укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 47. Що таке поведінка?
14:18
§ 47. Що таке поведінка?

§ 47. Що таке поведінка?

1. Перший приклад: пустельні мокриці
Перш ніж сформулювати визначення поняття «поведінка тварин», розглянемо три дуже різні приклади.
У Південній Африці та на Близькому Сході, зокрема й у пустелі Сахара, живуть мокриці Реомюра (вони названі на честь французького фізика Рене Реомюра). Мокриці - ракоподібні, що дихають зябрами. Як- же вони можуть жити в пустелі?
Навесні, коли грунт вологий, мокриці риють нірки. Для них це важка робота, адже спеціальних пристосувань до риття у цих тварин немає. У нірці живе пара мокриць (мал. 30в). Коли один партнер шукає їжу, інший закриває вхід своїм тілом (мол. 307). Це допомагає підтримувати в нірці вологість, за якої можна дихати зябрами. Коли мокриця повертається, вона стукає по партнеру вусиками, той упізнає її за запахом і впускає всередину. Пара виводить від 50 до 100 дитинчат і певний час годує їх у нірці. Молодь залишає батьківську нірку навесні, коли можна вирити нові схованки. Мокриці Реомюра майже не пристосовані за своєю будовою до життя в пустелі. І водночас це один із найчисельніших видів, поширених у Сахарі!
2. Другий приклад: пронурок
У Карпатах живе шах розміром зі шпака, якого деколи можна зустріти і в інших частинах України: пронурок. Цей птах живе біля струмків і невеликих річок зі стрімкою течією. їжу він знаходить під водою. Пронурок забігає під воду, тримаючи крила наиіврозкритими, щоб потік притискував його до дна (мал. 308). Він біжить проти течії, збираючи ракоподібних, молюсків і комах (мал. 309). Через певний час (пронурок може пробігти дном до 25 м протягом 50 с) він складає крила, і вода викидає його на поверхню.
Як не дивно, на відміну від інших напівводяних птахів, пронурок не має яскраво виражених особливостей у своїй будові, що дають йому змогу мати такий спосіб житія. 
3. Третій приклад: людина розумна
Наш вид виник у Африці. Він має добре розвинену опорно-рухову систему. Це єдиний вид, представники якого можуть пробігти декілька кілометрів, пропливати значну відстань, а після цього залізти на дерево. Але поширений наш вид майже скрізь.
У Африці існували племена, що пристосувалися полювати на слонів, а на Чукотці та Алясці - на тюленів і китів. На схилах біля високогірного озера Тітікака в Південній Америці, на висоті понад 3 км люди пристосувалися вирощувати кукурудзу. У будові людського тіла немає пристосувань, подібних до тих, що мали ша-блезубі кішки, які свого часу полювали на слонів (мал. 310). У них відсутні пристосування, за допомогою, яких, наприклад, білі ведміді полюють на тюленів (див. мал. 193). А створювати штучні плантації на схилах гір не зміг жоден вид, крім нашого.
4. Поведінка як шлях пристосувань
В усіх трьох наведених прикладах пристосування пов'язані з поведінкою - способом дії, що є характерним для особини. 
Пристосуватися до певного способу життя в певних умовах можна не тільки завдяки особливій будові тіла (анатомії) або особливостям життєвих процесів (фізіології), а й завдяки поведінці. Саме завдяки пристосувальній поведінці мокриці Реомюра можуть дихати зябрами в пустелі, а пронурок - збирати безхребетних під водою. Цим видам властивий якийсь певний спосіб дій. На відміну від них, людина демонструє найрізноманітніші способи поведінки в різних умовах. Як ми покажемо далі, це пов'язано з тим, що поведінка людини зумовлюється іншим механізмом, ніж поведінка більшості із тварин.
Поведінка - це спосіб взаємодії особини із середовищем. Інколи - це реакція (відповідь) на якісь зовнішні події. Якщо доторкнутися до гідри, вона зіщулиться у грудочку. Якщо одна мокриця Реомюра постукає вусиками по другій, яка закриває вхід у нірку, та розвернеться й перевірить запах «гостя». У деяких випадках поштовх для певних дій дають внутрішні процеси. Пронурок може вирушити під воду і тоді, коли його голодні пташенята просять їсти, і тоді, коли він зголоднів сам.
Тепер ми можемо дати визначення поняттю «поведінка». Будь-який організм існує в навколишньому середовищі й підтримує своє внутрішнє середовище. Поведінка тварини спрямована назовні, а причина її може бути як зовнішньою, так і внутрішньою. Сигнали, що можуть спричинити зміни в поведінці, називають подразниками.
Отже, поведінка - це дії організму, що спрямовані на навколишнє середовище та є відповіддю на зовнішні або внутрішні подразники.
Пристосування до певного способу життя в певному середовищі залежить нетільки від будови та функцій тварин, ай від їхньої поведінки. Поведінка - це дії організму, що спрямовані на зовнішнє середовище та є відповіддю на зовнішні або внутрішні подразники.
Поведінка; подразник.
1. Що таке поведінка? Наведіть приклади поведінки тварин.
2. Порівняйте пристосування до полювання людини та представників ряду Хижі.
3. Що показано на малюнку 311? Які подразники спричинили таку поведінку?
4*. Ви йдете вулицею та бачите голубів, які щось збирають на дорозі. Наведіть приклади подразників, на які вони можуть зреагувати, та вкажіть, якою буде їхня поведінка.
Шкідлива поведінка
Ми з'ясували, що поведінка є способом пристосування до навколишнього середовища. Чи завжди поведінка є корисною? На жаль, ні. Розглянемо приклад. Нічні метелики вночі летять на джерело світла. Якщо таке джерело є відкритим полум'ям, метелики можуть навіть загинути. Чому ж вони так роблять?
У той час, коли формувалася поведінка метеликів, уночі не було інших джерел світла, крім Місяця та зірок. Щоб не блукати в темряві, метелики пристосувалися підтримувати певний кут між напрямом польоту та променями світла. Промені від Місяця є майже паралельними, адже він розташований дуже далеко. А ось промені від штучного джерела світла розходяться в різні боки. Комаха повертає, щоб підтримувати певний кут до них (мал. 312) і потрапляє в полум'я. Така поведінка є пристосувальною та корисною у природних умовах, а в штучно змінених виявляється згубною.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва