укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 44. Розмноження тварин
13:25
§ 44. Розмноження тварин

§ 44. Розмноження тварин

Розмноження є невід'ємною властивістю усіх живих організмів. Навіть найдосконаліший організм не може жити вічно. Рано чи пізно кожна тварина старіє, а згодом або помирає від хвороб, або стає жертвою якогось хижака. Єдиним способом підтримання життя на Землі є розмноження.
Розмноження - це відтворення живими організмами собі подібних з окремих клітин або частин власного тіла.
Цей процес забезпечує існування кожного виду в часі, підтримання його чисельності та передачу спадкових ознак від батьків до нащадків. Процес розмноження - єдиний шлях утворення нових особин. Подібно до подразливості і здатності до руху, розмноження зумовлене процесами обміну речовин. На відміну від інших суттєвих властивостей живих організмів, розмноження тварин відбувається тільки у певний період їх життя. Розмноження завжди супроводжується збільшенням кількості нових особин, тим самим забезпечується безперервність життя.
Типи розмноження:
1. Безстатеве розмноження. У тварин, як і в рослин, є дві форми розмноження: статеве і безстатеве. Пригадайте способи розмноження в рослин.
Як і у рослин під час безстатевого розмноження новий організм тварин розвивається із вегетативних клітин однієї материнської особини, (схема «форми розмноження у тварин». Безстатеве розмноження поділяється на вегетативне і спорове. Спорами розмножуються тільки одноклітинні тварини, наприклад, паразит крові малярійний плазмодій.
Вегетативне розмноження властиве примітивним тваринам, зокрема кишковопорожнинним і війчастим червам. Прикладами вегетативного розмноження є брунькування (у кишковопорожнинних) та фрагментація (у кільчастих червів).
Брунькування здійснюється шляхом утворення на материнському організмі багатоклітинного вирости-бруньки, з якого розвивається нова особина, яка з часом відокремлюється і починає жити самостійно.
Фрагментація - це відокремлення ділянки тіла з подальшим відновленням частин, яких бракує тварині.
2. Статеве розмноження. Статеві клітини. Більшість видів багатоклітинних тварин розмножується статевим способом.
Статеве розмноження - це розмноження, за якого нова особина розвивається внаслідок злиття спеціалізованих статевих клітин (гамет).
В усіх багатоклітинних організмів розрізняють два типи клітин. Клітини першого типу утворюють тіло тварин. Це соматичні клітини. Другий тип клітин - це статеві клітини, або гамети (від грец. "гамете" - жінка, "гаметес" - чоловік). Вони призначені тільки для розмноження.
Статеві клітини формуються у статевих органах, які у високорозвинених тварин утворюють статеву систему.
Статеві клітини бувають жіночими й чоловічими. Жіночі статеві клітини - яйцеклітини- це великі нерухомі клітини, багаті на поживні речовини, з великим ядром. Вони утворюються у відносно невеликій кількості в особин жіночої статі - самок. Яйцеклітини формуються в спеціальних статевих органах самок - яєчниках.
Чоловічі статеві клітини - сперматозоїди (від грец. "сперматос" - сім'я, "зоон" - жива істота). Це неодмінно рухливі невеликі клітини, які утворюються у великій кількості в особин чоловічої статі - самців. Органи самців, що продукують сперматозоїди, називаються - сім'яники. Залежно від того, які гамети продукує організм, він належить до чоловічої або жіночої статі. 
Тварин, у яких чоловічі гамети утворюються в статевих органах самців, а жіночі - в статевих органах самок, називають різностатевим и.
Багато відомих вам тварин є різностатевими: раки, павуки, комахи, жаби, змії, птахи, ссавці.
Проте є групи тварин, в яких одна особина має чоловічі та жіночі статеві органи та здатна одночасно продукувати чоловічі і жіночі гамети. Такі тварини відносяться до гермафродитів (дощовий черв'як).
Під час статевого розмноження новий
організм виникає після злиття чоловічої і жіночої гамет (сперматозоїда та яйцеклітини) (мал. 155).
Процес злиття
сперматозоїда та
яйцеклітини називається заплідненням.
Запліднена жіноча клітина (яйцеклітина) називається
зиготою.
У деяких тварин, як, наприклад, у бджіл і попелиць, новий організм може виникати із статевих клітин без запліднення, тобто без стадії зиготи. Це явище називається партеногенезом. Таке розмноження призводить до швидкого збільшення кількості особин виду.
Партеногенез - особлива форма статевого розмноження, за якої розвиток організму відбувається з незаплідненої
яйцеклітини.
І в різностатевих організмів, і в гермафродитів запліднення відбувається одним із двох способів: поза організмом або всередині нього. Якщо статеві клітини зливаються поза організмом тварин у зовнішньому середовищі (водному), таке запліднення називається зовнішнім (жаба), якщо всередині організму - внутрішнім (деякі черви, комахи, плазуни, птахи, ссавці).
Внутрішнє запліднення є більш прогресивним і виникає з виходом тварин на сушу. Таке запліднення відбувається в організмі самки.
При внутрішньому заплідненні є два варіанти розвитку зародка. Так, у черепах і птахів зародок, що формується в статевій системі самки, оточується поживними речовинами і покривається кількома оболонками. Таким чином утворюється яйце, яке виводиться з організму самки. У яйці продовжується формування нової особини тварини. Коли настає час, тварина, яка вже може жити самостійно, руйнує зсередини оболонку яйця і виходить назовні (черепахи, птахи, плазуни).
У більшості ссавців зародок розвивається всередині тіла самки в статевому органі - матці . Такий розвиток називається внутрішньоутробнилі. Шляхом пологів дитинча, що здатне до самостійного існування, виходить назовні. Внутрішнє запліднення та внутрішньоутробний розвиток - важливі історичні пристосування, які дали значні переваги у виживанні для тварин у яких вони виникли.
Історичний розвиток процесу розмноження. Першим виник безстатевий тип розмноження, як найпростіший. Безстатеве розмноження забезпечує генетичну стабільність організмів. Наступним етапом історичного розвитку розмноження було виникнення статевого розмноження, яке забезпечує створення нової комбінації ознак двох батьківських форм. Цей тип розмноження є причиною мінливості, що розширює можливості природного добору. Однак, статеве розмноження має свої недоліки: для його здійснення необхідна зустріч двох статевих гамет (чоловічої і жіночої), а на їх утворення - велика кількість енергії. Тому розмноження статевим шляхом відбувається значно повільніше ніж безстатевим.
Розмноження, або відтворення собі подібних, є невід'ємною властивістю всіх живих організмів. Процес розмноження забезпечує існування кожного виду в часі, підтримання його чисельності та передачу спадкових ознак від батьків до нащадків. Тваринам властиве статеве і безстатеве розмноження та дві форми запліднення - зовнішнє та внутрішнє. Нестатеве розмноження поділяється на вегетативне і спорове.
1. Яке значення має розмноження в житті тварин? 2. Що забезпечує процес розмноження? 3. У чому відмінність статевого і безстатевого розмноження тварин? 4. Що таке брунькування і фрагментація? У яких тварин вони виникають? 5. Чим відрізняються соматичні клітини від гамет? 6. Які види гамет ви знаєте та де вони утворюються? 7. Які особливості розмноження дощового черв'яка?
1. Що таке запліднення? Які види запліднення ви знаєте? Яке з них є більш прогресивним та чому? 2. Що таке внутрішньоутробний розвиток? Яким тваринам він властивий? 3. Поміркуй, які переваги та недоліки мають статевий та безстатевий тип розмноження. 4. Як ви вважаєте: який тип розмноження є більш прогресивним? Відповідь обґрунтуйте.
Міні-проект.
Турбота про потомство.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання