укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 47. Річки та озера басейнів Тихого та Індійського океанів
12:43
§ 47. Річки та озера басейнів Тихого та Індійського океанів

§ 47. Річки та озера басейнів Тихого та Індійського океанів

Поясніть термін «басейн внутрішнього стоку».
Поміркуйте, чому дельта Хуанхе збільшується щороку?
Річки басейну Тихого океану. Великі ріки басейну Тихого океану беруть початок у високих горах. У верхній течії - це гірські річки. За винятком північної частини материка, річки басейну Тихого океану мають дощове живлення. Екваторіальні річки завжди повноводні. Рівень води в річках, які течуть по територіях з мусонним кліматом, дуже змінюється в різні сезони року. Для долин великих річок характерні літні повені.
З Тибетського нагір'я стікає велика річка - Хуанхе (Жовта). її назва пов'язана з великою кількістю наносів, що надають водам річки жовтого кольору (див. мал. 126). Вона бере початок на заході Тибетського нагір'я. У нижній течії річка несе свої води рівниною, яка майже повністю складена її наносами. За кількістю наносів Хуанхе посідає перше місце у світі. Відкладаючись у нижній течії, вони сприяють підвищенню русла, яке знаходиться на 3 10 м вище від прилеглих рівнин. Для захисту від повеней Хуанхе і її притоки огороджені дамбами завдовжки до 5 тис. км. Впадаючи у Жовте море, Хуанхе утворює дельт}', яка щороку збільшується. Взимку річка в деяких місцях замерзає на короткий час. Для судноплавства вона малопридатна.
Янцзи - найбільша річка Євразії і одна з великих річок світу, її довжина 5800 км. У верхів'ях цс гірська порожиста річка зі швидкою течією. На рівнині вона розпадається на безліч рукавів. Впадаючи у Східнокитайськс морс, Янцзи утворює велику дельт}', котра, як і в Хуанхе, швидко збільшується. Літню повінь викликають мусонні дощі й танення льодовиків у горах. Крім дощу, річка також живиться тадими сніговими і льодовиковими водами. Морські припливи піднімаються вгору по річці на 700 км від гирла. Річка судноплавна, використовується для зрошування.
Річки басейну Індійського океану. З великих річок до басейну Індійського океану належать Інд, Ґанґ з Брахмапутрою, Тигр і Євфрат. Вони мають дощове і льодовикове живлення.
Ґанґ - одна з найповноводніших річок Азії. Вона бере початок у Гімалаях. Далі тече по західній частині Індо-Ґанґської низовини. Рівень води в річці під час літніх дощів різко підвищується (до 15 м). Ґанґ впадає в Бенгальську затоку, утворюючи разом з річкою Брахмапутрою дедалі більшу дельту.
Річки та озера басейнів внутрішнього стоку. До зон внутрішнього стоку належить частина Східноєвропейської рівнини, Уральських гір і Кавказу, майже вся середня частина Євразії, внутрішні області Іранського нагір'я і Аравійського плоскогір'я.
Волга тече по Східноєвропейській рівнині і є найбільшою річкою Європи. Вона впадає в Каспійське морс. Взимку надовго замерзає, а навесні під час танення снігів на ній бувають водопілля. Найбільше солоне озеро на Землі - Каспійське море. Колись воно з'єднувалося з океаном. Рівень Каспійського моря лежить нижче від рівня Світового океану. Він значно змінюється з року в рік залежно від змін вологості його басейну. Каспій має складний рельєф дна: у північній частині цс неглибока водойма з глибинами близько 5-8 м, а в середній частині його глибини досягають 788 м. Найглибша південна частина Каспію відділена Апшсронським порогом.
Багаторічна мерзлота. В Азії розташовані величезні масиви багаторічної мерзлоти. Влітку тане тільки тонкий верхній шар. На поверхні, у западинах, утворюються численні озера. Зони мерзлоти займають більшу частину північної і східної Азії, а також окремі райони Центральної Азії. Завдяки наявності мерзлоти, надмірному зволоженню на низинах у Західному Сибіру утворились болота.
Сучасне зледеніння. За площею гірського зледеніння Азія посідає перше місце у світі. Льодовий покрив поширений тільки на окремих північних островах. Льодовики в горах Кавказу знаходяться на висоті 2700 м. Вище, ніж у решти гір, розташована снігова лінія у Тибеті - на висоті 6400 м. Цс пояснюється значною сухістю клімату в цьому регіоні. Гірські льодовики мають величезне значення для живлення багатьох річок материка. 
1. Янцзи - найбільша річка материка, належить до басейну Тихого океану.
2. Каспійське море - найбільше озеро світу.
3. Азія посідає перше місце у світі за площею гірського зледеніння.
• Балхаш - єдине озеро в світі, у якому одна частина прісна, а друга-солона. Прісною є західна, куди впадає річка Ілі, а солоною - східна, що не поповнюється значною кількістю прісної води.
• Найбільш «мертвим» є не Мертве морс, а озеро Смерті на острові Сицилія. На його берегах немає рослинності, а всяку істоту, яка потрапляє у нього, чекає неминуча смерть. Як виявилося, з дна озера б'ють два джерела концентрованої кислоти й отруюють воду.
Поясніть, чому прісна і солона вода в озері не змішуються?
1. Порівняйте характер течії Янцзи та Хуанхе.
2. У чому полягають відмінності живлення Волґи та Сирдар'ї?
3. Охарактеризуйте значення гірських льодовиків.
4. Порівняйте дельту Волґи з дельтами інших річок (див. малюнки). Поясніть, як вони утворилися.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови