укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 46. Загальна характеристика вод суходолу Євразіїї
12:41
§ 46. Загальна характеристика вод суходолу Євразіїї

§ 46. Загальна характеристика вод суходолу Євразії

Загальна характеристика річок. Євразія має надзвичайно густу річкову мережу. Тут протікає багато великих річок, більша частина яких знаходиться в Азії. Азійські річки, переважно, беруть початок у гірських масивах на верхів'ях внутрішніх областей і течуть до океанів.
Оскільки материк дуже великий, у Євразії найбільша площа басейнів внутрішнього стоку. Відмінності в режимах річок Євразії пояснюються різноманітністю кліматичних умов материка.
РІчки та озера басейну Північного Льодовитого океану. У Північний Льодовитий океан впадають короткі річки Скандинавського півострова і такі великі річки, як Об, Єнісей, Лена, Північна Двіна, Печора (див. мал. 124). Майже в усіх цих річок переважає снігове живлення. Вони надовго замерзають взимку, а навесні сильно розливаються. Найдовшою серед річок басейну Північного Льодовитого океану вважають Лену (4400 км), яка приймає понад 40 приток. Проте Об разом з притокою Іртиш мають довжину 5410 км.
Найбагатоводніша з річок цього басейну - Єнісей. Течія Єнісею бурхлива й стрімка. На його притоках побудовано гігантські гідроелектростанції. Найбільша притока Єнісею Анґара. На 5-6 місяців замерзають річки крайньої півночі Яна, Індигірка, Колима. До басейну Північного Льодовитого океану належить і озеро Байкал найглибше озеро земної кулі. Воно містить близько 1/5 світових запасів прісної води. Це найглибша континентальна водойма земної кулі. Глибина озера сягає 1620 м. На Байкалі нараховується 27 островів, 5 із яких періодично затоплюються. У Байкал впадає 336 річок, а витікає тільки одна - Анґара. Тут виникають вітри виняткової сили: з північного заходу - сарма, з північного сходу - баргузин, з південного заходу культук, з півночі - верховик. Вони піднімають хвилі заввишки до 5 м.
Річки і озера басейну Атлантичного океану. До басейну Атлантичного океану належать річки Західної (Сена, Луара, Темза), Південної (По, Тахо, Дусро) і частково Центральної та Східної Європи (Дунай, Дніпро, Дон, Дністер, Західна Двіна, Рейн). Річки Західної і Південної Європи найчастіше беруть початок у горах. У верхів'ях вони швидко течуть вузькими долинами, утворюючи численні пороги і водоспади. Разом з водою річки несуть багато піску, по дну перекочують дрібні камінці. Вийшовши з гір на рівнини, вони уповільнюють течію і відкладають свої наноси.
На заході Європи розвинена густа мережа річок і багато прісних озер. На крайньому заході, в області морського клімату, річки не замерзають і повноводні цілий рік. Серед них виділяється Сена, яка впадає у протоку Ла-Манш. До річок, що замерзають на короткий час, належать Вісла, Одра, Ельба (Лаба). Навесні на цих річках буває водопілля.
Дунай - найбільша річка басейну Атлантичного океану (знайдіть в атласі). Вона бере початок на схилах невисоких гір. Дунай у верхній течії - цс переважно гірська річка. Бурхливі притоки з Альп викликають на Дунаї літні паводки. Потрапляючи на Ссрсдньодунайську низовину, річка приймає великі притоки, які розливаються весною. У Карпатах Дунай утворює вузьку долину, яка називається Залізними Воротами, де несе свої води по глибокому кам'янистому руслу серед нависаючих над ним скель. У середній і нижній течії Дунай у холодні зими замерзає на короткий час.
Дніпро - одна з найдовших річок Європи. Довшими за неї є Волґа, Дунай. Дніпро - найбільша річка в Україні. Вона бере початок на Вал-дайській височині і впадає в Чорне морс.
Найбільша кількість озер знаходиться на північному сході Європи. Переважно вони мають льодовиково-тектонічне походження. Найбільші з них Ладозьке, Онезь-кс, Венерн, Веттерн. У Центральній Європі розташовані озера тектонічного походження - це Бо-денське озеро, Женевське та ін. На південному сході Європи є низка залишкових озер. До них належать солоні Ельтон і Баскунчак. На півдні Європи знаходиться низка лиманних озер, зокрема Ялпуг.
Підготуйте розповідь про при-іМ роду одного з озер.
1. Водний режим річок Євразії залежить від клімату територій, по яких вони протікають.
2. Байкал - найглибше озеро світу, з нього витікає лише одна річка-Анґара.
3. Дунай, Дніпро, Рейн - найбільші річки басейну Атлантичного океану у Європі.
1. Порівняйте довжину найбільших річок басейнів стоку Північного Льодовитого та Атлантичного океанів Євразії.
2. На який період замерзають Індиґірка та Колима?
Походження озер може бути різним: тектонічним, залишковим, льодовиковим, загатним. Найхарактернішим прикладом озер тектонічного походження є Байкал, а льодовиково-тектонічного - Ладозьке, Онсзьке.
Багато озер утворюються в результаті явищ і процесів розчинення гірських порід та утворення пустот серед цих порід. Це карстові озера. На території України є ціла група таких озер - Шацькі озера, найбільшим з них є озеро Світязь.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови