній частині Атлантичного океану діє різко виражений Ісландський циклон. Область пониженого тиску поширюється на значні території Європи. Північноатлантичний максимум взимку розташовується в районі паралелі 30°, а фронт помірних широт - у районі 40°. Оскільки в помірному поясі переважає західне перенесення повітряних мас, над усією територією Євразії створюються умови для утворення південно-західних і західних вітрів, які мають циклонний характер і приносять на сушу зі сторони Атлантики маси відносно теплого і вологого морського повітря помірних широт. На кордонах між різними типами повітряних мас утворюються атмосферні фронти, які взимку приносять на територію Європи відлиги.
Влітку Ісландський мінімум виражений слабше, ніж узимку, а Північноатлантичний максимум посилюється і поширюється на північ, захоплюючи всю Південну і навіть частину Середньої Європи. Полярний фронт зміщується до півночі. В Арктиці існують області підвищеного тиску. Між двома областями високого тиску розміщується область пониженого тиску, що охоплює північну частину Європи. У цій смузі розвивається циклонічна діяльність. Влітку над Європою переважають західні й північно-західні переміщення повітряних мас.
Взимку над південно-східною частиною Азії (на південь від Байкалу) внаслідок сильного охолодження внутрішніх районів формується Азійський максимум. Тут панують сухі й холодні континентальні повітряні маси помірних широт. Ця область підвищеного тиску поширюється далеко на схід і південний схід материка. Виникає різкий контраст з областями відносно пониженого тиску над Тихим та Індійським океанами. Такий розподіл тиску спричиняє протягом зими відтік повітря з антициклональної області на схід та південний схід у вигляді відносно сухого і холодного континентального мусону. Сухе й холодне повітря мусону потрапляє на південь Азії, обігнувши високі гірські хребти і нагір'я Центральної Азії. У західну частину Індії він приходить у вигляді північного вітру, а в інші частини південної Азії - у вигляді північно-східного потоку, який за напрямком збігається з північно-східним пасатом. На західні окраїни Азії зимою з циклонами приходить вологе атлантичне повітря.
Влітку над більшою частиною материка внаслідок сильного прогрівання утворюється велика область зниженого тиску з центром у басейні річки Інд (Півдснноазійський мінімум). Над океанами в цей час виникають області високого тиску. Пасат Північної півкулі біля східних берегів Азії затягується в цю область пониженого тиску. Він змінює свій напрямок і приходить на материк та узбережні острови у вигляді вологого південно-східного мусону. Півострови Індокитай та Індостан, південний схід Аравії потрапляють під дію південно-західного екваторіального мусону, який є перетвореним пасатом Південної півкулі і приносить велику кількість вологи з Індійського океану. Внутрішні частини Азії через гірські перешкоди залишаються сухими і в літню пору року.
1. Основним кліматотвірним чинником є сонячна радіація.
2. Для Євразії важливе значення має підстилаюча поверхня. Відсутність гір на півночі материка дає можливість вільно проходити арктичним повітряним масам до центральних районів Азії.
3. У циркуляції повітряних мас на території материка важливу роль відіграють області високого та низького тиску. Особливо стійкими є Арктичний, Північноатлантичний та Азійський максимуми.
1. Як відбувається розподіл зон високого та низького тиску територією материка?
2. Як впливають на формування клімату Євразії Ісландський мінімум та Азійський максимум?
3. Поясніть причини утворення зон мусонного клімату.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови