укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 44. Нервова система хордових
14:11
§ 44. Нервова система хордових

§ 44. Нервова система хордових

1. Особливості нервової системи хребетних
До хребетних належать тварини з найскладнішою поведінкою. Не дивно, що вони мають і найскладніше побудовану нервову систему. На відміну від безхребетних у хордових вона розташована на спинній частині тіла. У ланцетника (див. мал. 101), що є найархаїчнішим представником типу, нервова система - це нервова трубка. У хребетних у передній частині тіла утворюється «центр керування» організмом - головний мозок. Від головного та спинного мозку, що утворюють центральну нервову систему, відходять нерви, які обмінюються сигналами з усіма органами та частинами тіла. У хребетних опорна система захищає нервову. Хребці захищають спинний, а череп - головний мозок (див. мал. 103).
Чому головний мозок утворюється саме на передній частині нервової трубки? Багато ознак у будові тіла пов'язані зі способом руху (див. мал. 202). Більшість органів чуття розташовуватиметься у тій частині тіла, яка першою стикається з подразниками. У хребетних це голова. Нервовий вузол, який оброблятиме інформацію від органів чуття, утворюється поряд.
У центральній нервовій системі виокремлюють сіру й білу речовину. Перша є скупченням тіл нервових клітин, а друга - їх відростків. Також відростки утворюють шляхи передачі нервових сигналів - нерви.
2. Спинний і головний мозок
Спинний мозок у хребетних частково або повністю закритий у спинномозковому каналі (мал. 286). Його особливістю є те, що сіра речовина оточена білою. Усередині міститься спинномозковий канал, що є похідною порожнини нервової трубки. Він заповнений спинномозковою рідиною. На рівні більшості хребців від спинного мозку відходять парні передні й задні спинномозкові нерви.
Головний мозок складається з п'яти відділів: довгастого, заднього (міст і мозочок), середнього, проміжного та кінцевого мозку. Порожнини (шлуночки) мозку заповнені тією самою рідиною, що й спинномозковий канал.
У більш складних хребетних кінцевий мозок утворює півкулі, що вкриті корою - шаром сірої речовини (мал. 287). Безпосередньо тут відбувається обробка інформації. Крім того, корою вкритий мозочок - відділ мозку, що відповідає за узгодженість рухів. Біла речовина слугує для передачі сигналів від одних частин мозку до інших і взаємозв'язків з іншими органами.
Від головного мозку відходять 10-12 пар черепно-мозкових нервів, які обслуговують не лише голову та всі розміщені на ній органи чуття, а й частково верхню частину тіла.
У риб та амфібій за розміром переважає середній мозок. Саме в ньому в більшості хребетних (крім птахів і ссавців) відбувається найскладніша обробка інформації. В акул добре розвинений кінцевий мозок, бо вони мають досконалий нюх, і досить великий мозочок.
Уперше кора півкуль кінцевого мозку з'являється в амфібій. Характерні для них ділянки кори називають давньою корою.
У рептилій унаслідок ускладнення їхніх рухів і поведінки кінцевий мозок перебирає на себе частину функцій керування тілом і збільшується в розмірах. Півкулі наповзають на інші ділянки мозку, унаслідок чого утворюється вигин стовбура в районі проміжного мозку. Давня кора добре розвинена, але з'являється й зачаток нової кори.
У птахів мозок загалом схожий на мозок рептилій. Особливостями птахів є збільшення середнього мозку як відповідь на основне значення зору в цих тварин, і розвиток великого мозочка, що відповідає за складні рухи під час польоту.
У ссавців великі півкулі переднього мозку сягають найбільшого розміру та перебирають на себе основні керівні функції й обробку інформації. Вони вкриті новою корою, що складається з декількох шарів клітин і є центром вищої нервової діяльності. Півкулі мають борозни та звивини, що збільшують їх поверхню. Найбільш розвинена нова кора в приматів і, особливо, у людини (мал. 288). Нервова система тварин, що належать до типу Хордові, представлена нервовою трубкою. У представників підтипу Хребетні центральна нервова система поділяється на спинний і головний мозок. Вона розташована у спинній частині тіла, її захист здійснюється опорною системою - хребтом і черепом.
1. Чому саме хребетні мають найскладніше побудовану нервову систему?
2. Намалюйте схему основних відділів головного мозку хребетних.
3. Назвіть відмінності нервової системи хребетних від нервової системи різних груп безхребетних.
4*. Поміркуйте, чому в спинному мозку сіра речовина оточена білою, а у великих півкулях кінцевого мозку - навпаки.
У кого мозок найбільший?
Не в людини! Найбільшим є мозок кашалота (див. мал. 98), що важить близько 8,5 кг, тоді як мозок дорослої людини - 1,31 кг (що становить 1/50 її ваги). Відносний розмір головного мозку є найбільшим у американської мавпи капуцина (мал. 289). Він важить лише 57 г, але це 1/18 ваги всієї мавпи!

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва