укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 46. Періоди та тривалість життя
13:32
§ 46. Періоди та тривалість життя

§ 46. Періоди та тривалість життя

Біологічні періоди в житті тварин. Для ссавців, як і для інших тварин, життєвий цикл являє собою ряд біологічних фаз або періодів, причому біологічні явища у них складніші, ніж в інших тварин. Для них характерні добові, сезонні, річні та багаторічні цикли.
За добовими циклами ссавців умовно поділяють на денних (білки, ховрахи, бабаки), нічних (летючі миші, їжаки, хом'яки тощо) і нейтральних (копитні, полівки, землерийки) - активних вночі і вдень.
Річний цикл ссавців подібний до птахів та інших хребетних. Він складається з окремих періодів: підготовка до розмноження, дітонародження і виховання молоді, підготовка до зимівлі та зимівля.
В період підготовки до розмноження ссавці утворюють пари або гареми і ведуть осілий спосіб життя, займаючи певну територію. На цей час у деяких відбуваються "турніри" -боротьба за самку (олені, морські котики та ін.) Дітонародження і виховання молоді. У ссавців добре розвинена турбота про нащадків: мати годує малят своїм молоком, самовіддано захищає від ворогів.
У період підготовки до зими звірі активно живляться, набирають вагу та відкладають жир. Так, ховрах малий весною важить до 120 грам, а восени - 400-450. Деякі ссавці роблять запаси кормів на зиму. Наприклад, лісові миші запасають зерно злакових, горіхи, жолуді до 3-4 кг; бобри - деревину та кореневища; білки - гриби. На зиму ссавці линяють, змінюючи рідке літнє хутро на густе зимове. У багатьох звірів змінюється і забарвлення хутра: заєць-біляк, горностай, ласка стають зовсім білими, у лисиці і білки помітно світліє все хутро (мал. 159).
Зимівля. Більшість звірів, що знаходять і взимку достатню кількість корму, ведуть активний спосіб життя круглий рік. Ссавці, що не можуть взимку добувати стільки їжі, щоб компенсувати витрати енергії, впадають у сплячку.
Справжня сплячка характеризується зниженням температури тіла, припиненням травлення, дуже повільним диханням. Вона спостерігається у їжаків, хом'яків, ховрахів, сонь, тушканчиків. У деяких звірів спостерігається факультативна сплячка, або зимовий сон. Це характерно для борсука, бурого ведмедя, енотовидного собаки. У цих тварин під час зимового сну обмін речовин мало знижується, вони можуть періодично прокидатися і відновлювати активність.
Міграції. Багато видів тварин в певні періоди свого життєвого циклу мігрують.
Міграція тварин - це пересування тварин, викликане зміною умов існування або у зв'язку з проходженням циклу розвитку.
Міграції найбільш характерні для копитних і великих хижих тварин, що переслідують здобич (олені, вовки, зайці -біляки, летючі миші та ін.). Міграції можуть бути пов'язані також з розмноженням (тюлені, моржі, червоні краби та ін.) (Мал. 160). Багаторічнії біологічні цикли. Для багатьох ссавців!
(насамперед для
гризунів, зайцеподібних, деяких хижаків та
парнокопитних)? характерні коливання чисельності, які
періодично повторюються через кілька років. Так, у білки цикл зміни чисельності становить 4-7 років, у песця - від 3 до 4 років, північного оленя - від 10 до 20 років. Причини коливання чисельності різноманітні. До них відносяться: зміна кормів та їх доступність, інфекційні захворювання, аномалії погоди, які підпорядковуються загальним закономірностям природи, закону періодичності.
Тривалість життя тварин. Тривалість життя тварин - це період з моменту народження тварини і до її смерті. Вона залежить від багатьох чинників. Наприклад, від розмірів їхнього мозку й тіла, а також від частоти пульсу. Маленькі й дуже рухливі тварини живуть менше, ніж великі й повільні звірі. Так, один день, прожитий землерийкою білозубкою, дорівнює 50 дням життя слона. Цікаво, що найдовше живуть черепахи. Тривалість] життя в різних видів! відрізняється. Чим
більше черепаха, тим довше вона живе. Так тривалість життя
велетенської черепахи, або гігантської
сейшельської черепахи, коливається у відрізку між 150 і 250 роками (мал. 161).
Більше велетенської черепахи тільки
шкіряста черепаха, але про її тривалість життя науці поки мало що відомо. Ніякі тварини не живуть так довго, як черепахи. Тривалість
життя дрібніших земних черепах в середньому складає 50 років. Так прісноводна червоновуха черепаха живе в
середньому 50 років, балканська - 90 років, а середземноморська - 30 ' років.
Складно точно
встановити вік тварин, що живуть у природних умовах. Проте тривалість життя можна встановити за кількістю річних кілець, що подібні до тих, які є на зрубі дерева. Такі кільця дослідники знаходять на лусці риб, на панцирах плазунів (наприклад, черепах), на черепашках двостулкових молюсків та на зубах кашалотів (мал. 162).
Тривалість життя теплокровних тварин багато в чому залежить від розмірів тулуба. Частково це пов'язано з тим, що такі функції організму, як дихання та биття серця, у великих тварин повільніші, ніж у дрібних. Серце миші б'ється з частотою 600 ударів на хвилину; за все життя цього ссавця його серце стукає близько 800 мільйонів разів. Серце слона б'ється з частотою 30 ударів на хвилину, проте впродовж усього його життя воно стукає стільки ж разів, скільки і серце миші. Очевидним є те, що чим більшою є тварина, тим довше вона живе. Розміри тіла безпосередньо пов'язані з тривалістю життя тварини. Але на те, як довго живе тварина, впливають також інші чинники. Відомі, наприклад, звірі, які мають однакові розміри, але різну тривалість життя. Так соня садовий вовчок живе довше, ніж лісова миша (мал. 163).
Це, напевно, пов'язано з тим, що в холодну пору року соня впадає у сплячку (при цьому в неї уповільнюється дихання та пульс), а лісова миша є діяльною протягом усього року.
Ще один важливий чинник, що впливає на тривалість життя тварини, - наявність достатньої кількості їжі. Науковці дослідили, що тривалість життя самців і самок, що належать до одного виду, в деяких випадках не
однакова. Наприклад, у бджолиних сім'ях трутні живуть тільки 3 місяці, робочі особини - декілька років, а королева близько 7 років. Вік самців і самок павуків теж різний наприклад, самка чорної вдови живе 9 місяців, а самець тільки 3, проте за цей час він встигає знайти самку і запліднити її. Тривалість життя тварин залежить від щільності їхньої популяції на певній території. Після того, як навесні в гніздах з'являються пташенята, кількість особин збільшується майже втричі, тому виживають тільки ті, які зможуть забезпечити себе достатньою кількістю їжі.
Цікаво, що учені встановили позитивний вплив голоду на організм, провівши досліди з тваринами. Так, було проведено експеримент з японськими курми-рекордистками, котрі вже не несли яйця, та їх піддали семиденному голодуванню. Через місяць у них стали відзначатися такі зміни: на місці старих хворобливих і скачаних пір'їн у курей виросли нові, шовковисті та світлі, з'явились енергійність, рухливість, зник гребінь, голос став високим, майже таким, як у курчат. Кури почали нести яйця, що є яскравим свідченням омолодження організму. Через місяць неслося 63% курей, після завершення ще такого ж терміну - 91%. Тривалість життя курей, які голодували протягом одного місяця, збільшилася в середньому до 18 років замість шести.
Згідно з положенням ученого-біолога Л.В.Полежаева, "голодування - це процес підвищення фізіологічної регенерації, оновлення всіх клітин, їхнього молекулярного і хімічного складу".
Регенерація тварин. Здатність до регенерації широко поширена серед тварин. 
Регенерація (від лат. "регенератіо" відновлення) - це відновлення організмом втрачених або пошкоджених органів і тканин, а також відновлення цілого
організму з його частини. Більшою мірою регенерація властива
рослинам і безхребетним тваринам, в меншій - хребетним, але тільки у деяких з них можлива регенерація цілої особини з невеликого її фрагмента. Так, у дощового черв'яка з невеликого шматочка тіла може повністю регенерувати нова особина. Добре відома вам регенерація ящірок, коли вона втрачає хвіст. Багато безхребетних здатні до регенерації значної частини тіла. У гідри, губок, гідроїдних поліпів, стрічкових і кільчастих хробаків, мшанок та голкошкірих з невеликого фрагмента тіла може регенерувати цілий організм (мал. 164).
Особливо примітна здатність до регенерації у губок. Якщо тіло дорослої губки продавити через сітчасту тканину, то всі клітини відокремляться один від одного, як просіяні крізь сито. Якщо потім помістити всі ці окремі клітини у воду й обережно, ретельно перемішати, повністю зруйнувавши всі зв'язки між ними, то через деякий час вони починають поступово зближуватися і возз'єднуються, утворюючи цілу губку, подібну до колишньої. З одного променя морської зірки може регенерувати ціла зірка.
З підвищенням рівня організації організмів здатність до регенерації зменшується. Птахи і ссавці, як найбільш розвинуті тварини, менше за інших здатні до регенерації. У птахів можливе заміщення пір'я і деяких частин дзьоба. Ссавці можуть відновлювати покрив та кігті; вони здатні також до загоєння ран, зростання кісток, поновлення клітин і тканин, що мають обмежений термін життя. Регенерація має велике значення для збереження життя тварини в природі та його подовження, що є проявом закономірності збереження. 
Для ссавців, як і для інших тварин, життєвий цикл являє собою ряд біологічних фаз або періодів. Для них характерні добові, сезонні, річні та багаторічні цикли. Тривалість життя тварин - це період з моменту народження тварини і до її смерті. Вона залежить від розмірів мозку й тіла тварини, від частоти пульсу, від наявність достатньої кількості їжі та від щільності популяції тварин на певній території. Серед тварин широко поширена здатність до регенерації.
1. Що таке життєвий цикл тварин? З яких періодів складається життєвий цикл у ссавців? 2. На які групи поділяються ссавці за добовими циклами? 3. З яких періодів складається річний цикл хребетних тварин? 4. Що таке міграції тварин та чому вони відбуваються? Наведіть приклади міграцій тварин.
1. Що таке тривалість життя тварин та від чого вона залежить? 2. Що таке регенерація та яке її значення для тварин?
лаоораторне дослідження
Мета: навчитися визначати вік двостулкових молюсків і кісткових риб.
Прилади та матеріали: луска окуня; черепашки беззубки; лупи; препарувальні голки.
Хід роботи:
1. Розгляньте черепашки беззубки. З яких шарів вона складається?
2. Розгляньте зовнішній шар. Чим він утворений? Визначте вік беззубки, якій належить дана черепашка. Поясніть як ви це робили?
3. Замалюйте черепашку і річні кільця.
1. Розгляньте луску окуня. Що ви бачите? В якому напрямку наростають концентричні кільця щороку?
2. Визначте вік окуня. Поясніть як ви це робили?
3. Замалюйте луску з концентричними кільцями.
Зробіть висновок про особливості визначення віку тварин на прикладі луски риб та черепашки двостулкових молюсків.
Для допитливих.
Самець сейшельської черепахи прожив не менше 152 років. У 1766 році він був привезений на острів Маврикій. Тут ця черепаха загинула від руки мисливця.
Найстаріший ссавець у світі (за винятком людини) - самець косатки, якого назвали "Старим Томом". Він з'являвся біля берегів Австралії з 1843 по 1930 рік. Старий Том дожив до 90 років.
Королева мурашок живе до 18 років, тоді як її піддані живуть не більше 4 років.
Кімнатна муха живе дуже недовго. Самка гине через 29 днів після виходу з лялечки, самець - через 17.
Самка павука-птахоїда, виявлена в 1935 р. в Мексиці, прожила двадцять шість років.
Від кількох годин до кількох діб живуть комахи одноденки.
Підведемо підсумки. Вивчивши цю тему ви:
- можете пояснити процеси життєдіяльності організму
тварин;
- знаєте особливості систем органів тваринного організму та їх історичний розвиток у різних систематичних груп тварин;
- умієте визначати тип симетрії тіла тварин та різноманітні адаптації тварин до середовища існування та до активного захисту і нападу;
- можете пояснити взаємозв'язок життєдіяльності і будови організму тварин;
- можете застосовувати свої знання для порівняння будови та особливостей життєдіяльності рослинного і тваринного організму;
можете навести приклади проявів загальних закономірностей природи в життєдіяльності тварин.
Питання для самоперевірки знань з теми "Процеси життєдіяльності тварин"
1. Що таке обмін речовин та енергії? Поясніть його начення для життєдіяльності тварини?
2. Яку головну функцію виконує нервова система? Які типи нервової системи зустрічаються у тварин?
3. Чим відрізняється автотрофний організм від гетеротрофного ?
4. Яку роль відіграє травна система для тварин?
5. Які існують типи видільної системи у тварин різних систематичних груп? Які функції видільної системи?
6. Яку будову та функцію має кровоносна система? Які бувають типи кровоносної системи?
7. Які типи дихальної системи зустрічаються у тварин? Яку головну функцію виконує дихальна система у тварин?
8. Якими зв'язками пов'язані між собою кровоносна, видільна, дихальна та травна системи?
9. Чим відрізняється подразливість у тварин і рослин та у якій формі вона у них відбувається?
10. Які органи чуттів тварин ви знаєте?
11. Які органи чуттів мають тварини? Яку функцію вони виконують?
12. Які види розмноження зустрічаються у тварин?
13. З яких двох головних періодів складається індивідуальний розвиток тварин?
14. Які типи постембріонального розвитку проходять тварини різних систематичних груп?
15. Від чого залежить тривалість життя тварин?
16. Доповніть структурно-логічну схему.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання