укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 45. Загальна характеристика клімату та кліматичні пояси
12:39
§ 45. Загальна характеристика клімату та кліматичні пояси

§ 45. Загальна характеристика клімату та кліматичні пояси

Загальні закономірності клімату. На більшій частині материка зима морозна. На північному сході середня температура січня опускається до -48° С, а в окремі дні температура знижується до -68°С. В районі Оймякона і Верхоянська знаходиться полюс холоду Північної півкулі. На півдні Європи зима тепла. Середня температз'ра січня +12°С. На півдні Азії зима епскотна.
Влітку суша дуже нагрівається, і тому на більшій частині Євразії встановлюється доволі висока температура. Середня температура липня в Європі змінюється від +3°С на півночі до +25°С на півдні.
Розподіл опадів у різних частинах Євразії нерівномірний. У горах випадає за рік від 1500-2000 мм опадів, до 200 мм і менше - на Прикаспійській низовині. Сухість клімату в цілому зростає з північного заходу на південний схід. На більшій частині території опади випадають в основному в теплу пору року, а в Середземномор'ї - взимку. У деяких районах Центральної Азії і Аравійського півострова опадів за рік випадає менш як 50 мм, а в південно-східній частині підніжжя Гімалаїв — понад 10 тис. мм. На північному сході Індії, у Черапунджі, випадає близько 12 тис. мм опадів на рік - це найвологішс місце на земній кулі (див. мал. 121).
Особливості клімату та кліматичні пояси. На території Євразії утворюються всі типи кліматів, які зустрічаються на інших материках. На Шпіцбергені і деяких островах Північного Льодовитого океану панує арктичний клімат.
У помірному поясі увесь рік переважають помірні повітряні маси. Західні вітри, які домінують у цьому поясі, переносять морське повітря на материк. У результаті на заході помірного поясу Євразії утворюється морський клімат. Взимку температури коливаються від 0°С до +6°С. Середні літні температури +10°...+18еС. На рік випадає приблизно 1000 мм опадів. У центральній частині помірного поясу у зв'язку з великою протяжністю материка з півночі на південь та із заходу на схід зимою відбувається сильне охолодження земної поверхні, влітку, навпаки, -сильне прогрівання. Тому тут утворюється континентальне повітря. На заході субтропічного поясу середземноморський клімат формується під впливом двох різних типів повітряних мас, що сезонно змінюються. Взимку західні вітри, які дмуть з Атлантичного океану, приносять вологе океанічне повітря помірних широт. Унаслідок цього зима тут тепла, дощова й вітряна. Середні температури зими від +8'С до +10°С. У літний період у Середземномор'ї панує сухе тропічне повітря. Тому літо тут жарке й сухе. Взимку в центральній частині цього пояса переважає ясна суха, але не така холодна, як у помірному поясі, погода. Оскільки влітку тут панує тропічне повітря, погода суха і спекотна. Таким чином, у центральних частинах субтропічного і помірного поясів знаходяться області континентального клімат)'.
На сході помірного і субтропічного поясів клімат формується літом під впливом тихоокеанських мусонів, які приносять вологе морське повітря, а взимку переважають зимові мусони, що несуть холодне континентальне повітря із внутрішньої, дуже охолодженої частини материка.
На півдні Азії клімат також формується під впливом мусонів. Внаслідок сильного прогрівання повітря материка влітку і низького тиску над ним екваторіальні повітряні маси проникають далеко на північ, заходячи в тропіки, і досягають південних кордонів субтропічного поясу.
Вони приносять з Індійського океану багато вологи, і літній мусон супроводжується рясними дощами. У зимовий період мусон дме з материка і несе сухе тропічне повітря, завдяки чому там встановлюється суха погода. Тому на півостровах Індокитай та Індостан і на прилеглих островах не формується тропічний клімат. Ці території лежать в субекваторіальному поясі.
Знайдіть на карті найвологіші та найсухіші ділянки материка.
• Учені підрахували, що на сзосо-діл щороку випадає 119 000 м3 води. На всю поверхню Землі вологи випадає у 5 разів більше. Ця кількість води приблизно дорівнює об'єму Чорного моря.
• Найвологіше місце планети -індійське селище Черапун-джі - отримує різну кількість вологи у різні роки. Так, у рекордний 1947 рік кількість опадів становила 24 326 мм, а посушливого 1962 року - лише 6 847 мм.
1. На території Євразії розташований полюс холоду Північної півкулі (селище Оймякон), Іранське нагір'я - це найжаркіша частина материка.
2. В окремих районах Центральної Азії випадає менш як 50 мм опадів на рік, а індійське селище Черапунджі - найвологіше місце планети. Тут в середньому випадає 12 000 мм опадів на рік.
3. На території Євразії є всі кліматичні пояси. У помірному поясі чітко виражене західне перенесення повітряних мас. Клімат суходолу та півдня Азії формується під дією мусонів.
1. На контурній карті Євразії позначте основні ізотерми січня та липня.
2. Як впливають на клімат Євразії: а) західне перенесення повітряних мас; б) пасати; в) мусони?
3. Охарактеризуйте зиму в районі Середземного моря.
4. Чому влітку на території Євразії встановлюється доволі висока температура?

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови