укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 45. Розмноження
14:14
§ 45. Розмноження

§ 45. Розмноження

1. Форми розмноження тварин
Життя будь-якого організму раніше або пізніше перерветься; ми оточені живими істотами лише тому, що вони здатні до розмноження.
У біології виокремлюють три типи розмноження.
Нестатеве розмноження. Новий організм розвивається з однієї спеціалізованої клітини батьківського організму. Цей спосіб розмноження поширений у рослин (так у них утворюються спори) та в одноклітинних організмів (наприклад, саме так розмножуються одноклітинні твариноподібні організми (мал. 290) амеби та інфузорії).
Вегетативне розмноження. Новий організм утворюється з частини тіла батьківського організму. Звичайно це група клітин, що має й інші функції, крім розмноження. Ви вже ознайомилися із брунькуванням у гідри (див. мал. 29). Саме так утворюються медузи під час розмноження поліпів (див. мал. 32), унаслідок цього процесу з'являються колонії коралів. Ці процеси можна побачити на прикладі розмноження актинії (поодинокого коралового поліпа, мал, 291) та морського кільчастого черв'яка (мал. 292). Але ж у § 6 і 7 розмноження поліній визначалося як нестатеве! Так, тому що для багатоклітинних тварин справжнє нестатеве розмноження (див. мал. 290) не є характерним, у зоології вегетативне розмноження також називають нестатевим.
Статеве розмноження. Новий організм утворюється внаслідок злиття двох клітин, які називаються гаметами (статевими клітинами). Порівняно великі гамети мають назву яйцеклітини, їх виробляють самки. Дрібні статеві клітини називають сперматозоїдами, їх виробляють самці. Гамети зливаються під час запліднення (мал. 293); утворюється зигота (запліднена яйцеклітина). Новий організм розвивається із зиготи (мал. 294,295).
2. Переваги статевого розмноження
Причини, унаслідок яких статеве розмноження є характерним для більшості склад-попобудованих організмів, до цього часу обговорюються вченими. Розглянемо лише декілька обставин.
Чому істоти пристосовані до середовища? Тому що залишають нащадків тільки ті особини, хто зміг вижити й дожити до зрілості. Можна сказати, що всі особини, які змогли розмножитися, пройшли «перевірку» на відповідність своему способу життя в певному середовищі. їх нащадки, швидше за все, теж успадкують ті ознаки, які сприяли успіхові їхніх батьків.
Якщо нащадків при нестатевому (вегетативному) розмноженні залишає одна особина, усі вони будуть однаковими й подібними до батьківської особини. А потомство від статевого розмноження двох батьківських особин буде набагато різноманітнішим. Кожен із нащадків отримає одні ознаки від батька, а другі - від матері. Унаслідок цього види, що розмножуються статевим шляхом, швидше виробляють нові пристосування й швидше еволюціонують. Виникнення статевого розмноження значно прискорило еволюцію життя.
3. Удосконалення статевого розмноження
Перебіг статевого розмноження в різних видів має свої особливості. Передусім потрібно розрізняти зовнішнє й внутрішнє запліднення. У разі зовнішнього запліднення яйцеклітина та сперматозоїд зустрічаються в зовнішньому середовищі (звичайно, у воді; див. мал. 293), де неминучою є загибель значної кількості гамет і зигот. Зовнішнє запліднення з'явилося в кишковопорожнинних, морських кільчастих червів, морських молюсків, кісткових (ироменеиерих і лопатеперих) риб, безхвостих амфібій тощо.
З часом у багатьох груп тварин виникало внутрішнє запліднення, коли самець уводить сперматозоїди до статевих шляхів самки (мал, 295). Запліднення відбувається в тілі самки, у пристосованих для цього умовах. Таке запліднення є характерним для головоногих молюсків, більшості членистоногих, хрящових риб, хвостатих амфібій та, звісно, для рептилій, птахів і ссавців. Крім того, внутрішнє запліднення започатковує розвиток потомства в тілі самки, про що ви дізнаєтеся більше в наступному параграфі. 
4. Гермафродитизм та роздільностатевість
Звичайною для людей є ситуація, коли сперматозоїди виробляють самці, а яйцеклітини - самки. Сперматозоїди виробляються в статевих залозах, що дістали назву сім'яники, а яйцеклітини - в яєчниках. Це явище має назву роздільностатевість (у рослин роздільностатеві види називають дводомними). Але існує й інший варіант, коли обидва типи гамет продукує одна особина - гермафродит (у рослин це називають однодомністю). Зрозуміло, гермафродити мають і сім'яники, і яєчники.
Наприклад, гермафродитними є дощові черви. Отвори жіночої та чоловічої системи розташовуються в них у особливій зоні - на пояску. Два черв'яки розміщуються так, щоб отвори чоловічої системи одного знаходилися навпроти отворів жіночої системи іншого. Потім вони обмінюються статевими клітинами й відкладають запліднені яйцеклітини в спільний шар слизу (мал. 296).
Серед тварин поширені статеве й вегетативне (яке також називають нестатевим) типи розмноження. Під час статевого розмноження гамети (яйцеклітина та сперматозоїд) зливаються під час запліднення, утворюючи зиготу. Розрізняють зовнішнє й внутрішнє запліднення. Статеве розмноження є характерним для гермафродитних і роздільностатевих видів. Роздільностатевість часто поєднується із статевим диморфізмом.
Нестатеве, вегетативне та статеве розмноження; гамети: яйцеклітини та сперматозоїди; зигота; зовнішнє й внутрішнє запліднення; самки, самці та гермафродити; статевий диморфізм.
1. Яке розмноження називають статевим? Що таке запліднення? Які клітини беруть у ньому участь?
2. Знайдіть у ставку (див. форзац 1 підручника) види з нестатевим (вегетативним) і статевим розмноженням; із зовнішнім і внутрішнім заплідненням, гермафродитів і роздільностатевих.
З*. Які символи використовують, щоб позначати самців і самок? Як вони пов'язані з міфологією? А як, у такому разі, треба позначати гермафродитів?
4*. Яке значення може мати чергування поколіньу життєвому циклі певних груп тварин?
Партеногенез
Існує різновид статевого розмноження, при якому не відбувається запліднення. Він має назву партеногенез (буквально - розмноження діви). При ньому нова особина розвивається з яйцеклітини, яка не потребує запліднення. Через те, що йдеться про розвиток із статевої клітини, партеногенез уважають особливою формою статевого розмноження.
Існує чимало видів, які чергують партеногенетичне та справжнє статеве розмноження, це, зокрема, дафнії або попелиці. Протягом літа всі дафнії представлені партеногенетичними самками. Вони викладають яйця без запліднення, і з цих яєць виходять нові партеногенетичні самки. Восени, коли умови стають гіршими, самки відкладають яйця, із яких виходять самки та самці. Вони паруються, і самки відкладають яйця на зиму (зимуючі яйця). Навесні з них вийдуть нові партеногене-тичні самки (мал. 296).
У чому пристосувальне значення такого чергування поколінь? У статевого покоління безпосередньо залишає потомство (тобто відкладає яйця) тільки половина особин - самки. У партеноге-нетичного покоління - усі особини. За сприятливих умов утворення різноманітного потомства є неважливим - навіщо змінюватися, поки все добре. А перед настанням суворих умов краще подбати про нащадків. Це -завдання покоління зі справжнім статевим розмноженням.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва