укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 45. Розвиток тварин
13:27
§ 45. Розвиток тварин

§ 45. Розвиток тварин

Індивідуальний розвиток тварини. У тварин, які розмножуються статевим шляхом, період від запліднення яйцеклітини до кінця життя особини називають індивідуальним розвитком, або онтогенезом. У тварин, на відміну від рослин, він складається з двох періодів: ембріонального (зародкового) і постембріонального (післязародкового).
Після народження тварини наступає постембріональний розвиток. Він поділяється на нестатевозрілий період (до настання статевої зрілості) і період дорослої тварини. На відміну від рослин, як ви вже знаєте, тварини ростуть лише до настання статевої зрілості.
Тварини можуть розвиватися різними шляхами: з прямим, або з непрямим розвитком.
Непрямий розвиток - це розвиток тварини з перетворенням (метаморфозом) - (від грец. "метаморфозіс" - перетворення).
При непрямому розвитку з яйця виходить личинка, що будовою і способом життя відмінна від дорослої тварини. Личинка може жити в іншому середовищі, ніж доросла особина; мати інший спосіб пересування та інший тип живлення. У неї є спеціалізовані личинкові органи і відсутні деякі органи дорослої особи. Личинка харчується, росте, личинкові органи руйнуються і формуються органи дорослої тварини. Біологічне зна-чення такого способу розвитку полягає в тому, що організм на стадії личинки росте і розвивається не за рахунок запасних поживних речовин яйцеклітини, а завдяки самостійному живленню. Отже, такий тип розвитку характерний для організмів, яйцеклітини яких містять малу кількість жовтка (більшість членистоногих, земноводні тощо). Ви знайомі з непрямим розвитком на прикладі деяких комах. Пригадайте, які стадії проходять комахи з непрямим розвитком (Лускокрилі, Двокрилі, Твердокрилі тощо).
Розглянемо непрямий розвиток земноводних на прикладі жаби. Личинка жаб має назву пуголовок. Спочатку вона схожа на личинку кісткової риби. Дихає пуголовок спочатку зовнішніми зябрами, розташованими з боків голови. Вони невдовзі замінюються внутрішні, непомітні ззовні (прорізуються зяброві щілини). Пуголовок має одне коло кровообігу і двокамерне серце. На його шкірі помітна бічна лінія. Отже, у личинок земноводних є багато спільного з кістковими рибами. Перші дні пуголовки існують за рахунок жовтка ікринки. Згодом у них прорізується рот і вони починають живитися самостійно. Спочатку вони з'їдають драглисті оболонки ікринки, до яких прикріплювалися. Здобувати їжу пуголовкам допомагають рогові зубчики, заховані під м'ясистими губами. Пуголовки зішкрябують шар дрібних організмів (водорості, найпростіші тощо) з підводних предметів. Згодом вони починають полювати на дрібних безхребетних. Пуголовок швидко росте, зовнішні зябра замінюються на внутрішні, через деякий час починають розвиватися кінцівки. Спочатку зовні помітні лише задні кінцівки, передні ж - сховані під шкірною згорткою, що прикриває зяброві щілини. Через деякий час з'являються легені, серце стає трикамерним. Хвіст поступово коротшає, та стають помітними передні кінцівки. Пуголовок перетворюється на жабеня. Період розвитку у воді триває два-три місяці, після чого жабенята заселюють на суходолі придатні місця існування. Статевозрілими жаби стають на третьому році життя. Таким чином, земноводним притаманний непрямий розвиток, під час якого організм зазнає значного перетворення (метаморфозу) (мал. 156).
Значення непрямого розвитку це ослаблення конкуренції між батьками і
потомством, тому що вони поїдають різну їжу, у них різні місця
проживання. Це сприяє виживанню тварин у довкіллі. Розвиток з
метаморфозом є проявом закономірності збереження. В процесі історичного розвитку тваринного світу непрямий розвиток виник, як пристосування тварин до умов існування. Під час перетворення личинки на дорослу особину відбувається суттєва перебудова всього її організму. Стадії метаморфозу певною мірою відображають етапи розвитку даної групи тварин.
Прямий розвиток - це розвиток, при якому організм, що з'явився, ідентичний по будові дорослому організму, але має менші розміри і не володіє статевою зрілістю. Подальший розвиток пов'язаний із збільшенням розмірів і придбанням статевої зрілості. Такий тип розвитку спостерігається у тварин, яйцеклітини яких містять велику кількість жовтка (риби, плазуючі, птахи), або при внутрішньоутробному розвитку (ссавці) (мал. 157).
Стадії прямого розвитку птаха: яйце - пташеня - дорослий птах. 
Індивідуальний розвиток тварини (онтогенез) включає два періоди; ембріональний і
постембріональний. У постембріональному періоді може здійснюватись прямий (без перетворення) і непрямий (з перетворенням) розвиток тваринного організму.
1. Які періоди індивідуального розвитку мають тварини? 2. Якими шляхами відбувається постембріональний розвиток у тварин? На які періоди він поділяється? Наведіть приклади.
1. Поміркуйте, який розвиток (прямий чи непрямий) є більш прогресивним? Обгрунтуйте відповідь. 2. Які переваги тваринам дає розвиток з метаморфозом?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання