укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 46. Розвиток
14:16
§ 46. Розвиток

§ 46. Розвиток

1. Перші кроки індивідуального розвитку
Ви переконалися в різноманітті форм розмноження, унаслідок якого утворюються нові організми. Проте будь-якій новій особині необхідно пройти свій шлях розвитку. У типовому випадку розвиток нової особини починається з однієї клітини - зиготи. Типові шляхи подальшого розвитку показані на малюнку 297.
Розвиток починається з поділу зиготи. Утворюються 2, потім 4, 8, 16 клітин... Це - дроблення. З часом утворюється зародок, що нагадує бульбашку, - бластула (на малюнку бластулу зображено цілою та в розрізі).
Під час гаструляції один бік бластули ввертається усередину. Утворюється гаструла. У ній можна вирізнити два зародкові листки - ентодерму та ектодерму (зародкові листки показані різними кольорами). Із гаструли утворюються двошарові тварини - такі, як представники типу Кишковопорожнинні.
Третій зародковий шар - мезодерма - виникає у тришарових тварин. За особливостями розвитку їх поділяють на дві групи. У первин-норотих (червів, членистоногих, молюсків тощо) рот розташований із того самого боку, що й первинний рот гаструли. У вторинноротих (до яких належать хордові та деякі інші групи) з того боку, де в гаструли був розташований первинний рот, розвивається анальний отвір. 
2. Прямий і непрямий розвиток
Ви дізналися, як із зиготи утворюється зародок. А що відбувається далі?
Щоб дати відповідь на це запитання, потрібно розглянути все життя певної особини як єдине ціле. Розвиток особини, сукупність її перетворень у житті, від народження до смерті, називається онтогенезом. Перш за все, онтогенез поділяють на дві частини: зародкову (ембріональну), що відбувається в яйцевих оболонках або в материнському організмі, і післязародко-ву (постембріональну).
Післязародкова частина онтогенезу може включати личинковий етап (такий розвиток назвивається непрямим) або не включати такий етап (прямий розвиток).
У багатьох групах тварин є представники як із непрямим, так і з прямим розвитком. Наприклад, для морських кишковопорожнинних характерним є непрямий розвиток із плаваючою личинкою. У життєвому циклі аурелії така личинка є наслідком статевого розмноження медуз (див. мал. 32). Але у прісноводної гідри стадія личинки зникає, і розвиток стає прямим. Личинки є в морських черевоногих молюсків (див, мал. 86) і відсутні в їхніх наземних і прісновод-них представників. Ви вже знаєте, що розвиток комах (див. мая. 76, 77) відбувається з повним або з неповним перетворенням (мал. 300). Це два різні варіанти непрямого розвитку.
Після перетворення (у разі непрямого розвитку) або народження (у разі прямого розвитку) виникає особина кінцевої стадії. У багатьох комах вона одразу здатна до статевого розмноження. У хребетних тварин кінцева стадія поділяється на етап незрілості (ювенільний) і етап статевої зрілості. Зрозуміло, що розмноження відбувається саме на останньому етапі.
У порівняно небагатьох видів, до яких належить і людина, є ще один етап кінцевої стадії: старість. Стара особина перестає брати участь у розмноженні. У більшості інших видів зріла особина втрачає здатність до розмноження зі смертю.
Хоча механізми регенерації, тобто відтворення втрачених частин тіла (див. мал. 23), є дещо подібними до механізмів нормального розвитку, до повноцінної регенерації здатні лише нечисленні види.
3. Спосіб відтворення потомства
Ви вже знаєте, що внутрішнє запліднення відкриває можливість затримати потомство в материнському організмі. Тварини з внутрішнім заплідненням можуть бути яйцекладними, яйцеживородними та живородними. Тварини, які відкладають яйця, різняться залежно від того, скільки часу яйце перебуває в тілі матері. Так, розвиток яйця птахів починається вже після того, як його знесе мати. Річ у тому, що яйця птахів дуже великі, і якщо нони затримаються в тілі самки, їй буде важко літати. На відміну від птахів, багато рептилій відкладає яйця, які пройшли частину розвитку в матері (мал. 301).
Наступним кроком еволюції відтворення потомства стає яйцеживо-родіння. Зародок, що перебуває в яйцевих оболонках, розвивається при цьому в тілі матері (мал. 302). При справжньому живородінні зародок вільний від яйцевих оболонок і зв'язаний із матір'ю за допомогою плаценти (див. мал. 182, мал. 303).
4. Тривалість життя
Співвідношення різних етапів онтогенезу, як і його тривалість, буває дуже різною. Максимальна зареєстрована тривалість життя ценорабдіті-са (див. мол. 38) - 20 діб, гренландського кита - понад 200 років, а двостулкового молюска арктики ісландської (мол. 304) - понад 500 років! Максимальна зареєстрована тривалість життя людини становить 122 роки. Багато це чи мало - залежить від того, як саме прожити ці роки. 
Відмінність між головними групами тварин тісно пов'язана з відмінностями їх зародкового розвитку. Онтогенез (сукупності етапів життя) у різних видів складається з різних стадій і має дуже різну тривалість. Післязародковий розвиток може бути непрямим (зі стадією личинки) або прямим. Види з внутрішнім заплідненням поділяють на: яйцекладні, яйцеживородні та живородні.
Дроблення; бластула; гаструла; двошарові й тришарові (первиннороті й вториннороті) тварини; зародковий і післязародковий, непрямий і прямий розвиток; яйцекладність, яйцеживородіння та живородіння.
1. Опишіть початкові етапи зародкового розвитку двошарових і тришарових тварин.
2. Як відмінність між двома типами розвитку, що показана на малюнку 304, пов'язана з опануванням рептиліями суходолу?
3. Опишіть спосіб розмноження та розвитку людини із застосуванням понять цього і попереднього параграфів.
4*. Уявіть, що вченим вдалося встановити механізми регенерації, що забезпечують розвиток втраченої частини тіла, подібний до нормального розвитку цієї частини. До яких змін у медицині може привести таке відкриття?
Аксолотль та амбістома
Аксолотлів (водних тварин із добре розвиненими зовнішніми зябрами) та амбістом (наземних істот, які нагадують саламандр) свого часу описали як різні групи південноамериканських хвостатих амфібій (мал. 305). Аксолотлів розводили в акваріумах, де вони добре розмножувались. Та в середині XIX ст. аксолотлі, що жили в басейні Паризького ботанічного саду, раптом пройшли перетворення й виявилися амбістомами!
З'ясувалося, що в аксолотлів статева система дозріває раніше від інших систем тіла і вони здатні розмножуватися, залишаючись личинками. Це явище дістало назву неотенія. За певних умов аксолотлі проходять метаморфоз і стають амбістомами.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва