укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 24 » § 44. Розмноження тварин
14:07
§ 44. Розмноження тварин

§ 44. Розмноження тварин

Поміркуйте
Відомий шведський натураліст XVIII століття К. Лінней стверджував, що в тропічних країнах три мухи можуть за той самий час з'їсти здохлу зебру, що й лев. Доведіть це твердження. 
Яке значення і форми розмноження тварин?
РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН - відтворення тваринним організмом нових особин. Початок новим організмам дають окремі клітини або групи клітин батьківських особин. У цих клітинах у ядрі є спадкова інформація про всі ознаки майбутніх нащадків. Записана така інформація на універсальних інформаційних носіях, якими є молекули ДНК. Перед розмноженням ці молекули подвоюються й «упаковуються» в клітини, призначені для розмноження. Ними можуть бути клітини тіла тварини або клітини, що формуються в спеціалізованих органах розмноження -яєчниках та сім'яниках. У першому випадку клітини називаються нестатевими, у другому - статевими. Таким чином, у розмноженні беруть участь два види клітин - нестатеві й статеві, тому виділяють дві форми розмноження - нестатеву й статеву.
Переважаючою формою розмноження в тварин є статеве. Таке розмноження дозволяє статевим клатинам утворюватися як в одному батьківському організмі, так і в двох різних, один з яких є жіночою особиною, а інший - чоловічою.
Значення нестатевого і статевого розмноження для виду полягає в безперервному швидкому чи повільному поповненні й заміні однакових чи різних особин, які гинуть у природі з різних причин. Крім того, розмноження дозволяє збільшити чисельність виду й мати перспективи в еволюційному розвитку. Унаслідок розмноження, замість старих і хворих особин з'являються молоді й здорові. Місце тих, що загинули, займають нові, і вид, таким чином, зберігається й продовжує своє існування.
Отже, розмноження в тварин, як і в рослин та грибів, забезпечує утворення нащадків і буває нестатевим та статевим.
Які способи й значення нестатевого розмноження у тварин?
НЕСТАТЕВЕ РОЗМНОЖЕННЯ - це відтворення собі подібних за участю нестатевих клітин. Перевагою такого розмноження в тварин є те, що воно відбувається без затрат енергії на пошуки партнера протилежної статі. Але нестатеве розмноження має й великий недолік -подібність нащадків. Якщо середовище існування організмів з нестатевим розмноженням зміниться, то подібним організмам одного виду з однаковими пристосуваннями загрожує загибель. Тому нестатева форма розмноження характерна для нижчих тварин і відбувається тоді, коли в навколишньому середовищі є сприятливі умови.
Найчастіше нестатеве розмноження в тварин здійснюється за допомогою групи нестатевих клітин тіла. Основними способами нестатевого розмноження є фрагментація та брунькування.
Фрагментація - спосіб нестатевого розмноження, коли тіло багатоклітинної тварини ділиться поперечним поділом на багато частин, кожна з яких росте й утворює новий організм. Так можуть розмножуватися багатощетинкові черви, морські зірки.
Брунькуванням називають спосіб нестатевого розмноження, коли на тілі тварини утворюються багатоклітинні утвори-бруньки, що згодом відокремлюються або залишаються на тілі на все життя (напр., губки, гідри, коралові поліпи).
Отже, нестатеве розмноження обмежує різноманітність ознак у нових особин, але може за короткий сприятливий період забезпечити швидке утворення великої кількості нащадків з подібними ознаками.
Як відбувається статеве розмноження тварин?
СТАТЕВЕ РОЗМНОЖЕННЯ - це відтворення собі подібних за участю статевих клітин. Ці клітини містять половинний набір інформації, оскільки в статевому розмноженні беруть участь дві батьківські особини. Обов'язковою умовою статевого розмноження є зустріч гамет і їхнє злиття - запліднення, що супроводжується утворенням повного й необхідного для розвитку нового організму набору спадкової інформації.
Гамети, що утворюються чоловічою особиною, називаються сперматозоїдами, а жіночі гамети - яйцеклітинами.
Запліднення - процес злиття чоловічої й жіночої гамет з утворенням зиготи, яка дає початок новому організму
Розрізняють зовнішнє запліднення, при якому злиття гамет відбувається поза тілом самки, і внутрішнє запліднення, при якому гамети зливаються в тілі самки. Зовнішнє запліднення характерне для водних тварин (двостулкові молюски, кісткові риби, амфібії), а зовнішнє - для наземних тварин (черевоногі молюски, павуки, комахи, плазуни, птахи, ссавці). Основними способами статевого розмноження є партеногенез, гермафродитизм та роздільностатевість.
Отже, статеве розмноження має переваги над нестатевим, оскільки нові особини успадковують ознаки обох батьківських особин і тому мають можливість краще пристосовуватися до навколишнього середовища.
Біологія + Міфологія
Амазонки - міфологічне войовниче плем'я жінок, у середовище яких не допускалися чоловіки. За стародавніми переказами, вони утворили могутню державу на чолі з царицею. Одружувалися з представниками сусідніх племен тільки для продовження роду, потім відсилали чоловіків назад. Новонароджених хлопчиків віддавали батькам, дівчаток виховували для війни. Є «амазонки» й серед тварин.
Наприклад, у кавказької скельної ящірки самців взагалі немає або їх не можуть знайти. Як же відбувається статеве розмноження у таких видів? Навчаємося пізнавати
Міні-проект «ТУРБОТА ПРО ПОТОМСТВО»
З розмноженням у тварин пов'язана велика кількість пристосувань, зокрема плодючість організмів і турбота про нащадків. Скористайтеся правилом-орієнтиром (див. додаток на с. 289) створення міні-проекту й доведіть значення турботи про потомство для розмноження.

Нові підручники для 7 клас за програмою 2015 року з німецької мови
Відповіді решебники для 7 класу з  української мови